Elazığ Kültür ve Turizm Müdürlüğü Elazığlı vatandaşları son zamanlarda sayısı artan kaçak turlara karşı uyardı.

Elazığ Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Son zamanlarda kaçak turlarla ilgili artan şikayetler sonucu, Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Elazığ Emniyet Müdürlüğü, Elazığ İl Jandarma Komutanlığı ve TÜRSAB Harput Bölge Temsil Kurulana bağlı denetim uzmanlarıyla  müştereken yapılan  ilimizdeki denetimlerde;  bazı kişilerin, eğitim kurumlarının, otobüs firmaları veya okul servislerinin il içinde veya il dışına kaçak  tur düzenlendikleri  tespit edilmiş ve sorumlular hakkında tutanak düzenlenmiştir.  2019 yılında yapılan 29 denetimin 8 inde seyahat acentası işletme belgesi olmaksızın seyahat acentacılığına münhasır faaliyet gösteren sorumlulara toplam 36 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.

1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanununa göre sadece Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgeli Seyahat Acentaları tur veya paket tur düzenleme, transfer yapma ve uçak bileti satışı yapma yetkisine sahiptir. Seyahat Acentaları haricindeki  kişiler, eğitim kurumları (okullar, üniversiteler vb.), meslek odaları, dernekler, vakıflar, belediyeler ve kamu kuruluşlarının 1618 sayılı Kanun ve Seyahat Acentaları Yönetmeliğinde tur, paket tur ve transfer kapsamına giren veya münhasır hizmet olarak belirlenen faaliyetlerden herhangi birisini yürütmeleri mümkün değildir. Bu tür hizmetler  yalnızca Bakanlığımızdan işletme belgeli seyahat acentalarınca yerine getirilir. Belgesiz faaliyeti gerçekleştirenler hakkında Valiliğimizce 3.825,00 Türk Lirası’ndan 9.500,00 Türk Lirasına kadar İdari Para Cezası uygulanmaktadır.

 Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli seyahat acentalarını, Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sitesi https://elazig.ktb.gov.tr/  adresinde bulunan “Seyahat Acentası” ikonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz  veya Müdürlüğümüz ile iletişime (Tel    : (0424) 236 58 54 Elektronik Posta: [email protected] ) geçerek bu konudaki soru veya şikayetlerinizle ilgili yardım alabilirsiniz.

Vatandaşlarımızın ve özellikle öğrenci ve velilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve bilinçli bir tüketici olmaları adına herhangi bir tura katılırken bu turun Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme belgeli bir seyahat acentası vasıtasıyla düzenlenip düzenlenmediğini araştırmaları gerekmektedir. Kamuoyuna duyurulur” denildi.