Hemşehrimiz Şair ve Yazar Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, vefatının 27. yılında unutulmadı.

Elazığ Dernekler Federasyonu, Türk Edebiyatı Vakfı, ESKADER ve İstanbul Ağın Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan ve Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, Şair Özcan Ünlü ve Şairin oğlu Talat Gençosmanoğlu’nun yanı sıra şairin yakınları ve sevenleri katıldı.

İÇMELİ: BİZE DÜŞEN BUNU GENİŞ KİTLELERE TANITMAKTIR

ELFED Başkanı Faik İçmeli, “Biz STK’lara düşen görev bu değerlerimizin ve Türkiye’mizde var olmuş bu şairlerimizi unutmamak ve unutturmamaktır. Böyle bir görevimiz var bizim. Çok geç kalmış bir etkinlik bu. Ama Allah nasip ederse önümüzdeki yıllarsa bunu sürdüreceğiz. Üniversite yıllarında bizim kuşak Malazgirt Destanı, Bozkurtlar Destanı, Alperenler Destanını dinlediğimizde ruhumuz yenileniyor yıkanıyor. Böyle bir değer her şehre nasip olmaz. Ama biz Elazığlılar olarak bize düşen bunu geniş kitlelere tanıtmaktır” dedi.

KABAKLI: DESTANLAR YAZMIŞ MEHTERANA SİHİRLERİ GİRMİŞ BİR BÜYÜK İNSAN

Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı ise, “Ben Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu için sadece şunu söylemek istiyorum; destan şairi ve Türkiye’de destanlar yazmış mehterana sihirleri girmiş bir büyük insan. Allah rahmet etsin”diye kaydetti.

GENÇOSMANOĞLU: BABAM DERİN BİR TARİHİ BİLGİYE SAHİPTİ

Şairin oğlu Talat Gençosmanoğlu, “Babam derin bir tarihi bilgiye sahipti. Şiirlerinden de anlaşılacağı gibi, dönemin sosyal siyasal tarihi, şuur ve ahlaki misyonla, mazi ile ati arasında köprüde hal tecrübemizi yapmıştır. Onun edebi şahsiyetini bir cümle ile ifade etmek gerekirse Türk insanının sosyolojisini şiirle analiz eden adam deme imkanmız vardır. Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’na göre şiir demek Türkçe demektir. Çünkü Türkün sesi bayrağıdır, gönlü bu bayrakla dalgalanır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından panele geçildi.

Panel’de şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun neden destan türünde şiirler kaleme aldığı ve "hoyrat" şiir türünde çok önemli eserleri olduğuna dikkat çekildi.

Anma programı müzik dinletisiyle sona erdi.