Her hafta farklı konuların ele alındığı Harput Der’in Gönül sohbetlerinde bu kez, zengin kültüre sahip olan Elazığ’ın  musikisi ve halkoyunları konusu uzmanlar tarafından istişare edildi.

Harput Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı Gönül Sohbetleri, konusu ile ilgili bilgi verdi.

Bağcı yaptığı konuşmada, “Şu anda uygulamış olduğumuz Elazığ Harput musikisi ve Elazığ halk oyunları ile ilgili bizim bildiğimiz doğrular, yanlışlar nelerdir? Bu konu ile ilgili olarak uzmanlarla görüştük. Bir araya gelelim konuşalım dedik. Kırmadılar, geldiler. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

“HER ŞEYDEN EVVEL MUSİKİYİ GENÇLERE SEVDİRMEK LAZIM”

Elazığ Folklör ve Turizm Derneği Başkanı Bünyamin Eroğlu, Elazığ musikisi ve folklöründe yaşanan dejenerasyonu anlatarak, kültürün devamı için genç nesle sevdirilmesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu yaptığı açıklamada, “Harput musikisinde alışılagelmiş belli kalıplarda, belli türküler, hep aynı sözler maalesef kullanılıyor. Bunu ben özellikle musikinin içinden biri olarak dillendirmek istedim ki, gelen sanatçılara da diyorum ki bir hoyratta şu sözü kullansan ne olur? Ben alışmamışım deyip, geçiştiriyorlar. Belki bu günleri ileride ararız ama bizim okunmamış çok güzel eserlerimiz var. Bizim bilinmeyen, unutulmaya yüz tutmuş çok önemli ve çok değerli türkülerimiz var. Onları gündeme taşımak lazım. Her şeyden evvel bu musikiyi gençlere sevdirmek lazım” diye konuştu.

“ORADA KALMAMALIYIZ”

Araştırmacı Yazar Zekeriya Bican, Türk toplumunun kültür bakımından zengin olduğunu belirterek; Elazığ kültürü içinde yer alan musiki ve folklorun yenilenebilir olduğunu kaydetti.

Bican yaptığı açıklamada, “Elazığ yeni şeyler yapmaya çok müsait bir il. Çok müsait bir toplum ve musiki cemiyetleri ile musiki ile iştikrar eden topluluklarıyla, folklorüyle, çok çeşitli birimleri ile bu işin içinde çalışan, bu işe emek veren insanlar var.  Son zamanlarda Şemsettin Taşbilek’in, Doğan Sever’in ve onun gibi 3, 5 arkadaş mesela Esat Kabaklı yeni türküler, eserler ortaya koymak için çırpınıyorlar ve bir şeyler de ortaya koyuyorlar. Harput musikisi yüzyıllar öncesinden gelen türkülerle anılan, yaşanmış anlamlarıyla çok kıymetlidir. Ama orada kalmamalıyız” şeklinde konuştu.

“ELAZIĞ’DA BİR HALK OYUNLARI SEMPOZYUMU İÇİN BAŞVURUDA BULUNDUK”

Elazığ Kültür ve Musiki Derneği Başkanı Abdülaziz Koç, musiki ve folklor konusunda dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

Koç yaptığı konuşmada, “Bir halk oyunları sempozyumu ve yahut halkın oyunları paneli ve yahut konferansı adını ve şeklini üniversitemize bırakmak şartıyla konu hakkında uzman kim varsa burada sadece sorun tespiti değil çözümü yapılmalı. Yarına ne taşıyabiliriz. Mustafa Turan hocayı aradım. Bu işin üst seviye abilerimizden, gururlarımızdan biridir. Onun da moderatörlüğünde Elazığ’da bir halk oyunları sempozyumu için başvurumuzda bulunduk. Konu hakkında söz söyleyebilecek, fikir söyleyebilecek, akıl koyabilecek herkes orada konuşacak. Bu bir sonuç bildirgesi halinde bir sonuç ortaya konulacak” ifadelerini kullandı.