Elazığ'da Çiftçiyi Sevindirecek Yatırım Müjdesi

Şehir dışından Elazığ’a geldiler, yatırım müjdesini medya grubumuza gerçekleştirdikleri ziyarette verdiler. FERNAS Gıda tarafından Elazığ’daki çiftçileri sevindirecek bir haber geldi. Firma yetkilileri Elazığ’daki üreticilerden ilk etapta kayısı ve üzüm satın alarak yurt dışına ihraç edecek.

Elazığ'da Çiftçiyi Sevindirecek Yatırım Müjdesi

Uzun bir süre incelediler, araştırdılar ardından Elazığ’a gelerek yerinde gördüler, şehir için önem arz eden yatırım müjdesini ise medya grubumuza gerçekleştirdikleri ziyarette verdiler.

Avrupa Elazığlılar Birliği Başkanı Mirbey Adam beraberindeki işadamlarıyla birlikte medya grubumuzu ziyaret ettiler.

“YURT DIŞINA İHRACATINI YAPMAK İÇİN GELDİK”

Avrupa Elazığlılar Birliği Başkanı ve İşadamı Mirbey Adam, “Bizim için Elazığlılar dışarıda da her yerde de çok önemli. Biz Avrupa’daki Elazığlılar bir araya geldik, bir birlik kurduk. Bu birlikte bizim hedeflerimiz var. Bizim bunlarla 4 tane projemiz var daha önce de o projelerden size bahsettik. Bunlardan bir tanesini de bugün gerçekleştirdik. Sabit Bey yatırımcı, bunlar aynı zamanda Batman’da soğuk hava depoları olan, ambar sistemi olan oradaki tesisleri kurdular. Şimdi bizim buradaki ürünler o tesislerde ambalajı yapıp da yurt dışına ihracatını yapmak için geldik. Baskil Belediye Başkanımız ile görüştük. Orada ne kadar kayısı alırız, göndeririz, onlar üzerinde bir çalışma yaptık. Onun dışında bizim öküzgözü üzümümüzü alıp da orada aynı zamanda meyve suyu fabrikası var. Meyve suyu olarak, üzüm suyu olarak dünyaya nasıl pazarlar satarız diye onun üzerine bugün görüşme yaptık. Sayın Valimize bunu sunduk. İsmi de kendisi bugün bize söyledi; Harput olarak kullanabilirsiniz. Biz de Harput olarak üzüm suyumuzu bütün dünyaya satacağız. Önce Batman’da yapacağız, eğer ki bu ileride çok büyürse Elazığ’a da yaparız. Harput üzüm suyu olarak bütün dünyaya satacağız. Kayısının tabi bizim buradaki çiftçilerimiz çok fazla ihracatla ilgilenmemişler. Hep iç piyasadaki insanlara vermişler. Bundan dolayı biraz o konuda eksik bilgileri var ama bunları biz bilgilendireceğiz. Belki bu sene çok fazla bir hedef alamayabiliriz ama daha sonraki yıllarda veya önümüzdeki sene bunu başarabileceğimize inanıyoruz. Kesin biz buna inanıyoruz tabi çok önemli üretmek çok önemli, Elazığ çok önemli, Elazığ’daki bölgede ne yapabiliriz? Sayın Valimizin buğun bize söylediği bir sera projesi var Karakoçan’da onu gerçekleştirmek istiyor. Yani bu Karakoçan’da olmaz, Elazığ’ın başka bir bölgesinde olur ama bu proje bir başlangıç. Bir şekilde olacak yani o her tarafta oluyor da neden burada olmasın. Yeter ki insanlar ürettiği ürünü satabilsinler, bunu pazarlayabilsinler. Bunlar pazarlayıp da parasını aldıktan sonra burada her şeyi yaparlar hiç sıkıntı olmaz” ifadelerini kullandı.

