Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den Önemli Açıklamalar!

Ünlü deprem uzmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Naci Gögür, Malatya’da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem ve Elazığ fay hattındaki son durum hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görür, “Bence Elazığ şu anda deprem konusunda güvenli bir kenttir. Yapısal durumu bakımından demiyorum. Oradaki fayın enerjisini boşaltması açısından bunu diyorum. Yani sismik açıdan Elazığ güvenli bir kent durumuna gelmiştir” dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den Önemli Açıklamalar!

Ünlü deprem uzmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Naci Gögür Kanal Fırat Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan ve Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programına katılarak çok önemli açıklamalarda bulundu.

GÖRÜR: ELAZIĞ’IN DEPREM SORUNU BELİRLİ BİR MÜDDET YOK

Elazığ’da yıkıcı bir deprem bekleniyor mu sorusunu cevaplandıran Prof. Dr. Naci Görür, “Benim kanaatime göre bir sefer şunu Elazığlı hemşehrilerim bilsin; yer bilimleri hiçbir zaman kesin olarak hiçbir şeyi söylemez. Biz matematikçi değiliz. Biz her zaman olasılıklarla konuşuruz. Bizim bilim ve araştırmalarımız en olası olan alternatifi söylememiz gerektirir. Ben hemşehrilerime gönül rahatlığıyla diyebiliyorum ki artık Elazığ’ın deprem sorunu belirli bir müddet bu uzun bir zaman olabilir; yok. Böyle bir sorun kalmadı. Ama Elazığ komşunun depremlerini hissedebilir, duyabilir. Bu da Elazığ’ı fazla üzmez, ciddi bir yıkıma neden olmaz. Benim düşünceme göre Elazığ’da artık deprem sorunu kalkmıştır. Elazığ bundan sonra komşu depremleri hissedecek. Komşu yerler; Malatya’yı da benim kanaatime göre bu stres birikimi geçti. Bu özellikle bizim Erkenek kolu dediğimiz kesime doğru gelmiş oldu. Yani burası da Çelikhan’dan Maraş’a doğru gidecek, Türkyou’na doğru gidecek kısımlardır. Oralarda stres birikimi olabilir” ifadelerini kullandı.

 

GÖRÜR: ELAZIĞ ŞU ANDA DEPREM KONUSUNDA GÜVENLİ BİR KENTTİR

Prof. Dr. Naci Görür, “Elazığ depreminden sonra yer bilimcilere sorduğunuzda eminim ki büyük bir kısmı artık Batı’ya doğru yani Çelikhan ve batısına doğru olan bir kesimin risk altında olabileceğini söylerler. Bence Elazığ şu anda deprem konusunda güvenli bir kenttir. Yapısal durumu bakımından demiyorum. Oradaki fayın enerjisini boşaltması açısından bunu diyorum. Yani sismik açıdan Elazığ güvenli bir kent durumuna gelmiştir. Periyodu doluncaya kadar bu 150 sene midir daha fazla mıdır onu bilemiyoruz maalesef. Ama en az 150 seneye yakın bir süre Elazığ’ın deprem sorunu olmayacaktır. Ama Elazığ komşu depremleri hissedecektir ama Elazığ bu komşu depremleri üzecek boyuta ulaşmayacaktır” şeklinde konuştu.

 

GÖRÜR: ORTA HASARLI BİNA İLK ÖLÇÜDE YIKILIP YERİNE YENİSİ YAPILMALI

Orta hasarlı binalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Görür, “Komşu şehirdeki depremler orta hasarlı binaları elbette ki olumsuz etkiler. Zaten bir bina orta hasarlı dedikten sonra o binanın depreme güvenli hale getirilmesi benim kanaatime göre zordur, ekonomikte değildir. Orta hasar bina yıkılıp yerine yenisi yapılmalı. Onu birtakım tedbirlerle, boyamayla, badanayla, çatlağını kapatmayla içimize sinecek bir şekilde yaşanabilir bir hale getiremezsiniz” dedi.

GÖRÜR: BİNALAR AZ KATLI OLMALIDIR

Elazığ’da binaların kesinlikle çok katlı olmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür, “Yanlış bir yaklaşım. Bir ülkede veya bir kentte, sismik kültürün gelişmiş olması. Elazığ gibi bir yerde gökdelenler dikmek akıllıca bir şey değildir. Yanlıştır. Deprem kentlerinde binalar hafif olmalıdır. Binalar az katlı olmalıdır. Temeli radya temel olmalı. Perde beton veya hafif çelik ile yapılmalı. Doğru olanı budur. Peki biz ne yaptık; sismik kültürü bir tarafa bıraktık. Sevimsiz üst üste binaları yığdık. Sokakları da dar yaptık, iki araba bile geçemiyor. Tünel gibi şekle dönüştürdük. Bu doğru bir şey değildir” dedi.

