Dumandağ’dan “Yerli Üretim” Çağrısı

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, ülkede yaşanan ekonomik dalgalanmanın önlenebilmesi için yerli üretime ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Tarım ve hayvancılıkta üreticilere desteğin artması gerektiğini kaydeden Dumandağ, “Devlet, köyü dönüş projesi başlatmalı” dedi.

Dumandağ’dan “Yerli Üretim” Çağrısı

Döviz kurunda yaşanan dalgalanma tüm sektörlerde olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektörünü de etkiledi.

Elazığ’da hayvancılık sektörünün başı olan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, birlik ve beraberlik içerisinde yaşanan süreçten çıkılacağına inançlarının tam olduğunu söyledi.

“MİLLİ TARIMIMIZI DA YAPALIM MİLLİ POLİTİKAMIZI YAPALIM”

Ekonomik dalgalanmanın sorun yaşatmaması için yerli üretimin artması gerektiğini vurgulayan Dumandağ, “Bu süreçte bizim birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Dünden beri sayın cumhurbaşkanımızın Barzani Amerikan mallarında güzel bir kulda koydular ve bu bizi sevindiriyor. 3-4 yıldan beri Güney Amerika’dan Türkiye’ye giren hayvanın haddi hesabı yok. Bir kere onu da durdursunlar. Dağda bayırda yaşayan hasta sağlıklı olmayan hayvanları 3-4 yıldan beri gönderdiler ve paramızı götürdüler.  Biz üretiminizi arttıralım buna göğüs gerelim. Milli silahımızı yapıyoruz, milli tarımımızı da yapalım milli politikamızı da yapalım. Gerçekten ayağımızın üzerinde durmamız gerekiyor. Bunu yolu ancak üretim. Devletimizden yetkililerden her türlü üreticiyi göz ardı etmesin. Bunlar ne kadar göz ardı edilirse biz o kadar geriş alırız. Üretimimizi arttırmamız lazım” dedi.

“KUR FARKININ BİR KISMINI ÜRETİCİMİZE TEŞVİK OLARAK VERELİM”

Türkiye topraklarının verimli olduğunu ve herkese yeteceğini kaydeden Dumandağ, “Bu ülke Allah rahmet eylesin Demirel’in bir lafı var diyordu “hepimize yetiyor” gerçekten hepimize yetiyor. Ama hepimizin kullanmamız lazım. İyi değerlendirmemiz lazım. Biz şimdi halen dışarıdan buğday ithal ediyoruz, dışarıdan soya küsbesi ithal ediyoruz, dışarıdan mısır kepeği ithal ediyoruz. Yani sadece bu tarımla ilgili olan kısmı ben söylüyorum. Biz bu topraklarımızı iyi işletirsek, biz toprağımızı iyi değerlendirsek, üretimimizi desteklersek; biz bu yabancı ülkelere verdiğimiz kur farkıyla inanın ki o kur farkının bir kısmını üreticimize teşvik olarak verelim ve teşviklerimizi de güzel değerlendirelim. Rastgele değil, hak edenlere verelim fazlasıyla verelim. Hak etmeyenlere de vermeyelim, hak etmeyenlerde hak ettiği zaman alsınlar. Üretim artarsa biz niye buğday ithal edelim, niye et ithal edelim, niye canlı hayvan ithal edelim? Bu ülke yıllarca Ortadoğu’ya canlı hayvan ve et ihracatı yapıyorduk. Ne oldu da biz durup dururken bazı firmalar para kazansın diye ülkeyi bu hale getirmemizin hiç birimizin hakkı yoktur” dedi.

“BU ÜLKEYE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Bu ülkeye sahip çıkmamız lazım. Hepimiz elimizi taşın dibine koymamız lazım, üretimimizi arttırmamız lazım. Köye dönüş projesi başlasın, herkes köyüne dönsün, köyde üretim yapsınlar, köyde tarla eksinler, hayvan beslesinler. Dağlarımız, taşlarımız hayvan doluydu, şimdi dağlarımız, taşlarımız bomboş. Köyde oturan vatandaşımız gelip şehirden yoğurt, yumurtayı buradan alıp götürecek. Bunları teşvik etmemiz lazım, bunları harekete geçirmemiz lazım. Buğdayı, samanı, mısırı bunları bir kere ihraç etmemiz lazım. İthalat değil. Bunların önüne geçmemiz lazım. Bunların önüne geçmemiz için de inanın ki bu dışarıda yaptığımız bağlantılar tüm firmalar, tüm aracı firmalar, devlet kanalları bu kur farkıyla, bu kur farkının %20’nin, %30’unu üreticimize teşvik olarak versek, bunların önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137