FETÖ veya diğer terör örgütleri ile irtibat ve iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları ve terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı kelimeler, subliminal bir mesaj verilip verilmediği yönünde uyarı veren yerli ve milli program intihal.net Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanarak, Milli Eğitim Bakanlığına hibe edilmişti.

Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Bedir Özer, Serdar Yavuz ve Doç. Dr. Özcan Bayrak, Türkiye’deki üniversitelerin dünyada bulunan 2 intihal yazılım şirketine yaklaşık her yıl 30 milyon lira verdiklerini öğrendi.

Bunun üzerine çalışmalara başlayan 3 doçent, Teknokent’te Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık ve Otomosyon şirketini kurdu. 17 kişilik ekibi ile çalışmalara başlayan doçentler, büyük bir başarıya imza atarak milli ve yerli İntihal programını geliştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığına, Ankara’da imzalanan protokolle hibe edilen programın tanıtımı İŞGEM’de gerçekleştirildi.

“KENDİLERİNİN TARAFTAR BULMAK İÇİN İKNA SEBEBİNDE KULLANDIĞI KELİMELER”

Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, bakanlığın kara listesini açıkladı ve kullanılan kelimelerin ne bağlamda kullanıldığına baktıktan sonra karar vereceklerini söyleyerek, “Kara liste dediğimizde bizim ayıkladığımız kelimeler var. Bunlar çeşitli terör örgütlerinin sıklıkla kullandıkları ve kendilerini temize çıkarmak üzere kamuoyu nezdinde çokça zikredilen kelimeler ve ayrıca kendilerinin taraftar bulmak için ikna sebebinde kullandığı kelimeler. Biz bu listeleri oluşturup programın veri tabanına yerleştirmiş olduk. O listedeki kelimelerin doğal olarak kelimenin kendisi değil. Bağlamı içinde önemli. Bize internetten geldiği zaman hangi gelişmenin nereden geldiği zaten işaretli olarak geliyor ”dedi.

“KOLAYLAŞTIRACAK ŞEYLER OLMADIĞINI GÖRÜNCE PES ETMEK ÜZEREYDİK”

Durmuş ardından, imzalanan protokolün detaylarını açıklayarak, “İnternetteki arkadaşlarımızın böyle bir çalışma yaptıklarından haberimiz yoktu. Bu araştırmalarımız esnasında gördük ki memlekette böyle bir çalışma yapan ver. Biz burada teknik çalışmaları bitirdik ancak satın alma sürecinde satın almayı kolaylaştıracak şeyler olmadığını görünce pes etmek üzereydik. Sezona bu yazılımı satın alacak olsak ve yazdıracak olsak en az 4 ay gerek ve bu 4 ay bize bu süreçte yetişme şansını kaybettirecek. Biz hocamızı davet ettik. Ve geldiler. Ankara’da ağırlayıp programlarını kendi ağızlarından dinledik ”diye kaydetti.

“BU PROGRAMLA KATKI SAĞLAMAYI DÜŞÜNDÜK”

Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer de, programı hazırlarken, Afrin’de operasyonların devam ettiğini belirterek, “biz cephede savaşmadık ama bu programla katkı sağlamayı düşündük” ifadelerini kulladın.