GÖRÜR: ELAZIĞ’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM HALEN DOĞRU PLATFORMDA TARTIŞILMIYOR

Kentsel dönüşüme de değinen Naci Görür, “Elazığ bir kentsel dönüşüme girmeli ve belirli bir plan program içerisinde bu kentsel dönüşümü tamamlamalıdır. Benim şu an duyduğum kadarıyla Elazığ’da kentsel dönüşüm halen doğru platformda tartışılmıyor. Yani bende Elazığlı olduğu için orada arkadaşlarım var. Her konuda yetkili arkadaşlarım var. Oradan bana gelen bilgi; Elazığ Valiliği veya Elazığ Belediyesi davet etmedi maalesef. Bütün Türkiye davet etti gittim ama Elazığ’a gidemedim. O da ayrı ama Elazığ’da kentsel dönüşüm doğru platforma oturtulmalı ki Elazığ bundan sonra olabilecek depremlerde ne bu korkuyu yaşasın ne de bu kadar hasar görsün. Elazığ’ı yönetenle; yani valilik ve belediye. Önce Elazığ’da çok ciddi bir mikro bölgeleme çalışması yapmalılar. Mikro bölgeleme çalışması olmadan ne kentsel dönüşüm olur ne imar planı yapılır ne de şehir planlaması yapılır. Elazığ’ın daha önce geldiğimde ‘Elazığ bir deprem kentidir’ dedim. Çünkü Elazığ farkında değildi. Deprem kentinde yaşadığının farkında değildi Elazığ. Şimdi Elazığ bir deprem kenti ise Elazığ’ın planlaması, imar planı, Elazığ’ın şehrinin genişlemesi, Elazığ’da arazi kullanımız, nereye, ne tip bina yapılacağı ve Elazığ’ın ileriye yönelik özellikle kent açısından fiziki anlamda gelişmesi tamamen mikro bölgeleme esasına göre olmalı, deprem odaklı olmalı” diye konuştu.

GÖRÜR: ELAZIĞ’IN RİSK HARİTALARININ ÇIKARILMASI LAZIM

Elazığ’da yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “Mikro bölgeleme şöyle bir çalışma; Önce Elazığ’ın ciddi bir şekilde jeolojik çalışmalarının yapılması lazım. Ondan sonra Elazığ’ın altında bulunan jeolojik formasyonların sismik karakterlerini ortaya koyacaksınız. Oradaki formasyonların sismik parametrelerini açığa çıkartacaksınız. O bölgede nerelerde diyelim kayma olabilir, heyelan olabilir, kaya düşmesi olabilir. Bütün bunları çalışıp ortaya koyabileceksiniz. O bölgelerde nerelerde sıvılaşma olabilir o bölgeleri çalışacaksınız, onları ortaya koyacaksınız. Sismik dalgalar Elazığ’ın neresinde en fazla ne kadar hıza ulaşır yani yer hızının dağılımını belirleyeceksiniz. Elazığ’ın altındaki formasyonlarının kaya türlerinin sismik dalgalar; bunların içinden geçerken ivmelerinin nasıl dağıldığını, en yüksek ivmelerin nerelerde olduğunu belirleyeceksiniz. Ondan sonra bunu haritalayıp şiddet haritalarını ortaya koyacaksınız. Elazığ’daki yer altı su seviyesini belirleyeceksiniz. Nerelerde su seviyesi yüksek ve su seviyesinin yüksek olduğu yerlerde sıvılaşma yapar mı yapmaz mı? onları belirleyeceksiniz. Yani özet olarak Elazığ’ın bir tehlike haritasını, risk haritalarını yapacaksınız” ifadelerine yer verdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Gakko232323
Gakko232323 - 4 yıl Önce

20 yıldır sürekli Elazığ da deprem oluyor.Bence yeni depremler olabilir.

Çetin
Çetin - 4 yıl Önce

Deprem bölgesinde yaşadığımız gerçektir nerede ne zaman olacak kimse bilemez (-ALLAH-)'tan başka kimse bilemez engelleyemez.Bu tamamen saçma bir şey bence en az 150 sene elazığda büyük bir deprem olmaz sözüne.Depŕem gerçektir bu her yerde vardır.Ama elazığın yapılaşmasında mütahit çok katlı binalar yapmaya devam edecek nedeni ise az katlı olsa kurtarmıyor böylesi bir depremde ise hiç bir mütahit yorum yapmıyor soru sorulmuyor böyle gelmiş böyle gitmez gitmiyorda kısacası sahipsiz(-ELAZIĞ-)

SIRADAKİ HABER

banner137