Diş macunu florürlü mü olmalı yoksa florürsüz mü?

Birçok diş macunu, toprakta ve kayalarda doğal olarak bulunan bir mineral olan florür içerir. Ancak ideal kullanımda faydalı olan florür çok fazla kullanıldığında sağlık için risk oluşturabilir. Diş macunu hekimlerin önerdiği şekilde kullanılırsa içerdiği florür bakımından zararsızdır. Ancak tavsiye edilen miktarın üzerine çıkıldığında zararlı olabilir. Diş Hekimi Turan Şahan, diş macunundaki florür konusunda bilgi verdi.

Diş macunu florürlü mü olmalı yoksa florürsüz mü?

Florür, gelişen mineyi güçlendirir ve plağın neden olduğu bakterilerden kaynaklanan asit üretimini yavaşlatır.

Bu sayede dişleri önemli ölçüde korur.

Bakteriler dişi aşındıran asitleri oluşturmak için şekerle birleştiğinde demineralizasyon meydana gelir.

Florür dişleri bu duruma karşı korur.

Florür ayrıca remineralizasyonu da teşvik eder.

Bu işlem aside dayanıklı yeni yüzey alanı oluşturmak için dişe kalsiyum ve fosfat iyonları getirir.

ÇOCUKLARIN DİŞ MACUNUNU YUTMASI RİSKLİ Mİ?

Çok fazla florür ''diş florozisi''ne yol açabilir. Florozis, diş minesinin renginde değişiklik oluşturan bir durumdur. Bu renk değişikliği genellikle beyaz veya bazen kahverengi lekeler olarak kendini gösterir.

Florozis çoğunlukla diş oluşumu devam eden yaşlardaki çocukların diş macununu tükürmek yerine yutmasıyla ortaya çıkar. Bunun dışında flor oranı yüksek su içilmesi ve flor tableti kullanımı sonucunda da florozis gelişebilir.

Florozis vakaları genellikle çok hafiftir. Orta ile şiddetli vakalarda, dişlerde koyu lekeler ve çukurlar dahil olmak üzere daha belirgin ve kapsamlı mine değişiklikleri meydana gelir. Diş macunundan çok fazla florür alma olasılığı düşüktür fakat diş macunu yutma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için risk barındırmaktadır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137