İş Kur İl Müdürlüğü’nce düzenlenen, KOSGEB ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından desteklenen eğitim programına katılan eski mahkumlara sertifikaları verildi.

“AMACIMIZ İŞSİZLERİN KENDİ İŞLERİNİ KURMAYA YARDIMCI OLMAK”

Sertifika töreninde konuşan İş Kur İl Müdürü Abdullah Balcı, girişimcilik eğitim programlarının kurumlarına kayıtlı kişilere yönelik olduğunu ifade ederek, amacın işsizlerin kendi işlerini kurmaya yardımcı olmak olduğunu ifade etti.

Balcı yaptığı konuşmada, “Girişimcilik eğitim programı kapsamında temel seviye girişimcilik eğitimi, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme İdaresi başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu arasında uygulamalı girişimcilik eğitimi iş birliği protokolünde belirlenen esaslar çerçevesinde programı yürütmekteyiz. Eğitimi programı bitiminde katılımcılara uygulamalı girişimcilik eğitim belgesi düzenleyerek takdim ediyoruz. Bu temel seviye girişimcilik eğitim programı 32 saatten oluşuyor” dedi.

İŞTE GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI KRİTERLERİ

Balcı, eski hükümlülere yönelik de düzenlenen girişimcilik programının kriterlerinden bahsederek, “1 yıldan daha uzun süreli bir suçtan ve ya ceza süresine bakılmaksızın devlet memuru olmaya engel suçtan hüküm giyen ve cezasını infaz kurumlarında tamamlayan, cezası ertelenenleri koşullu salıverilenler, özel kanunlarda belirtilen şartlar dolayı istihdam olanağı bulunmayan, ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklı bulunanlar ve denetimli serbestlik kapsamındaki kişileri eski yükümlü olarak tanımlamaktayız. Eski hükümlülerin bu desteklerden faydalanmaları için, girişimcilik eğitim programımızdaki şartları taşımaları gerekiyor. İŞKUR’a kayıtlı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, eski hükümlü olmak, hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak, kendi üzerinde aktif olarak her hangi bir işyeri sahibi olmamaları gerekiyor.”

“BU İŞ GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İSTİYORUZ”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mustafa Yavuztürk de, kurum ziyaretlerinden en sık karşılaştıkları problemin nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu söyledi.

Yavuztürk konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlık olarak faaliyetlerimiz yerelde de bakanlığımızın uyguladığı stratejiler doğrultusunda İŞKUR il müdürlüğümüzle, KOSGEB müdürlüğümüzle çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda bizim mevcut sanayi işletmelerine yönelik işletme ziyaretlerimiz esnasında en çok karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi nitelikli işçi sorunudur. Biz bu sorunları yerinde takip ediyoruz. Görüyoruz. Bunu çözmek için ilgili kurumlarla, arkadaşlarımızla, İŞKUR il müdürümüzle sorunları çözmek için uğraşıyoruz. Sanayi siciline kayıtlı yaklaşık 380 tane işletmemiz var. Bu işletmelerdeki yaklaşık istihdam sayımız 5 bin civarında. Fakat bu kayıtlı iş gücü. Bu iş gücünü arttırmak istiyoruz.”

“SU İSTİMALLERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

KOSGEB İl Müdürü Şaban Yaşa, Küçük işletmelere destek verirken, suiistimallerin önüne geçmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yaşa yaptığı açıklamada, “Bürokrasinin içerisinde bazen bizden faydalanan vatandaşlarımıza bürokrasi yapmış oluyoruz ama işin doğru kısmı da ortada olan su istimalleri engellemeye çalışıyoruz. İşin temel mantığı bütün destekleri size vermek istiyoruz ama yıllarca bu desteklerin hak etmeyip de alınmış olan, alma potansiyeli olan ve ya farklı yöntemlerle almaya çalışan girişimlerden dolayı yıllarca bir takım mevzuatları ekleyerek mevzuat konusunda sıkıntılarımız olmuş olabilir. Devletin bütün kurumları son yıllarda tamamıyla girişimcinin, işletmecinin sanayicinin arkasındadır” diye konuştu.

Kader Mahkumları Derneği Başkanı Cevat Körül de, kendilerine destek veren yetkili kurumlara teşekkür etti.

“MAHKUM KARDEŞLERİMİZ BU BELGEYİ ALIP ÇEKMECEYE KOYMASINLAR”

Körül sözlerine şöyle devam etti: “Mahkum kardeşlerimiz bu belgeyi alıp çekmeceye koymasınlar. Kendi işlerini kursunlar. Müdürlerimiz de her türlü desteği vereceklerini söylediler. Girişimci arkadaşlarımızla, mahkum arkadaşlarımızla yeni bir protokol imzalayacağız. Gelip kayıtlarını olsunlar. Belgelerini kendilerine verelim.”

Eğitim programına katılanların, projeleri de hazır.

Katılımcılarda bir vatandaş yapmak istediği projeyi şöyle anlattı:  “KOSGEB müdürümüze, sanayi geliştirme müdürümüze teşekkür ediyorum. Benim yapmak istediğim protez-ortez uygulama merkezi. Ampute olan arkadaşlarımıza protez kol ve protez bacak uygulama merkezi açmak istiyorum. Bu konunun elimden geleceğini düşünüyorum. Ne gerekirse yapacaklarını da düşünüyorum.”