Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Doğu Anadolu Bölge Toplantısı Elazığ'da gerçekleştirildi.

Toplantının ev sahipliğini yapan Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Suat Öztürk, Elazığ OSB’nin bir atılım ve kendini kanıtlama çabasında olduğunu ifade etti ve Organize Bölgesiyle ilgili bilgiler verdi.

“ELAZIĞ’IN GÖZ BEBEĞİ”

Başkan Öztürk, Anadolu’da Elazığ Organize Sanayinin bir atılım süreci içerisinde olduğunu söyleyerek, “Kendini ispatlama süreci içinde. 2023 hedefleri olan, ülkenin ne kadar ekonomik sıkıntıları olsa dahi, çevremizde ne kadar sıkıntılı süreçler geçsek dahi bizim ülke olarak çalışmaktan, üretmekten başka şansımız yok. Elazığ Organize Sanayi ve Elazığ’da bu gidişle tarihiyle, kültürüyle, müziğiyle, turizmiyle, eğitim ve sağlığıyla dokumatifin en büyüğü olabilecek üretim Elazığ’ın göz bebeği, 610 hektar bir alan olan organize sanayi. 167 tane çalışan, üretim yapan firmamız var. 5 binin üzerinde çalışanımız var” dedi.

Elazığ Ticaret Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ’ın sanayileşmede büyük bir ivme kazandığını belirterek, şehrin sahip olduğu kaynakla ümit verdiğini belirtti.

“GELECEK ADINA UMUT VERMEKTEDİR”

Başkan Alan, sözlerinde şunlara yer verdi: “Elazığ’ın sanayi geçmişi oldukça eski yıllara dayanmakta ve tarihi Harput’ta 18 ve 19. yıllarda başta ABD ve Rusya olmak üzere İran ve diğer komşu ülkelere özellikle deri ipek, şarap, buğday, halı, kuru meyve ihracatı yapıldığı eski kayıtlarda görülmektedir. Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlı olarak gelişen Elazığ’da 1987 yılında kurulan bugünkü OSB ile sanayi yatırımları yeni bir ivme kazanmıştır. Bugün Elazığ İmalat OSB’de 108 işletmemiz üretim yapmaktadır. ARGE ve yenilikçi üretim yapan Tekno Kent’te 48 firmamız bulunmaktadır. Küçük Sanayi Sitesi, İŞGEM, Hayvan Ürünleri, OSB ile Elazığ sanayileşme anlamında bir yükseliş içerisine girmiştir. 2017 Eylül ayı itibariyle toplam ihracatımız 282 milyon dolardır. İlimizin zengin tarihi birikimi, doğal güzellikleri, turizm potansiyeli, yer altı kaynakları, yetişmiş insan gücü, üniversitesi, jeopolitik konumu, ulaşım imkanları ve gelişmiş sanayi siteleri ile gelecek adına umut vermektedir. İlimizin bu zengin potansiyeli ve avantajlarının üretime ve istihdama dönüştürülmesi noktasında Sayın Başbakanımızın Diyarbakır’da cazibe merkezleri programı ilimizde heyecanla karşılanmış ve ilk çağrı döneminde yaklaşık 330 proje sunulmuştur. Talebimiz üzerine Sayın Başbakanımızın talimatı ve Sayın Bakanlarımızın, Sayın valimizin yakın ilgisi ve desteği ile teşvik yasası kapsamında 4. Bölgede yer alan ilimizde yatırımın OSB’de yer alması halinde 6. Bölge desteklerinden istifade edilmesinin önü açılmıştır.

Yatırımlar için çok büyük anlam ifade eden 6. Bölge desteklerinin ilimiz için olmazsa olmazı OSB’lerdir. Bu nedenle 2. OSB Elazığ’ın kalkınma ve gelişmesinde yeni bir sürecin başlangıcı olacaktır.”

Türkiye'de 13'ü tarıma dayalı 315 sanayi bölgesi olduğunu anlatan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükçü, Elazığ'ın son 5 yılda şaşırtıcı bir başarı elde ettiğine dikkati çekti.

“ELAZIĞ’IN HİKAYESİ, ŞAŞIRTICI DERECEDE BİR BAŞARI HİKAYESİ”

Kütükçü, Doğu Anadolu Bölgesinin kendine has farklılıkları olabileceğini söyleyerek, “Devletimiz, hükümetimiz, bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak ülkenin her bölgesini yatırım ve üretim havzası haline getirmek için önemli çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların katkısı ile önemli başarılara imza atmış illerimizin en başında gelenlerden bir tanesi de Elazığ’ımız. Gerçekten şaşırtıcı derecede bir başarı hikayesi, Elazığ’ın hikayesi. Son 5 yolda ihracatını 54 milyon dolardan 280 milyon dolara taşımış. Neredeyse ihracatını 5 kat artırmış. 2012 yılında 54 milyon dolar ihracatla Türkiye ihracat sıralamasında 56. Sıradayken bu yılın ilk 9 ayında 262 milyon dolar ihracat yaparak 26. Sıraya yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, organize sanayi bölgelerinin, üretimin lokomotifi olduğunu söyledi.

