Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Kuzova Projesi ile yaklaşık 40 bin dönüm arazinin sulandığını belirterek, çiftçilerin enerji bedellerini ödememesi için yüklenici firmanın sözleşme süresini uzattıklarını kaydetti.

DÜNDAR: YILSONUNA KADAR DA SULAMA SEZONUNA SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE SUYU VERECEĞİZ

Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Bu yıl Mayıs ayı itibariyle yüklenici firmamızın sorumluluğu bitiyordu. Ama buradaki enerji bedelini; vatandaşlarımız tarafından karşılanma imkanı olmadığından dolayı bu yıl sonuna kadar bunu uzattık. Genel müdürlüğümüzden, bakanlığımızdan bu talebimizi sağ olsunlar kabul ettiler. O çerçevede biz bu yılsonuna kadar bunu uzattık ve şu anda bu yılsonuna kadar da sulama sezonuna sorunsuz bir şekilde suyu vereceğiz. Bizim amacımız da burada maksimum sulama oranına ulaşmaktır. Ne kadar burada gerçekten sulama yapılıyor, vatandaşlın ne kadar talebi var? O göstergeleri de görmek istiyoruz ki ondan sonraki süreçte bunlara daha rahat çözümler geliştirilebilsin. Ama nihai anlamda tabi ilk etapta Uluova’daki sulama sorununun çözümü nokasında yapılan GES’le ilgili çözüm belki belli bir sonuca ulaşırsa, neticeye ulaşırsa bunu aynı şekilde Kuzova için de hayata geçirmek mümkün olabilecektir. Ama şu anda Uluova üzerinde çalışma yürütülüyor. Oradaki alacağımız sonuçlara göre inşallah buralara da teşmil edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DÜNDAR: HAMZA BEY BARAJINI TAMAMLADIK

Hamza Bey projesi ile ilgili de bilgiler veren Bölge Müdürü Dündar, “2020 yılı Mayıs ayından itibaren depolanmış olan sudan Elazığ ilimize suyu vermeye başladık. İlk etapta 320/saniye suyu verdik ve ciddi manada depremle karşı karşıya kalan ilimizde bu anlamdaki sıkıntıyı önemli oranda çözüme kavuşturduk. Tabi biz iletim hattı Hamza Bey barajını tamamladık, bitirdik. Akabinde de 81 kilometrelik iletim hattı var. O iletim hattını da tamamlayıp suyu oradan Hamza Bey Barajı’ndan alıp bizim arıtma tesisine kadar getirdik. Arıtma tesisi de bildiğiniz gibi 160 bin metreküp/gün kapasiteli büyük bir arıtma. Burada da arıtılmak suretiyle memba halindeki suyu Elazığ ilimize vermeye başladık. Ancak onun ikinci kısmıyla ilgili ihalemizi de sonuçlandırdık ve sözleşmeyi de imzalayıp tam çalışmalara başladık. KİK süreciyle alakalı mahkeme süreciyle alakalı ihale sürecine şikayetler nedeniyle şu anda bir sürüncemede kaldı. Şimdi onların sonuçlanmasını bekliyoruz. O süreç sonuçlanırsa çok hızlı bir şkeilde bu ikinci kısmı da tamamlayarak dolayısıyla Hamza Bey Barajı’ndan gelen suyu hem beldelerimizle hem de ilimizle inşallah buluşturmuş olacağız. Diğer taraftan bu merkez ve çevresindeki beldelerin haricinde bir de; hem Kovancılar’ın hem Palu’nun içme suyu da oradan temin ediliyor. Onlar da devam ediyor. İletim hattı yüzde 95’i bitti Palu-Kovancılar hattının. Depolarını inşa ettik. Arıtma tesisinin ihalesi yapıldı. Arıtma tesisinin inşaatına da başlanılacak. Orada da çok kısa zamanda bitirip eş zamanlı olarak bunların hepsini faydaya dönüştürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.