Epilepsi Farkındalık haftası dolayısı ile açıklama yapan Mediline Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Oktay Kapan, Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilenen epilepsinin, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıktığını söyledi.

DR. KAPAN: BEYNİMİZDE HENÜZ KEŞFEDİLMEMİŞ SIRLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNMEKTEYİM

Dr. Oktay Kapan, “Beynimiz ana kumanda merkezimizdir. Bizleri diğer canlılardan ayıran en önemli organımızdır. Bilinen 100 milyar hücreden oluşan beynimiz en gelişmiş, bilgisayar ve telefonlarla karşılaştırılmayacak gelişmiş bir sisteme sahiptir. Tıbbın bu kadar gelişmesine rağmen beynimizde henüz keşfedilmemiş sırlar olduğunu düşünmekteyim. Bugün epilepsi farkındalık günü halk arasında sara olarak bilinen epilepsi kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır. Beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar. Epilepsi yüzde 1’ini etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık cinsiyet ve ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir. Nöbetler herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ama ilk olarak çocukları ve yaşlıları etkiler” ifadelerini kullandı.

Epilepsi nöbet çeşitlerine değinen Dr. Kapan, ilaçları düzenli kullanmak, uykusuz ve aç kalmamak tedaviyi olumlu etkilemektedir” dedi.

DR. KAPAN: HASTA VE HASTA YAKINLARININ TEDAVİYE UYUMU HASTALIĞI YENMEDE YAKLAŞIK 3 KAT DAHA ETKİLİDİR

Dr. Kapan, “Epilepsi nöbetleri çok farklı olarak görülmektedir. Ama temelde en sık 2 çeşitte olabilmektedir. Beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler beyinde yaygın olarak başlayan nöbetler şeklinde. Burada hasta ve hasta yakınlarına çok büyük iş düşmektedir. Yapılan çalışmalarda hasta ve hasta yakınlarının tedaviye uyumu hastalığı yenmede yaklaşık 3 kat daha etkilidir. Ayrıca hastaların ilaç dışında günlük yaşamlarında örneğin stresten uzak durarak, ilaçlarını düzenli almalarının ve uykusuz kalmamalarına aç durmamalarına teknoloji aletlerden uzaklaşmaya ve benzeri konulara dikkat etmeleri tedavilerinden alınacak sonuçları olumlu etkilemektedir” dedi.