ELAZIĞ SAĞLIK ALANINDA BÖLGENİN MERKEZİ

 Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris ALAN, medikal sektör temsilcilerinin SGK ödemeleri hususunda yaşamış olduğu mağduriyetin önlenmesi için, Elazığ SGK Müdürlüğünün yetkilerinin artırılması ve tüm bölge illerine hizmet vermesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan talepte bulundu…

ALAN Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Alan, Elazığ TSO 13. Meslek Grubunu oluşturan medikal sektör temsilcilerinin yaşamış olduğu mağduriyet ve sorunun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına göndermiş olduğu yazıda şu görüşlere yer verdi:

“Sağlık sektöründe ülke ortalamalarının üzerinde bulunan ve bölgesinde sağlık merkezi konumunda olan Elazığ, inşaatı halen devam eden şehir hastanesi, özel hastaneler, Fırat Üniversitesi ve medikal sektör temsilcilerinin hizmet ağı ile bölgenin sağlık üssü olmaya adaydır.

Sağlık alanında bu kadar önemli bir noktaya gelen İlimizin kurumlar ve hizmetler anlamında desteklenmesi ve tüm bölge illerine hizmet verecek şekilde geliştirilmesi gerekirken bazı uygulamalarda mağduriyet yaşamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Ayakta Tedavide Kullanılan Hazır Tıbbi Malzeme Sözleşmesi 02.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve diğer kanunlardaki özel hükümlere istinaden Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında bir sözleşme imzalanmıştır. Yapılan bu sözleşme gereğince sözleşme konusu malzemelere ihtiyacı olan vatandaşlarımızın herhangi bir ücret ödemeden sadece katkı payı ödeyerek medikal malzemesi satan işletmelerden talep ettikleri ürüne hızlıca ulaşması sağlanmış ve bu uygulama tüm kesimlerin memnuniyetini ve takdirini almıştır.

Ancak, 12.04.2017 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu bir duyuru ile, sözleşme konusu tıbbi malzemelere ait satış merkezleri tarafından düzenlenen fatura ve ekli belgelerin teslim, inceleme, itiraz ve ödeme işlemlerini Türkiye genelinde 17 ile yayıldığını açıklamıştır.

Elazığ, Aydın, Manisa, Muğla, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Iğdır, Kars, Bitlis, Şırnak, Hakkari ve Mardin illeri İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bağlanmıştır. Bu uygulamanın sağlık ve bağlı sektörlerde sürekli gelişim içerisinde olan ve jeopolitik konumu itibarı ile tüm bölge illerinin rahatlıkla ulaşabileceği Elazığ’a haksızlık olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte, Elazığ’la İzmir arası 1277 km,  Hakkari ise İzmir’e 1933 km. mesafede yer almaktadır. İzmir SGK’ya bağlanan bölgemizdeki 9 ilimiz adı geçen merkeze çok uzak mesafede olup, faturalarda sorun yaşayan bir medikal sektör firmasının İzmir’e gidiş ve dönüşü çok ciddi maddi ve zaman kaybına yol açacağı gibi hizmet alan ihtiyaç sahibi vatandaşların da mağduriyetine neden olacaktır.

Ulaşım imkanları ve coğrafi konumu itibarı ile çevre ve bölge illerine çok rahat hizmet verebilecek olan Elazığ Sosyal Sigortalar İl Müdürlüğü’nün anılan sözleşme kapsamında yapılacak incelemelerde yetkilendirilmesi hem sektör temsilcilerinin hem de vatandaşların mağduriyetini ortadan kaldıracaktır.

Elazığ ve Bölge illerimiz adına talebimizi takdirlerinize arz eder, en derin saygılarımı sunarım.”