Habertürk’te yayınlanan Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına katılan uzmanlar, Elazığ depremini değerlendirdi.

Programa katılan akademisyenler Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Doç. Dr. Ali Özgün Konca, Dr. Cengiz Zabcı ve Dr. Ömer Emre, Elazığ depremini ve bundan sonra büyük bir deprem beklenip beklenilmediği sorularına yanıt verdiler.

ÇAKIR: YAKIN BİR ZAMANDA DEPREM OLMAYACAK

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, “Artık yakın bir zamanda deprem olmayacağına göre problem yok. Ama yine de de dikkat etmek gerekir. Yani şöyle söyleyelim, Nasıl ki pili şarj ediyoruz. Şuanda fay hatları şarj edilmiş durumda. Fay hatlarının şarj olması demek, Zaman kazanılıyor demektir. Yılda 1 santim kayıyor yani 500 sene de 5 metre kayması lazım” dedi.

KONCA: EGE BÖLGESİNDE FAYLAR DAHA GENİŞ ALANA YAYILMIŞ DURUMDA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Özgün Konca da, “Depremsellik diye bakmamız lazım. Depremselliğe baktığımızda Ege bölgesinde faylar daha geniş alana yayılmış durumda. Kuzey Anadolu fayı, çok fazla deprem üreten bir fay değil. Marmara hariç, o kısım haricinde depremi göremezsiniz. Doğu Anadolu fayı ise, çok enteresan bir şekilde çok deprem oluyor. En önemlisi depremsellik fayı, Kuzey Anadolu fayına göre daha yüksek yani deprem olasılığı yüksek bir bölge. Derin depremlerde oluyor ama bunların geneli ilk 15 kilometredir” diye kaydetti.

KONCA: MAKSİMUM DERECE DE KAYMA YOK DEMEK

Konca, “Episentır noktası, Güney Batıya doğru kaymış. Bu bölgeyi kırmamış. Orada ki sürüklenme büyük ölçüde yılda 11 kilometre aşağı yukarı tamamlanmış. Demek ki deprem oraya doğru kaymış. Hiposantr buradan büyük ölçüde Güney Batıya doğru kırmış. Tekrar aynı şekilde yüzeye yakın noktalarda pembeye yakın bölge minimum kırmızıya yakın maksimum derece de kayma yok demek. Maksimum 1 metrelik bir kayma var. Bu da yüzeyi çok fazla penite edememiş. Nedeni de deprem olmayan dönemde ağır ağır kaymış” diye konuştu. 

VİDEO