Elazığ’ı ziyaret etmek üzere şehre gelen Rusya Federasyonu RIA Novosti Devlet Haber Ajansı Türkiye Temsilcisi Aliona Palazhchenko Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programının canlı yayın konuğu oldu.

Canlı yayında soruları cevaplandıran Rus Gazeteci; “Kanal Fırat televizyonunu görünce açıkçası şaşırdım. Çok güzel, çok büyük, son derece yüksek teknolojiye sahip bir kanal. Çok beğendim” dedi.

“ELAZIĞ’I HİÇ DUYMADIM”

Türkiye’deki 79 şehri gezen ve sadece Elazığ ile Tunceli’yi ziyaret etmediğini belirten Rus Gazeteci, “Elazığ’ı hiç duymamıştım. Gelmek için bir nedenim yoktu. Şimdi de sırf Türkiye’deki tüm şehirlere gitmiş olmak için Elazığ’a geldim. Bizim iznimiz var ve şu an izindeyiz geziyoruz. Genelde Türkiye’den çıkmıyoruz. 7 yıldır Türkiye’de çalışıyorum ve hemen hemen ne Rusya’ya gidiyoruz ne de başka ülkeye. Çok illeri dolaştık ve bir tek bunlar kaldı. Elazığ, Tunceli gibi yerler. Oraya gitmedik. Şimdi nihayet onlara sıra geldi. Niye sonraya bıraktık? Gezi yerlerine bakıyoruz diyoruz ki Kapadokya’ya gidelim, Kapadokya güzel. Antalya’ya gidelim, Antalya güzel. İstanbul güzel. Elazığ kulaklarıma hiç gelmedi. Enteresan bir şekilde. Elazığ’a gidelim diye bir neden olmadı. Tek neden ise buraya gelmemizdi. Onun için çok fazla bir şey beklemiyordum buradan” dedi.

“HARPUT’U İLK DEFA BURADA DUYDUM”

Elazığ’da gördüklerinin kendisini çok şaşırttığını ifade eden Rus Gazeteci, “Bugün gördüğüm şeyler beni hem şaşırttı, hem beğendim. Beklemiyordum böyle bir şey. Daha önce bilmiş olsam daha önce gelirdim. Palu ve Harput’u çok beğendim. Kale gibi, doğal ve tarihi şeyler onlar gerçekten çok güzel. Mesela herkes Gaziantep’i, Şanlıurfa’yı, Göbekli tepeyi biliyor. Ama Harput’u kimse bilmiyor. Ben ilk defa burada duydum. Diğer şehirlere göre ben bir fark görmedim. Ama ilk defa duymuş oldum. Gördüklerimizi çok beğendik. Hazar gölü çok güzeldi. Tanıtım yapmanız lazım” şeklinde konuştu.

RUS GAZETECİ GÖZÜYLE; HARPUT, PALU VE SİVRİCE…

Harput’ta beni en çok kale etkiledi. Orası çok güzel. Çok güzel filimler çekebilirseniz. Meryem Ana Kilisesi. Onu çok merak ediyordum ama kapalı. Harput’ta çok güzel kebap yedik. Harput kebabıydı galiba. Yöresel yemekleri tadamadık. Ama ne kadar doğuya giderseniz o kadar lezzet artıyor. Ulu camiyi gördük. Eğri minerali. İçerisi de çok güzel farklı. Palu da kale gördük. Oraya gittik. Kuş bakışı etrafa baktık. Çok güzel. Kaleye giden yol kötüydü. Palu köprüsünü gördük. Çok güzel. Müthiş bir manzara. Türkiye’de en benzer manzara çok az. Sivrice Hazar Gölü de çok güzeldi. Sizin coğrafyanız bizden çok farklı olduğu için bize çok enteresan geliyor. Batıkkenti görmek isterdim. Ama çok su var. Adaya baktık. Çok kuş vardı. Kuşların sesini dinledik. Türkiye’de bütün Atatürk evlerine gittim. Herkes dediki Elazığ’da Atatürk’ün kaldığı oda var. Ama göremedim kapalıymış” dedi.

RUS GAZETECİ, BÖLGE ŞEHİRLERLE ORTAK TURLARA DİKKAT ÇEKTİ

Aliona Palazhchenko; Rus Turistlerin Elazığ’a nasıl çekileceği sorusuna da cevap vererek “Sırf Elazığ belki teklif etmeyeceğim. Ama bu bölgeyi Elazığ’la berabere yanındaki komşu şehirlerle birlikte; Malatya, Sivas gibi bölgeyi görmek çok ayrı bir şey. Ne Antalya’ya ne İstanbul’a ne Ankara’ya benziyor. Çok özel bir bölge. Onun için turizmci olarak size teklif edebilirim. Bölgedeki iller bir araya toplanıp 6 halka yaparak insanları buraya çekebilirsiniz. Yoksa Elazığ biraz uzak” ifadelerini kullandı.

RUS TURİSTLER ELAZIĞ’A NEDEN GELMELİ?

Rusya Federasyonu Devlet Haber Ajansı Türkiye Temsilcisi Aliona Palazhchenko; Elazığ’ın turizmde canlanması için yapılması gerekenleri de söyledi. Palazhchenko, “Elazığ neden Rus Turistler için enteresan olabilir. Çünkü burada kilisler var. Bu onlar için enteresan olabilir. Siz onu kullana bilirsiniz. Biraz tadilat yapabilirsiniz. Kiliseyi görünce merak ediyorum. Çünkü buradaki kiliseler bizdeki kiliselerden çok farklı. Mimari farklı tarihi farklı. Çok güvenli ve çok düzenli bir şehir. Çok yeşillik var. Onu hiç beklemiyordum. Çünkü çöl gibi bir yer bekliyordum. Görülecek yerler var. Müze var. Ama kapalı, keşke açık olsa. Daha iyi tanıtım yapmanız lazım. Rus turistleri bekliyorsanız, kiliseleri turizme açmanız lazım. Komşu şehirlerle birlikte bir tur yapmanız lazım. Ulaştırmayla ilgili bir şeyler yapmanız lazım. Rusya’dan sadece Antalya ve İstanbul’a gidiliyor. Elazığ’a nasıl gelecekler?” dedi.