CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirdiği milletvekili heyeti, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda halkı bilgilendirmek, pancar eken çiftçiye ve Şeker-İşçilere destek olmak amacıyla yola çıktı.

Ankara’dan yola çıkan heyet, Elazığ Şeker Fabrikası önünde Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Hacıbekiroğlu, İYİ Parti İl Temsilcisi Abdulvahap Erdem, Sendika üyeleri, çiftçiler ve vatandaşların katılımıyla bir basın açıklaması yaptılar.

“ORTAKLAŞA ÇALIŞABİLMEK İÇİN ELAZIĞ’A GELDİLER”

CHP İl Başkanı Zeki Kaplan, şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için partisinin milletvekillerinin büyük bir gayret ve çaba gösterdiğini söyleyerek “ Elazığ’a gelip de bizlere destek veren başta genel başkan yardımcımız Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, parti vekil üyelerimiz ve diğer meclis üyelerimiz bu gün sizler ile omuz omuza. Sorunlarınızı dinlemek için ve bu sorunların çözümü noktasında partimizin politikasını sizlere aktara bilmek. Bundan sonra ortaklaşa çalışabilme bağlamında elinden gelen çabayı sizlere göstere bilmek amacı ile Elazığ’a geldiler” ifadelerini kullandı.

“MİLYONLARCA KİŞİYE DOĞRUDAN DOLAYI GEÇİM İMKANI VERİYOR”

Şeker İş Sendikası Başkanı İsmail Savcı da, şeker fabrikasının özelleştirilmesinden yana olmadıklarını ifade ederek, özelleştirmenin milyonlarca kişiyi yakından ilgilendirdiğini belirterek “ Ülkemizin iç ve dış meselelerinin yoğunlaştığı bir gündem. Çevremizi sağmalayan uluslararası komplolar ve ülkemizin menfaatlerinin temeline dinamik döşeyen kararların alınmasını sağlamak için dış güçler çalışmalarını olanca hız ile sürdürmektedirler. Bütün bu gelişmeler nihayetinde çalışan hayatının önemli bir parçası olan şeker fabrikalarına yönelik yıllardır sürdüren özelleştirme politikaları sonucunda 4 bin 46 sayılı özelleştirme hakkında kanunda ciddi bir değişiklik yapılmıştır. Şeker Fabrikaları Türkiye’de ki şeker talebini yurt içi üretim ile karşılanmasını sağlamak doğal kaynakların dengeli kullanımı gözeterek yeterli sürekli ve ekonomik bir şekilde karşılaşmasına yönelik kurulan yıllardır üretimine sorunsuz kuruluşlardır. Milyonlarca kişi doğrudan ve dolaylı olarak geçim imkânı veren bir sektörün bu tür karar ve uygulamalar ile çeşitli sakıncalar içeren bir süreçten geçirilmesini acı sonuçları mutlak surat ile dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.  

“ELAZIĞ DEĞİL TÜRKİYE’NİN PROBLEMİDİR”

CHP Malatya Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, özelleştirmenin bütün köylerin kapısına kilit vurma anlamına geldiğini ifade ederek “ Şeker önemli. Özelleştirilecek 14 fabrika 1575 köyden pancar alıyor. 47 bin 750 çifti bu köylerde pancar üretiyor. Eğer bu 14 fabrika kapatılırsa tam 1574 köyün kapısına kilit vurulacak. 47 bin 750 evinde kapısına kilit vurulacak. O neden ile Şeker Fabrikalarının kapatılması sadece burada bulunan şeker işçilerinin problemi değildir. Şeker fabrikalarının kapatılması Elazığ’ın da problemi değildir.Şeker Fabrikalarının kapatılması Türkiye’nin problemidir. Çünkü şeker hem pancar üreten çiftçiyi toprağa bağlıyor. Hem burada üretim yapan işçiyi toprağına bağlıyor. Ayrıca Türkiye’nin parası kimin cebinde kalıyor. Şeker ithal etmeyerek Türkiye’nin cebinde kalıyor” dedi.  


CHP’nin programına katılan Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Hacıbekiroğlu ve İYİ Parti İl Başkanı Abdulvahap Erdem de, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını dile getirdiler.

Açıklama sırasında konuşan bir çiftçi de fabrikanın özelleştirilmesini istemediklerini söyledi.