Döviz kurlarındaki artış vatandaşı kara kara düşündürüyor.

BİÇER: ASYA PİYASALARININ AÇILMASIYLA GECE 9.85’LERE KADAR BİR ÇIKIŞ YAŞADIK

Uzmanlar, 21 Ekimde merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesi ile kurdaki yükselişin Finansman Uzmanı Erdal Biçer, “Geçen ay Merkez Bankası puan arttırdığında Dolar kuru 8.80 civarındaydı. 8.80’leri geçince otomatik teknik olarak 9’ları kırması lazımdı ve oraları da kırdı. Merkez Bankası’nın 21 Ekim’deki toplantısında tekrar faizleri hiç beklenmeyen bir şekilde 200 puana indirdiği zaman fiyatlar yukarı doğru Dolar’da yukarı doğru bir hareket yaşandı. Bunun akabinde sadece iç piyasada değil ayrıca dışarıda da sorunlar başladı. Şu andaki sorun Osman Kavala davası. O davada 10 tane büyükelçiliğin serbest bırakılmasını, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve ülkemizin buna sert tepkisiyle Dolar’daki yükseliş bu sabah Asya piyasalarının açılmasıyla Cuma günü 9.60’larda kapatmıştık Asya piyasalarının açılmasıyla gece 9.85’lere kadar bir çıkış yaşadık” ifadelerini kullandı.

BİÇER: VATANDAŞLAR ALTIN BOZDURMAYA YÖNELDİ

Finans Uzmanı Erdal Biçer, “Bugün saat 15.00’dan sonra son bir haber geldi. ABD Büyükelçiliği ve 10 tane büyükelçiliğin de geri adım atmasıyla fiyatlar geri gelmeye başladı. Şu anda da 9.55 seviyesindeyiz. 9.55, 9.85 seviyesinde bugün geniş bir bantta hareket ettik. Vatandaşların talebi şu anda bir kısım vatandaş tedirgin dövizin daha yukarı çıkacağını tahmin ediyor. Bir kısım da daha çok bozdurma altında gerçekleştirdi bugün. Altın tarihi rekor kırarak 567 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Bu da tabi gördüğümüz en yüksek seviyeydi. Vatandaşlar altında satış yönünde değerlendirdiler bunu. Şu anda da altın 557 civarlarına kadar düşüş yaşadı” şeklinde konuştu.

BİÇER: BU SAATTEN SONRA DÜŞÜRECEĞİNİ ZANNETMİYORUM

Biçer, “Enflasyonun yüksek olması, faizlerin düşük olması döviz kurunun bu saatten sonra düşüreceğini zannetmiyorum. Faizin enflasyonun altında olduğu müddetçe dövizde biz korunma amaçlı hem altın hem dövizde vatandaşlar koruma amaçlı alıyorlar. Almakta da haklılar. Çünkü faiz yüzde 16, dövizin getirdiği yüzde 30, enflasyon yüzde 20. Böyle olunca ister istemez enflasyondan korunmak amaçlı hem altın hem de döviz talebi sürecek gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde bu dava henüz tam netleşmedi. Bakanlar kurulundan çıkacak bir karar aksi bir mutsuz bir karar fiyatları 10.30’u geçtikten sonra 10.50’lere yükselecek diyebiliriz dolara” dedi.