Türkiye genelinde konutların ortalama metrekare satış fiyatları açıklandı.

Buna göre Türkiye'de son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları %18.06 arttı. Ortalama satılık konut büyüklüğü 125 metrekare oldu. Türkiye'de satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı 2 bin 232 TL olarak hesaplanırken, aynı özelliklere sahip satılık konutların geri dönüş yani amortisman süreleri 16 yıl seviyelerinde olduğu belirtildi.

TÜRKİYE GENELİNDEKİ DURUM

Yıllık ortalamalara bakıldığında Kasım 2018 sonu itibarıyla konut için Türkiye genelinde en fazla değer kazanan iller Bayburt, Muğla, Edirne, Aydın, Erzincan olurken, en fazla değer kaybeden iller sırasıyla Çankırı, Gümüşhane, Ağrı, Mardin, Bingöl oldu.

 

ELAZIĞ'DA FİYATLAR NE DURUMDA?

Açıklanan verilerle birlikte Elazığ’daki fiyatlarda belli oldu.

Elazığ’da son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları %15.33 oranında arttı. Ortalama satılık konut büyüklüğü 170 metrekare oldu.

Elazığ’da satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı bin 280 TL olarak hesaplandı.

 

ELAZIĞ'DA AMORTİSMAN SÜRESİ NE KADAR?

Peki Elazığ’da konuta yatırım yapınca ne kadar sürede geri dönüşü oluyor? Yapılan değerlendirmelere göre satılık konutların geri dönüş yani amortisman süreleri 23 yıl seviyelerinde.

 

ELAZIĞ'DA EN ÇOK KAZANDIRAN İLÇELER

Elazığ’ın ilçelerindeki durum da tespit edildi.

Yıllık ortalamalara bakıldığında Kasım 2018 sonu itibarıyla konut için Elazığ’da en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Merkez, Karakoçan, Sivrice, Arıcak, Kovancılar oldu.

Amortisman süreleri dikkate alındığında ise Kasım 2018 sonu itibarıyla Elazığ ilinde en hızlı geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Merkez, Sivrice, Karakoçan, Arıcak, Kovancılar oldu.

 

KOMŞU ŞEHİRLERDE DURUM NE?

Elazığ’da konut fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 15.33 artarken, satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı bin 280 TL olmuştu. Komşu şehir Malatya’da yüzde 5.66’lık bir artış olurken, ortalama metrekare birim fiyatı 1.207 TL oldu. Komşu şehir Diyarbakır’da yüzde 25.12’lik bir artış yaşanırken, ortalama metrekare birim fiyatı 1.149 TL olarak gerçekleşti.

Bingöl’de fiyatlarda yüzde 0.64’lük bir düşüş yaşanırken, ortalama metrekare birim fiyatı 953 TL oldu. Tunceli’de fiyat artışında bir değişiklik olmazken, ortalama metrekare birim fiyatı 1.545 TL olarak gerçekleşti.

Yani sonuçlara göre Elazığ çevre şehirlere göre en pahalı evlerin olduğu şehirler arasında yer aldı.