Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, 31 Ağustos 2018 tarihinde Kovancılar İlçesi Çakırkaş Köyü Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan Aile Hekimi Dr. Suat Koç’un görevine son verilmesi üzerine Elazığ’a geldi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şenol Atakan, AHEF’in önemine değindi, hekimlerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Aile Hekimleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şenol Atakan, “Bugün AHEF olarak Türkiye’deki tüm aile hekimleri adına buradayız.  Aile Hekimleri 24 bin Aile Hekiminden oluşan büyük bir camiadır. AHEF, ülkemizdeki 24 bin Aile Hekimini temsil eden en büyük meslek kuruluşudur. Aile Hekimleri, 2005 yılından bu yana milletimize hizmet etmeyi tüm gücüyle ve büyük bir başarıyla sürdürmektedir. Aile Hekimliği ülkemiz için çok önemlidir. 2005 yılında başlayan ve 2011 yılında tüm ülkede kademeli geçişini tamamlayan Aile Hekimliği Uygulaması ile ülkemizde; Aşılama oranları artmıştır, anne ölümleri azalmıştır, bebek ölümleri azalmıştır, koruyucu sağlık hizmetleri artmıştır ve sağlık sektöründe memnuniyet oranı en yüksek alan olmuştur” ifadelerini kullandı.

“TÜKENMİŞLİĞİ DERİNDEN YASAMAKTADIR”

Şenol Atakan, “Ancak, Zamanla Aile Hekimliği uygulaması bir tükenmişliğe doğru yol almaya başlamıştır ve bu günlerde bu tükenmişliği derinden yasamaktadır. Neden tükenmişlik gelişmiştir? Bunların çeşitli sebepleri vardır. Şiddet, hak Kayıpları, Aile Hekimleri'ne asli görevleri dışında birçok farklı is yüklenmesi, Aşırı iş yükü 1 ; 2,8 Bakanlık verisi, tek hekim olarak yazması mümkün ve etik olmayan çok sayıda rapor yazması istenmesi ve Aylık Gelirlerinin Yarıya Düşmesi gibi  Aile Hekimlerini zorlayan ve üzen çok sayıda gelişme yaşanmıştır” şeklinde konuştu.

“ÇOK YIPRATICI BİR SÜREÇ BAŞLAMIŞ VE ARTIK BU TÜKENME NOKTASINA GELMİŞTİR”

Dr. Atakan, “Aile Hekimleri basta koruyucu hekimlik ve kişiye yönelik tedavi edici hekimlik uygulaması yapan bir disiplinin mensuplarıdır. Ancak zamanla Aile Hekimliği üzerinde çok yıpratıcı bir süreç başlamış ve artık bu tükenme noktasına gelmiştir. Sürekli değişen yönetmelikler ve uygulamalar ile Aile Hekimliği uygulaması yazboz tahtasına çevrilmiş, idareciler sürekli değişen mevzuatı yorumlarken keyfi tutumlar sergileyerek, mobinge varan uygulamalar yapmışlardır. Elazığ İlimizde 186 Aile Hekimimiz vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Genel sorunlarımızın yanında Elazığ ilimiz ile ilgili olarak da; kanser taramaları ile ilgili vatandaşa konunun önemi ve gerekliliği anlatılmadan sadece Aile hekimlerimizden bu takipleri yapması istenmektedir. Özellikle okul taramalarında sağlık müdürlüğü ile iş birliği yapılmaması sebebiyle kısa süre içerisinde aile hekimlerinden istenmesi durumunda diğer hizmetler durma noktasına gelmektedir. Yeni aile hekimliği birimleri ihtiyacı belirlenirken aile hekimlerinin hak kayıplarına yol açacak uygulamalar yapılmamalıdır. Aile Hekimleri Federasyonu Başkanı olarak tüm Aile Hekimlerimiz adına açık ve net olarak söylüyorum” dedi.

