Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından yaralar sarılmaya devam ederken; zarar gören esnaflara devlet tarafından yapılacak desteklerle ilgili toplantı düzenlendi.

ÖZTÜRK: ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN

Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, “Depremden sonra devletimiz bütün imkanlarıyla Elazığ’ın yanında oldu. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz esnaflarımıza da depremden dolayı destekler verdi. Bugünde toplantımız bilgilendirme toplantısı şeklinde olacak. kurum müdürlerimiz açıklama yapacak” dedi.

BALCI: KURUMUMUZDAN DESTEK SAĞLIYORUZ

İŞKUR Müdürü Abdullah Balcı, “ Arkadaşlarımızla birlikte sahadayız. Elimizden geleni yapıyoruz. Burada iş başı eğitim programlarından her iki sigortası olan esnafımıza, İŞKUR’dan destek vererek, imalat sektöründe 6 ay, hizmet sektöründe 3 ay ücretler dahil kurumumuzdan destek sağlıyoruz” diye konuştu.

YAŞA: DEPREMDEN ZARAR GÖRDÜĞÜKLERİNE DAİR BİR BELGE İSTİYORUZ

KOSGEB Müdürü Şaban Yaşa’da, “Özellikle iki tane şartımız var. 1 tanesi, ilde valiliğimizin ilçelerde ise, kaymakamlığımızdan alınan depremden zarar gördüğüne dair bir belge istiyoruz. Ardından 2. Şartımız da, KOSGEP’e kayıtlı olmak, KOSGEP Kobi bilgi beyannamesinin güncel olmasını istiyoruz. Bu iki unsur olduktan sonra sürecimizi başlatıyoruz. Vatandaşlarımız bu kredimizden faydalanabilirler” şeklinde konuştu.

TUNCER: 30 NİSAN’A KADAR PRİMLER ERTELENDİ

SGK İl Müdürü Ayhan Tuncer, “Öncelikle meydana gelen deprem dolayısıyla, 24 Ocak ve 27 Nisan tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken bilgi, belge, beyanname, kayıt ibrazı verilmesi halinde 5510 sayılı yasanın 102. Maddesinde öngörülen cezai müederin uygulanmaması şeklinde bir öteleme söz konusudur. Aynı zamanda gerek depremden önce gerekse depremden sonra vermeleri gereken prim hizmet belgeleri 27 Nisan’a ertelendiği gibi ödenmesi gerek sosyal güvenlik kurumu primleri de yine işverenlerimiz açısından 30 Nisan’a kadar primler ertelendi” diye kaydetti.

YAZTÜRK: ZARAR TESPİTLERİ KONUSUNDA BİZİ BİLGİLENDİRİN

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Yavuztürk, “Zarar tespit komisyonlarımız kuruldu. KOSGEP kredisi olarak başvurunuz onaylanırsa size geri dönüş yapılacaktır. Bizim burada sizden ricamız zarar tespitleri konusunda bizi bilgilendirin. Biz yetkiliyiz. Fakat Bizim yetkilendirdiğimiz esnaf odalarımızın içerisinde ki kuruluşlarımız da var. belirledikleri hasar tespitlerini bize getirebilirler. Bu noktada bakanlığımız esnafımızın yanında, her türlü desteği vermeye hazır. Bir çay kaşığı bile düşse bunu hasar olarak yazın, bize bildirin, biz yardımcı olalım” diye konuştu.

ERDEM: ESNAFIN PARA KAZANMA HALİ KALMADI

Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Cemil Erdem, “Biz şuanda en azından Sigorta primleri, kosgep’te borcu olan veya ödemeleri yapılan esnaflarımızın en az bir yıl devletin karşılamasından yanayız. Öteleyince bir yıl sonra yine alacaksın. Böyle bir imkân yok ki, Elazığ artık harabe oldu. Dükkânı yıkılmayan, dağılmayan kalmadı. Esnafın da para kazanma hali kalmadı” ifadelerini kullandı.