Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin en geniş katılımlı sektör istişare platformu olması hedeflenen, '3'üncü Tarım ve Orman Şûrası'nın 15 yıl aradan sonra Ekim ayında gerçekleştirileceğini açıklamasının ardından Elazığ’da da yapılacak çalışmalar için istişare yapıldı.

Ekim ayında yapılacak şura ile tarıma dair 25 yıllık yol haritası belirlenecek.

2019 yılı Ekim ayında gerçekleştirilecek Şûra’ya kadar geçecek sürede 21 adet çalışma grubunda; 163 öğretim üyesi,268 sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığı personellerinden 412 kişi ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 39 kişi, toplamda 882 kişi görev alacak.

Elazığ’da da yapılacak şura öncesinde paydaş kuruluşlarla nelerin yapılabileceğine dair toplantı düzenlendi.

KARAHAN: HEP BERABER PERÇİNLEYECEĞİZ

Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “Elazığ ili STK’ları ile köklü bir geçmişe sahip olan Fırat Üniversitesi ile, her türlü insan kaynağıyla, paydaşlarıyla ve konumu ile yer aldığı geçit bölgesinde yer alması, hayvancılığın, Baskil kayısının, öküz gözü ve boğazkere üzümünün, Gezin çileği ve fasulyesinin ve hemen Türkiye’de en fazla üretim yaparak birinci sırada yer aldığı alabalık üretimi ile, Şavak tulumu ile ve daha aklınıza gelecek bir çok ürünü ile bu şuraya damga vurabilecek bu şuranın yol haritasında iz bırakacak bir yapıya sahip. Bizlerde bu düşünce ile daha önceden bakanlığımızın oluşturduğu şuradaki 21 tane çalışa gurubu ile alakalı ilgili bağlı kurum ve kuruluşlarımızla beraber bir araya gelerek bir çalışma başlattık. Her bir kurumumuzun başkanlığında çalışma guruplarımızı oluşturduk. Bu arkadaşlarımız diğer paydaşları ile gerekli çalışmaları yaptılar. Tabi ki bunu bu toplantı ile hep beraber perçinleyeceğiz” dedi.

PEKER: YAPTIĞIMIZ TEKNOLOJİ TRANSFERLERLE ORTAYA KOYABİLİRİZ

STK Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Kenan Peker, “Her ne kadar biz farklı davranmaya çalışsak ta biz gelişmişliğin tarımsal sanayi toplumu aşamasındayız. Evvela biz tarım toplumu ve tarımsal sanayi aşamasını iyi bir şekilde geçmek durumundayız. Eğer köklerimizden yeşermek istiyorsak tabi ki yurt dışından yaptığımız teknoloji transferlerle ortaya koyabiliriz. 21 tane konu var. Bu 21 konuyu bu şekilde irdelersek, hepimiz her konuda fikirlerimizi önerilerimizi söylersek faydalı olacağımızı düşünüyorum. Formatımız şu; mevcut durum nedir, hedefimiz nedir, stratejimiz nedir, önerimiz nedir?” ifadelerini kullandı.

ÇETİNER: İKİ ALANDA ÇALIŞMAMIZ VAR

Tarım ve Orman Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, “Tarım arazilerini etkin kullanma ve amaç dışı kullanımının engellenmesine yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının arttırılması gerekmektedir. Tarıma dayalı iktisat OSB’nin arttırılması gerekmektedir. Bununla ilgili Elazığ’da iki alanda çalışmamız var. Büyük orman alanlarının arttırılması ile ilgili eylül ayından itibaren Kovancılar ve Karakoçan ilçemizde böyle bir çalışma planlıyoruz” diye kaydetti.