Koronavirüs salgınıyla birlikte Fırat Üniversitesi de harekete geçmiş ve hastanede süreç içerisinde çeşitli tedbirler almaya başlamıştı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, süreç içerisinde üniversite hastanesinde alınan tedbirlerle ilgili Kanal Fırat'a açıklamalarda bulundu.

REKTÖR DEMİRDAĞ: BİLİM KURULUNUN ÖNLEMLERİ ÇERÇEVESİNDE BİZDE YERELDE PLANLAMAMIZI YAPTIK

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Üniversite Hastanemizde malumunuz olmak üzere sağlık bakanlığında oluşturulan bilim kurulunun önlemleri çerçevesinde bizde yerelde planlamamızı yaptık. İlk etapta zorunlu olmayan bütün ameliyatları erteledik. Zorunlu olmayan bütün tedavileri mümkünse çok gerekmediği sürece hastanedeki yoğunluğu azalttık ve akabinde hem acilde hem de bağımsız bir girişi olan bir Kovit-19 şüpheli hastaların kabul edildiği bir taraftan çocuklar için bir taraftan erişgin hastalar için kabul ve akabinde de bütün prosedürleri ve kurallarına uygun olarak takip edebileceğimiz muayene ortamı ve beraberinde de bir bloğu yaklaşık tümünü Kovit-19 salgınına ayırdık. Akabinde ikinci aşamada tekrar diğer bloğuda hazırlayacak şekilde hazırlıklarımızı yaptık Allah’a şükür birinci blokta kaldık.” İfadelerini kullandı.

Koronavirüslü hasta sayıları hakkında da bilgi veren Rektör Kutbeddin Demirdağ, ilk etapta üniversite hastanesinde günde ortalama 20 – 30 hastanın geldiğini söyledi. Rektör Demirdağ, vaka sayısında ciddi azalma olduğunu da belirtti. 

REKTÖR DEMİRDAĞ: İLK ETAPTA GÜNLÜK 20 - 30 HASTAMIZ OLURDU

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Elazığ’daki hasta sayısı genellikle bizim hastanemizde günde ilk etapta 20,30 ile 40 arası hasta yatıyordu daha sonra bu ortalama 20 ile 30 civarına hastaya düştü. Son zamanlarda yeni vaka sayısında ciddi azalmalar oldu çok çok nadiren pozitif vakalar çıkıyor şuanda şüpheli vakalar tek tük ilimizde çıkıyor.” dedi.

Rektör Demirdağ, testleri Fırat Üniversitesi hastanesinde de yaptıklarını hatırlatarak şuanda günde ortalama 10 – 20 arasında test yaptıklarını söyledi. 

REKTÖR DEMİRDAĞ: ŞUANDA ORTALAMA 10 – 20 TEST YAPIYORUZ

Rektör Demirdağ, “İlimizde de PCR testini kendi merkez laboratuarımız da sistemi kurarak çalışmaya başladı. Hızlı tarama testlerini ilk etaptan beri kullanıyorduk ve  yoğun bir şekilde hastalarımızın tedavilerini yaparak çoğu hastalarımız şifasına kavuştu şuanda da bu bekleme süresini tamamlayan hastalarda da uygun plazma alımı için planlamamızı yaptık iyileşen hastalarımızdan plazmaları alıp olası Kovit-19 hastalarına da plazma uygulamasını da başlatmış bulunacağız. İhtiyacı olan bu yerlere de bu plazmayı böylece göndermiş olacağız. Yarın büyük ihtimalle planlamış olduğumuz şekilde tamamlamış olacağız. Testler rutin her gün test çalışması devam ediyor başlangıçta biraz fazlaydı şuanda ciddi sayıda azaldı onlu yirmili rakamlara kadar düştü. Yüz ile ikiyüzlü rakamlar oluyordu şuanda ortalama en son rakamları bilmiyorum ama on ile yirmili rakamlı test sayıları oluyor.” diye kaydetti.

Elazığlılara çağrıda bulunan Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, tedbirlere uyulması gerektiğinin altını çizdi ve Elazığ’da hayatın kısa süre içerisinde normale döneceğini beklediğini ifade etti. 

REKTÖR DEMİRDAĞ: ELAZIĞ’DA HAYAT KISA SÜRE İÇERİSİNDE NORMALE DÖNECEK

Rektör Demirdağ, “Tedbirlere mutlaka uymamız lazım. Sayın valimizin başkanlığında yerel pandemi kurulunun oluşması ve beraberinde bu tedbirleri hızlı bir şekilde uygulamaya koymamız tavizsiz bir şekilde uygulamaya koymamız afilasyonun uygun ve hızlı şekilde yapılması ve bununla ilgili tedbirleri ile diğer illerden gelen giriş çıkışları sınırlamış olması bu hastalığı inşallah ülkemizde olduğu gibi ilimizde de sınırlamış olacağız.” diye kaydetti