Elazığ’da Kovancılar ilçesi Ekinözü köyü ve Yazıbaşı köylerinde bulunan tarihi eserlerin restorasyonunun yapılması için Kovancılar Belediyesi tarafından proje hazırlanmıştı.

Hazırlanan projelerin Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığı öğrenildi.

Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar Tarihi yerlerin restorasyonlarının yapılmasıyla birlikte bölgeye turist sayısının artacağını ifade etti.

AKPINAR: TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ SARF EDİYORUZ

Başkan Akpınar, “Proje bedeli Elazığ Valiliği tarafından karşılanan Ekinözü köyündeki tarihi Ekinözü (Habap) köyündeki Meryem Ana Kilisesi ile Yazıbaşı (Sekrat) köyündeki İbrahim Bey Konağı kapısının aslına en uygun şekilde restore edileceğini belirterek; "Göreve geldiğimiz günden itibaren en çok önemsediğimiz konuların başında geliyor bu tarihi eserler. Hamt olsun ilçemizin, bağlı köylerin, mezraların her karış toprağı tarih kokuyor. Bizler de bu değerlerimizi aslına uygun hale getirip turizme kazandırmak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Projesi onaylanan bu iki önemli eserimizin yapımına inşallah en kısa sürede başlayacağız. Ben projelerimizin onaylanmasında emeği geçen başta Valimiz Sn. Dr. Ömer Toraman olmak herkese teşekkür ediyor, projelerimizin bölge insanımıza ve turizmimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BEY SARAYI

İlçe merkezine bağlı Yazıbaşı (Sekrat) köyündedir. Köyün güneydoğusunda yapı kalıntıları mevcuttur. Sekarat höyüğünün 220 metre kuzeydoğusundadır. Saray Osmanlı döneminde 1917-1918 yılları arasında bir Ermeni tarafından yaptırılmıştır. Özel el işçiliği dikkat çekmektedir. Yapının güney yamacında, düzgün kesme taşlardan yapılmış 2 metre çapında bir kuyu vardır. Çevresindeki şekilsiz taşların ise tuvalet eklentisi olduğu düşünülür. Günümüzde yapının sadece: güneyinde bulunan 8 x 8 metre ölçülerindeki anıtsal giriş kapısı sağlam durmaktadır. Geri kalan kısmı yıkılmış sadece kalıntıları kalmıştır.

MERYEM ANA KİLİSESİ

Ekinözü (Habap) köyü içerisinde bulunan ve Hristiyanlığın erken dönemine ait 1200 yıllık Meryem Ana Kilisesi, zamana karşı direniyor.

9'uncu yüzyıldan önce zihinsel engellilerin tedavi edildiği hastane olarak da kullanıldığı yazılı kaynaklarda yer alan kilise 1900'lü yıllarda yöre halkı tarafından cami olarak kullanıldı. 40 yıl boyunca cami olarak kullanılan kilise, yeni cami yapılmasının ardından boş kaldı.