Elazığ’da ki bir otelde düzenlenen ve 09-10 Haziran 2021 tarihleri arasında olmak üzere iki gün devam eden Uygulayıcı Eğitimi’ne katılan toplam 25 sağlık çalışanına eğitim sonunda düzenlenen törenle sertifika verildi.

Sertifika dağıtım törenine Elazığ Vali Yardımcısı Abdulkerem ABBASOĞLU, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, Hizmet Başkanları, Elazığ Fırat Üniversitesi’nden akademisyenler, Sağlık tesisi Başhekimleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen yetkili eğitimciler katıldı.

ABBASOĞLU: HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Sertifika dağıtım töreninin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Vali Yardımcısı Abdulkerem Abbasoğlu yaptığı açıklamada “ Gerçekten pandemi sürecinde çok yoğun bir emek sarf edildi. Sağlık Müdürlüğümüz tüm personelimiz çok ciddi anlamda katkı sundular. Ben buradan İl sağlık Müdürümüz başta olmak üzere başkanlarımıza ve hastane başhekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ederim. Bu tür programları da bundan sonra devamını getirerek hayırlı olmasını diliyorum. Geçen yılda aynı programı yapmıştık. Sizlerede yeni doğanla ilgili yapmış olduğunuz bu kurs programın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

POLAT: HER YENİ DOĞANA BU STANDARTLARDA YAKLAŞSIN

Daha sonra eğitimin konusu ve amacı hakkında bilgi vermek üzere kürsüye davet edilen Elazığ İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat yaptığı konuşmada “Çok önemli bir sertifika töreninde yine hep birlikteyiz. Yeni doğan canlandırma programı kapsamında 8-10 haziran tarihler arasında yapılan programımız bitmiş durumda. Eğitime katılan 25 kursiyerimiz bu eğitimi başarıyla tamamladı ve sertifikalarını almaya hak kazandı.Bu kursun önemini bir iki örnekle vermek istiyorum. Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı ölümlerdir. Onun için her yeni doğanın çok güzel ve standart bir resüsitasyon alması en tabi hakkıdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığımız özellikle bu konuya çok önem vermekte ve belli periyotlarda bu tür programlar düzenlemekteyiz. Ülkemizde yapılan bu tür programlar ve eğitimler sayesinde şu anda bebek ölüm hızımız binde 7,4’e, yeni doğan ölümü de binde 4,5’ e kadar düşmüştür. İlimiz bu oranlar açısında oldukça iyi durumdadır. Her yeni doğan bebeklerin ilk birkaç dakikası çok önemlidir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Onun için doğum salonunda ebesinden tutun doktoruna kadar her kesin yeni doğan eğitimini belli bir standarta alması lazımdır. Her yeni doğana bu standartlarda yaklaşsın. Böylece sağlıklı yeni doğanlar olacaktır. Onun için bu eğitimi çok çok önemsiyoruz. Özellikle eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen eğitici arkadaşlarımıza, hocalarımıza çok teşekkür ederim. Yine kursa katılan bütün arkadaşların teşekkür eder, alacakları bu sertifikaların hayır işlere vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.