“MARDİN’DE KİRAZ, ELAZIĞ’DA ÖKÜZGÖZÜ ÜZÜM, KAYISIDIR”

Fernas Grup bünyesindeki Fernas Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sabit Ceylan, " Biz FERNAS grup şirketlerinde çok yeni bir alanda FERNAS gıda olarak, gıda sektörüne yeni başladık. Başladığımız noktada 2500 dekar alanda meyve bahçesi tesis ettik, çeşitlerde denemeler ve ekilişleri yaptık. Fidanlarımızı ektiğimiz senenin ertesi senesinde soğuk hava deposu yaptık. 3 Bin 300 ton elma aldık ve bunu Ürdün, Irak, Pakistan’a ihraç ettik. İkinci sene kendi meyvelerimiz çıkmaya başladı ve biz 10 ayrı ihracat noktasına, 10 ayrı ihracatçıyla çalıştık, ürün yelpazemizi genişlettik. Katar’a, Libya’ya, Arabistan’a, Hindistan’a, Rusya’ya, Irak’a Ürdün’e ürünler ihraç ettik. Bunları anlatmamın sebebi şu; burada sulama projelerini yapan firma FERNAS İnşaat buradaki 3 milyon dekar alanda tarımsal üretimi yapılacak ve bu alan 5 yıl içerisinde sulu tarıma açılacak. Biz doğru bir şeyin kapısını açarsak insanlara bir yol açmış olacağız. Bu yolu açarken sadece Batman özelinde değil, aynı zaman Mardin’de kiraz, Sason’da çilek, Elazığ’da öküzgözü üzüm, kayısıdır. Ve üretebileceğimiz katma değer unsuru bunlardan mamuller her ne varsa gıda sanayine yönelik olarak biz bu bölgenin toprağından çıkacak her şeyi değerlendirme noktasında her şeyine açığız. Bilgi anlamında da açığız, üretim anlamında da açığız, sanayi ürünü haline getirme noktasında da açığız. Eğer Allah nasip ederse biz şu anda diktiğimiz ağaçlar meyve vermeden pazarını oluşturmuş pozisyona vardık. Yine niyetimiz şudur ki bu Pazar taleplerini doğru yönlendirebilirsek biz bölgemizin özel ürünlerinin tümünü de aynı pazara sunma imkanına sahip olacağız” şeklinde konuştu.

“ELAZIĞ’DAN ÜZÜM VE KAYISI ALMAK İSTİYORUZ”

Elazığ’dan ilk etapta kayısı ve öküz gözü üzüm satın almak istediklerini belirten Sabit Ceylan,  “Bunun haricinde burada pazardan gelecek taleplere göre meyve ekilişleri, sebze ekilişleri ve ürün geliştirme noktasında da iş birliklerine devam edeceğiz. Mesela Elazığ’da böğürtlen de ekin diyeceğiz, mesela Elazığ’da kavun ekin diyeceğiz, mesela Elazığ’da domates ekin diyeceğiz. Bu pazardan gelecek talebi doğru yönetebilmekle ilgili bir şey. Partnerlerimizle beraber biz bu noktada taş taş üstüne koyma niyeti olan herkesle çalışırız. Burada örnek vereyim, Mardin’de Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği ve İlçe Tarım Müdürlükleri bir üretici birliği kurdular ve çiftçileri bir çatı altında topladılar. Elini taşın altında koymak isteyen herkese direk ya da en direk olarak bunları gruplaştırarak, ya da kurumsallaştırarak çalışmakta fayda var ama genel tecrübemiz şudur; sistem devamlılık açısından önemli” diye konuştu.

“ELAZIĞLILARLA İŞBİRLİĞİ YAPMAK İÇİN GELDİK”

Tesislerin aktif olduğunu vurgulayan Sabit Ceylan, “Tesisimiz şu ana 5 bin ton meyve soğuk hava deposunda depolayabilecek şekilde faaldir. Şu anda meyve boylama, paketleme tesisinden meyve işlenip ihracata gitmektedir. Konsantre şu anda işlenmektedir yani üzümü alıp bundan üzüm suyu elde etmesi ile ilgili proses faaldir. Bunu şişelere doldurma, paketlere doldurma noktasında dolum tesisleri de faaldir ve mevcuttur. Bu tamamen arz ve taleple ilgili kapasite ile ilgili bizim günlük 150 ton ürün işleme kapasitemiz var. Talep bunun işlenme periyodunu belirleyici olacaktır. Elazığ ile iş birliği için geldik biz şu an itibariyle çalışmak isteyen herkese kapıyı açtık Allah nasip ederse beraber çalışmakla ilgili hem kayısı ihracatında hem üzümün meyve suyu olarak değerlendirilmesinde iş birliklerinin önünü açıyoruz. Keza aynı şekil işte Mardin’de kirazı yaptığımız gibi, Sason’da çileği yaptığımız gibi biz kapıyı açtık, gerisi nasip. Artık yol yürünerek belli olur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2018, 20:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137