Elazığ’da meydana gelen yıkıcı depremin ardından binaların hasar tespiti yapılmıştı. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte itiraz süreci başladı ve şuana kadar yaklaşık 25 bin kişi dilekçe verdi.

ELAZIĞ’DA BİN 391 BİNAYA ORTA HASAR VERİLMİŞTİ

Yapılan ilk çalışmalar neticesinde Elazığ’da yaklaşık 13 bin 440 bağımsız bölümden oluşan bin 391 binaya orta hasarlı raporu verilmişti. Süreç içerisinde en fazla tartışılan konulardan biri orta hasarlı binalar olmuştu. Orta hasarlı raporu alan vatandaşlar; orta hasar kavramına tepki göstermiş veya ağır hasar yada az hasara dönüştürülmesini istemişlerdi.

VATANDAŞLAR ORTA HASARIN AĞIR HASARA GEÇMESİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ

17 mart tarihinde bitecek itiraz sürecinde de en fazla orta hasarlı binalarla ilgili itirazların yapıldığı öğrenildi. Vatandaşlar itiraz için belirlenen okullara giderek genel olarak binalarının orta hasardan ağır hasara değiştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

KAÇ BİNA AĞIR HASAR OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ?

Peki Elazığ’da şuana kadar itirazlar ve yeniden yapılan incelemeler neticesinde kaç bina orta hasardan ağır hasar olarak değiştirildi.

“BİN 400 BİNANIN YIKIMI GERÇEKLEŞTİ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum son Elazığ ziyaretinde bu duruma değindi. Bakan Kurum, “Mustafapaşa Mahallesi’ndeki binaların yıkımı tamamlandı. Abdullahpaşa Mahallesi’ndeki binaların da yıkımı tamamlandı. Şehrimizde yıkılması gereken acil diyeceğimiz yaklaşık bin 400 binamızın yıkımı gerçekleşmiş oldu. Çalışmalarımız süratli şekilde devam ediyor” dedi.

“İTİRAZLAR NETİCESİNDE BİN 307 BİNA AĞIR HASARA GEÇTİ”

İtirazları değerlendirmeye devam ettiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Vatandaşlarımızın hasar tespit çalışmalarına olan itirazları değerlendiriyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 25 bin dilekçe geldi. Bu dilekçeler 10 bin 291 yapıyı ilgilendiriyor. Yaklaşık yüzde 75’ini gidip yerinde görmek suretiyle tespitlerimizi yeniden yaptık. Bu da 7 bin 600 adet yapı demek. Bu itirazlar neticesinde; az hasardan orta hasara, orta hasardan ağır hasara geçen binalarımız oldu. Ağır hasara geçen toplam bina sayısı ise bin 307 adet binadır. Çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.