DSİ 9. Bölge Müdürlüğünden Fotoğraf Sergisi

“22 Mart Dünya Su Günü” dolasıyla DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanında fotoğraf sergisi açıldı.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğünden Fotoğraf Sergisi

Her yıl 22 Mart, tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla “Dünya Su Günü” olarak kutlanıyor.

Bu kapsamda DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ’de dünya su günü dolayısı ile Demokrasi meydanında fotoğraf sergisi açtı.

ARSLAN: TATLISU KAYNAKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE ODAKLANILMASINI SAĞLAMAKTIR

Günün önemine değinen DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, “1993 yılında Birleşmiş Milletler Kurulunda alınan karar gereği her yıl 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. Bunun amacı, tatlısu kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlısu kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamaktır. Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize edilen bu kutlamalar her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilmektedir. 2019 yılının teması “Kimseyi Geride Bırakmamak” olarak belirlenmiştir. Ülkemizde DSİ uhdesinde kutlanan bugünde resim, kompozisyon, afiş ve fotoğraf yarışmaları düzenlenmekte olup, günün sonunda dereceye girenlere ödülleri takdim edilecektir”    dedi.

 ARSLAN: YETERLİ VE SAĞLIKLI SU KAYNAKLARINA SAHİP DEĞİLDİR

Arslan, “Sizin de bildiğiniz gibi su; hayat hakkıdır, hayata dairdir, hayatın kendisidir. Dünyadaki toplam su miktarı 1 milyar 400 milyon km3 tür. Bu suyun yanlızca %2,5’u tatlı su kaynağıdır. Bunun da büyük bir kısmı buzullardır. Yani şu anda mevcut olan tatlı suyun çok cüzi kısmı çeşitli maksatlar için kullanılabilmektedir. Dünya nüfusunun üçte biri yeterli ve sağlıklı su kaynaklarına sahip değildir. Kullanılabilir suyun dengeli dağıtıldığını da iddia etmek mümkün değildir. Vatandaşına sağlıklı su temin etmek sosyal devletin asli görevidir. Bu bağlamda Ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan Genel Müdürlüğümüzün önemi de bir kat daha artmaktadır.  Kurulduğu 1954 yılından bu yana 1414 adet baraj ve göleti inşa eden, 3036 sulama tesisi ile 66 milyon dekar tarım alanını suyla buluşturan Genel Müdürlüğümüz uygulamaya koyduğu devasa projelerle vatandaşlarımızın daha mutlu daha gelişmiş ve yaşanabilir bir ülkede hayatlarını devam ettirmelerinin teminatı olmuştur”diye kaydetti.

ARSLAN: ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE GIDA ÜRETİMİMİZ ARTACAKTIR

İlker Aslan, “Suyun yaşamsal önemi günümüzde sosyal, çevresel, stratejik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınmaktadır. Bunun yanında suyun Dünya ekonomisi içindeki en önemli etkisi tarımsal üretimdeki öneminden kaynaklanmaktadır. Genel Müdürlüğümüz tarafından uygulamaya konulan ve bünyesinde barajları, hidroelektrik santral projelerini, sulama yatırımlarını barındıran ve Cumhuriyet Tarihimizin en büyük projelerinden biri olarak adlandırılan Güneydoğu Anadolu Projesi tamamlandığında Avrupa’yı besleyecek gıda kapasitesine sahip olunacaktır. Bunun yanında diğer bölgesel kalkınma projeleri ve GÖL-SU gibi projeleri ile de ürün çeşitliliği ve gıda üretimimiz artacaktır”ifadelerini kullandı.

ARSLAN: İÇME KULLANMA SUYU TEMİNİ ÇALIŞMALARINI DA GERÇEKLEŞTİRMEKTEYİZ

Arslan, “Nüfusumuz hızla artmasına rağmen tarım yapılan arazilerimiz gün geçtikçe azalmaktadır. 81 milyon nüfusun gıda güvenliğini sağlamak için arazilerimizde toplulaştırma yaparak tarımsal sulamaya geçmemiz şarttır. Artık Devlet Su İşleri bünyesinde yürütülecek olan toplulaştırma çalışmalarında da başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum. DSİ Genel Müdürlüğü olarak sulama yatırımları dışında içme kullanma suyu temini çalışmalarını da gerçekleştirmekteyiz. Ekonomik kalkınma ve refahımız için; gıda üretimi için; sağlıklı bir hayat için; en temel ihtiyacımız olan içme suyu temini için Genel Müdürlük olarak ciddi yatırım yapıyor, halkımızın Avrupa Birliği standartlarında içme kullanma suyu tüketmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz bu şuurla, 81 ilimizde yaşayanların ihtiyacı olan suyu temin etmek için bütün plan ve programlarımızı yaptık”ifadelerinde bulundu.

 ARSLAN: SUYUN İSRAF EDİLMEMESİ VE YERİNDE KULLANILMASI BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, “Bugün itibarıyla İşletmede olan 240 adet tesisten yaklaşık 43 milyon kişiye yılda 4,04 milyar m3 içmesuyu sağlanmaktadır. 81 il merkezinin 2040-2050 yıllarına kadar su ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla “İçme suyu Eylem Planı” hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Böylece ülkemizde musluklardan her daim su akacaktır. Zira su medeniyettir. Sadece ülke sınırları için de değil, sınırlarımız dışında da su kaynaklarını değerlendirmesi adına çalışmalar yaptık. Kuzey Kıbrıs’tan Cibuti’ye, Moritanya’dan Suriye’ye, Afganistan’a Pakistan’a kadar “Kimseyi Geride Bırakmama” adına ciddi çalışmalar yapılmıştır; bundan sonra da yapılmaya devam edecektir. Vatandaşlarımıza da büyük görevler düşmektedir. Dünya nüfusunun çok önemli bir kısmı içilebilir suya ulaşmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşarken suyun israf edilmemesi ve yerinde kullanılması büyük önem arz etmektedir”dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Haşim
Haşim - 5 yıl Önce

DSİ Elazığ'ın en başarısız kurumlarından biridir. Uluova,Kuzova sulaması hala bekliyor. Hamzabey barajı ne oldu 2 yıl önce bitecekti

SIRADAKİ HABER

banner137