“SAĞLIK HİZMETİNİN KALİTESİNE ETKİSİNİN FARKINDA OLAN ÇÖZÜMLER BEKLEMEKTEYİZ”

Basta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerden;  hasta memnuniyetini bilimsel çerçevede göz önüne alan, yanlış açıklamalar ile Hekimini toplumda günah keçisi haline getirilmeyen, sağlıkta şiddeti körüklemek yerine önlemek ve halkın bilinçlenmesi için çalışmalar yapan ve gerekli mevzuat düzenlemelerini oluşturan, Birinci basamak Sağlık Hizmetleri'nde bilimselliği ön plana çıkaran, aile Hekimleri ile diğer basamaklardaki hekimlerin arasındaki işbirliğini ve iletişimini arttıran, hekiminin memnuniyetini sağlık hizmetinin kalitesine etkisinin farkında olan çözümler beklemekteyiz. Aile Hekimlerimiz bu denli özverili ve başarılı çalışmalar gerçekleştirirken onlara sahip çıkılması gerekmektedir. Onları yıpratıcı, hak kayıplarına yol açacak, işlerini haksızca ellerinden alıcı her türlü eylemden uzak durulması gerekmektedir. AHEF olarak bütün bu olumsuzlukların karşısında dimdik durur ve hekimlerimizin hakkını sonuna kadar ararız” ifadelerine yer verdi.

“AHEF OLARAK, AİLE HEKİMİ OLARAK BURADAYIZ”

Ayrıca; 31 Ağustos 2018 tarihinde Elazığ İlimizin Kovancılar İlçesi Çakırkaş Köyü Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan Aile Hekimi Arkadaşımız, Dr. Suat Koç’un usulsüzce görevine son verilmesini kabul etmiyoruz! Bu sadece hekimimize değil Elazığlılara da yapılmış bir haksızlıktır! Usule uyulmadan yapılan bu işlem ile hekimimiz mağdur edilmiş, Kovancılar İlçesi sakinleri hekimsiz bırakılmıştır. Aile Hekimimiz Dr. Suat Koç’a sahip çıkmak için de AHEF olarak, Aile Hekimi olarak buradayız.  Mevzuatlarımıza göre bir Aile Hekimine nasıl işlem yapılacağı ve hangi şartlarda görevine son verilebileceği açıktır, nettir!  Bir hata, bir kusur var ise muhakkak gereği yapılır. Bunun biz de AHEF olarak takipçisi oluruz.  Ancak, Hiçbir usule uyulmadan, kağıt üzerinde yapılan suçlamalar ile tek taraflı olarak Aile Hekimimizin sözleşmesinin feshedilmesi kabul edilemez, kabul etmiyoruz” diye kaydetti.

“USULSÜZ SÖZLEŞME FESHİ YAPILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Ümit Işıldak da, “Elazığ Kovancılar İlçesi Çakırkaş Köyü Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan Aile Hekimi Dr. Suat Koç a bütün girişimlerimize ve yapılan hukuksuz işlemlerin ortaya konulmasına rağmen 31.08.2018 tarihinde idare tarafından sözleşmesi fesih edilmiştir. Konu AHEF Hukuk Müşavirliğindeki iki avukatımız ve tarafımızdan incelenmesi sonucunda; Bakanlığımız genelgesine göre aile sağlığı merkezine denetim zamanının en az 15 gün öncesinden ilgili aile hekimine yazılı olarak bildirilmesi gerekirken bildirilmemiş, denetimde tespit edilen eksikliklerinin giderilmesi için yine Bakanlığımız genelgesine göre ek süre verilmesi gerekirken verilmemiş ve ayrıca tespit edilen eksikliklerden bir çoğunun aile hekimimiz tarafından giderilmesine rağmen, eksikliklerle ilgili aile sağlığı merkezine tekrar tespite gelinmeden, kağıt üzerinde eksikliklerin giderilmediğinden varsayımı ile SÖZLEŞMENİN FESİH EDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ. Bu haksız işlem nedeniyle AHEF olarak aile hekimimiz adına dava açtığımızı da belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.