Fırat Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karakeçi, idrar kaçırma rahatsızlığı hakkında bilgilendirdi.

KARAKEÇİ: İDRAR KAÇIRMA HEM ERKEKLERDE HEM DE KADINLARDA KARŞILAŞILAN BİR DURUM

Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karakeçi, “üroloji kliniğine sık başvuru nedenlerinden biri idrar kaçırma şikayeti, idrar kaçırma hem erkeklerde hem de kadınlarda karşılaşılan bir durum, genelde erkelerdeki idrar kaçırma yüzde 15 civarında gözleniyor. Erkeklerde idrar kaçırmanın nedeni başta geçirilmiş prostat cerrahisi, bunun dışında Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik patolojilerin, üriner enfeksiyonların, diyabet gibi metabolik bozuklukların idrar kaçırmaya neden olabilir. Bayanlardaki idrar kaçırma da kırk yaşlarına kadar yüzde yirmi oranında, kırk yaşından sonra ise yüzde kırk civarında gözleniyor ve bu oranlarda da yaşla beraber bir artış söz konusu oluyor” dedi.

KARAKEÇİ: İDRAR KAÇIRMANIN ÜÇ NEDENİ VARDIR

Doç. Dr. Ahmet Karakeçi, “özellikle bayanlardaki idrar kaçırma nedeni arasında, birinci durumu stres, üriner inkontinans olarak tanımlanan öksürme, hapşırma ve efor ile idrar kaçırma. İkinci durum idrarı yetiştirememe tarzında olan ani idrar hissi ve kaçırma. Üçüncü durum ise bu iki durumun bir arada olduğu karışık tipte idrar kaçırma” ifadelerini kullandı.

KARAKEÇİ: ANCAK HASTALAR GENELLİKLE BU KONUDA SABIRLI DEĞİLLER

Doç. Dr. Ahmet Karakeçi, “özellikle ileri yaşlardaki bayanların, fazla kilolu, doğum sayısı fazla olan bayanların idrar kaçırmada riskli grupta bulunuyorlar. Tedavi olarak en başta kullanılan yöntem pelvik taban kas egzersizleri ve yaşam şekli değişikliklerine yönelik öneriler. Ancak hastalar genellikle bu konuda sabırlı değiller ve diğer tedavi seçeneklerini daha çok benimsiyorlar bundan dolayı medikal veya cerrahi tedaviye başvuruyorlar. Özellikle öksürme, hapşırma ve efor ile idrar kaçırma olarak tariflenen stres tipi idrar kaçırmada en başarılı yöntem cerrahi tedavi. Halk arasında askı operasyonları denilen yöntemi kullanıyoruz. Askı operasyonlarında özellikle mesh denilen askı malzemesi kullanıyoruz, ancak bu yöntemle beraber son dönemde artan komplikasyonlardan dolayı ikinci yöntem olarak ise hastanın kendi karın veya uyluk bölgesinden aldığımız dokuları kullanmayı tercih ediyoruz. Başarı oranlarımız yüzde seksen, doksan beş civarında. Diğer idrar kaçırma yöntemlerinde ise başta ilaç tedavisi olmak üzere uygun hastalarda mesaneye botoks uygulaması ve mesane pili yöntemleri ile tedavi ediyoruz.

Dr. Karakeçi, hastalara idrar kaçırmanın bir kader olmadığını, özellikle kırk-elli yaş üzerindeki hastalarda idrar kaçırma şikayetleri var ise mutlaka bir üroloğa görünmelerini tavsiye etti.