1 – 30 Nisan irritabl bağırsak sendromu farkındalık ayı… İrritabl bağırsak sendromu nedir, kadınlarda mı erkelerde mi görülür?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mediline Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalçınkaya bu hastaların yüzde 70’nin tanı almadığını belirterek, hastalığın sıklıkla kadınlarda görüldüğünü söyledi.

SERAP: İBS HASTALARININ ÇOĞUNU YAKALAYAMAMAKTAYIZ

Dr. Asena Serap Yalçınkaya, “Bu hastalık 30-50 yaş aralığında görülmekte, sıklıkla kadınları etkilemekte. Çok nadir olarak çocukluk döneminde de başlayabilmekte. Dünya nüfusu yaklaşık yüzde 11.2’sini etkilemekte. İBS hastalarının yüzde 70’i tanı almamakta. Çünkü hastalık semptomlarını hafif olarak geçirmekteler ve doktora başvurmamaktalar. Bu nedenle aslında bir İBS hastalarının çoğunu yakalayamamaktayız. İBS neden önemli? Sadece karın ağrısı, şişkinlik, gaz belirtileri, dışkılama değişiklikleri değil bunun yanı sıra reflü, sindiirm problemleri, disparoni yine aynı şekilde kadınlarda yaygın kas ağrılarıyla seyreden fibromiyaji ve migren ağrılaı bu hastalığa eşlik edebilmekte” ifadelerini kullandı.

YALÇINKAYA: EN İLK HASTAYA HASTALIĞINI ANLATIYORUZ

Tedavi yöntemlerini anlatan Doktor Yalçınkaya, “En önemli basamağımız hastanın hastalığını tanıması. Ve hastalık konusunda ikna olması. Tedavi basamakları olarak birinci basamak; telkim basamağı. Hastaya hastalığını anlatıyoruz. Ve hastaya bazı yaşam tarzı değişiklikleri öneriyoruz. Bunun yanı sıra medikal tedavide kullandığımız çeşitli ilaçlarımız var. Yine diyet ve spor önerilerinde bulunabiliyoruz. İrritabl bağırsak sendromu hastalarına Ramazan ayı boyunca çeşitli önerilerimiz olmakta. İrritabl bağırsak sendromu hastalarının özellikle sahur konusunda hassas olmaları gerekiyor. Sahur kesinlikle atlanılmamalı. Bol su tüketilmeli. Gaz, şişkinlik yapacak yiyeceklerden uzak durulmalı. Nedir bunlar? Süt, süt ürünleri, yoğurt, ayran, yağlı peynirler. Yine aynı şekilde et ile hazırlanmış besinlerin ızgara değil de fırında hazırlanması tercih edilmeli. Aynı şekilde iftarda hafif iftariyeliklerle iftar açılmalı. Çorba tüketilmeli, bir 10 dakika ara verilip ana yemeğe öyle geçilmeli. Yine iftar ve sahur arasında çok şekerli unlu tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar, meyveli tatlılar tercih edilmeli” şeklinde konuştu.