“ŞEHİRLERİN KALKINMASINDA ÜRETİM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

“Bugün hem Elazığ’ımız için hem bölgemiz için hem de Türkiye için çok önemli bir toplantının açılışındayız. Sanayiyi, üretimi ve imalatı konuşuyoruz. Bunlara bağlı olarak da OSB’leri konuşuyoruz. Bir ülkenin kalkınmasında üretim olmazsa olmazı olduğu gibi, şehirlerin kalkınmasında da üretim olmazsa olmazımızdır.”

Şehrin kadim bir şehir olduğunu ifade eden AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, yatırımcıya gerekli destekleri verdiklerini ve yatırımcının mazeretinin kalmadığını vurguladı.

“ÖNEMLİ BEKLENTİLERİ HALLETTİK”

Öztürk yaptığı konuşmada şunları söyledi: “AK Parti iktidarı mensubu olarak hükümetimizin politikaları doğrultusunda Elazığ’da yatırımcı sayısı artırmak için Elazığ, Sayın Başbakanımızın talimatı, bakanımızın yardımıyla 23 cazibe merkezi arasına alındı. Biz burada Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Elazığ Organize Sanayide yatırım yapacak 5. Bölge, onun dışında 4. Bölge şartlarından faydalanıyordu ama 6. Bölge şartlarından faydalanma şartlarımız yoktu. Cazibenin artırılması için 6. Bölgeye al9ınması diye isteğimiz oldu. Yine Sayın Başbakanımızın talimatları ile bizi de 6. Bölgeye almış oldu. Dolayısıyla Elazığ’da yatırımcı maliyeti kalmadı. 6. Bölge şartları olmadığı için rekabet edemiyoruz diye söyleniyordu, Şimdi en azından istihdamda 773 bin lira kişi başına yatırım yapanın avantajı olacak. İşadamı için bu çok önemli bir miktar. Onun dışında vergi, faiz indirimleri var. 6. bölgenin şartları yatırımcıya göre önemli. Biz bu önemli beklentileri hallettik.”

“ELAZIĞ’DA ARGE MERKEZİ VE YA TASARIM MERKEZİ KURULMALI”

Elazığ’a ilk kez geldiğini ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Elazığ’da ARGE merkezinin eksikliğine dikkat çekti.

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben burada soru sorduğumda aldığım cevap ARGE merkezinin olmadığıdır. Bizim ARGE merkezi ve tasarım merkezi sayımız 760 civarındadır. Her gün yenisi geliyor. Elazığ’da birkaç tane ARGE merkezinin ve ya tasarım merkezinin kurulması ve bunların, bu firmalara değer katmak suretiyle yüksek katma değerli ürün üretme kapasitesinin veya imkanının sağlanmasına yönelik bir değeri ihtiva etmesidir.”

“ÜLKENİN KALBİ ÜRETİMDİR”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, hiçbir yatırımcının hayır için yatırım yapmayacağını ifade ederek, “Ülkenin kalbi üretimdir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Hiçbir yatırımcı hayır için, hatır için yatırım yapmaz. İşadamı, yatırımcı hayır işi yapar ama farklı alanda yapar. Okul yapar, gönül işidir kurs yapar, farklı bir sosyal proje uygular, sosyal sorumluluk adı altında değişik çalışmalar yapar ama hatır, gönül için gidip bir yere yatırım yapmaz. Bu bir realitedir. Dolayısıyla hemşehri de olsa farklı güdüleri de olsa bütün yatırımcıların temel motivasyonu para kazanmaktır. Kazanmaktır. Bunu başka alanlara çekmek doğru değildir. Bizim katma değer üreten, kazanan insanlara ihtiyacımız var. Türkiye’nin kalbi üretimde atar. Ülkemizin kalbi OSB’lerde atıyor. Ülkemizin kalbi bu tür sanayi alanlarında atıyor. Dolayısıyla yatırımcıyı da bu tür hatır gönül ilişkilerinde yanlış yönlendirmek de doğru değildir.  

“DERSİMİZE ÇALIŞACAĞIZ”

Elazığ’da İntilmasyon, kuluçka merkezi yanında ARGE merkezi ve inovasyon merkezi kurulacak. Bu önemli halkayı tamamlayarak, yatırımcının ihtiyaç duyduğu alt yapıyı, bilgiyi, ARGE’yi, inovasyonu sağlamış olacağız. Bu açıdan dersimize çalışacağız. Projelerimizi hazırlıyoruz. İlgili yerlere başvurup, finansmanımızı da sağlayıp inşallah o önemli halkayı da tamamlamış olacağız.”