Elazığ Şehir Meclisi bu kez Doğu Türkistan’da devam eden zulme karşı Şehir Meclisi Başkanı Turan Yıldız Başkanlığında toplandı. Doğu Türkistan ile ilgili bir platformun oluşturulmasının görüşüldüğü toplantıda önemli açıklamalar yapıldı.

Doğu Türkistan’da devam eden zulümlere Türkiye’nin her yerinde tepkiler yükselmeye devam ediyor.

O tepkilerden biride Elazığ Şehir Meclisi’nden geldi.

Meclisi Başkanı Turan Yıldız Başkanlığında Belediye Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıda Elazığ Şehir Meclisi’nde Kuzey Çin'in Doğu Türkistan’a karşı devam ettirdiği zulümlerle alakalı görüşüldü. Toplantıya STK Temsilcileri katıldı.

YILDIZ’DAN “PLATFORM OLUŞTURULSUN” TEKLİFİ

Toplantıda ilk olarak konuşma yapan Elazığ Şehir Meclisi Başkanı Turan Yıldız Doğu Türkistan’da yapılan zulmün altını çizerek “Doğu Türkistan’da Kuzey Çin’in yaptığı zulme kalıcı olarak tepki göstermek adına genel kurulumuza da danışarak bir karar verdik bu karar Doğu Türkistan Platformu adı altında ya da farklı bir isimde bir platform oluşturarak katılmak isteyen tüm Sivil Toplum Örgütlerini bu işin içine dâhil edelim istedik Bu konuyla alakalı Genel Kurul’dan onay geçerse ben gerekli yerlerle de irtibata geçerek gerek STK gerek Kent Konseyinden ve çeşitli kuruluşlardan temsilciler ile üst yönetim oluşturularak Doğu Türkistan ile ilgili seminerler sempozyumlar gibi çalışmalar yapılarak sürekli olarak Doğu Türkistan’ı gündemde tutacak bir çalışma ortamı oluşturulsun ve buradan ne karar çıkarsa ona göre hareket edelim” ifadelerini kaydetti.

ÖNAL:  DOĞU TÜRKİSTAN DRAMINI ANLAMAK İÇİN SON 50 YILA BAKMAK YETERLİDİR

Sivriceliler Dernek Başkanı Hadi Önal’da önemli açıklamalarda bulunan bir diğer isimdi, Doğu Türkistan’ın 250 Milyon Türkün ana ve ata vatanı olduğuna dikkat çeken Başkan Önal, “Doğu Türkistan dramını anlamak için son 50-60 yıla bakmak dahi yeterlidir 13 Ekim 1949’da yeniden işgal edildi toplu katliamlar sonucundan milyonlarca insan öldürüldü 1953 yılında Türkistan Celladı olarak biline Vang Cin devrim unsurlarını yok etmek sloganıyla 250 Binden fazla aydın ve din adamını tutuklayarak  işkencelerle öldürdü 1960 yılında proletarya devrimi adı altında 1 Milyondan fazla Müslüman acımasızca katledildi  yapılan bu zulümleri anlamak için Doğu Türkistan’ın derinliklerine inerek hem jeopolitik hem de  tarihsel önemine bakmak lazım” dedi.

ASLAN’DAN NET MESAJ:  BİZ BU HATTI KESEBİLİRİZ MESAJINI VERELİM

Taşeron İşçiler Dernek Başkanı Erol Aslan ise net mesajlar verdi “Bu zulme karşı ülke olarak Çin’in dünyaya güç gösterisi olarak lanse ettiği İpek yolu (demir yolu) projesi ile alakalı şunu öneriyorum bu treni biz 5 dakika durduralım ya da Türkiye üzerinde biz bu hattı kesebiliriz mesajını verelim, bu olay dünyaya net olarak mesaj verecektir ve Çin’e bir tepki olacaktır kanaatindeyim” diye konuştu.

ÇOBAN: BU İŞİN ULUSAL BİR PLATFORMA EĞRİLMESİ GEREKİYOR

Platform oluşturulması ve boykot önerilerine destek vererek konuşmasına başlayan HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Dünyada Müslümanlara yapılan baskı ve zulümlerle ilgili örnek vererek,  “Sunulan bu önerileri çok güzel düşünmüşsünüz ama son dönemde dünyada yaşanan olaylara ve ülkemize karşı tutumlara baktığımızda bu işin ulusal bir platforma eğrilmesi gerektiği gözüküyor, orijinal olmasının yanı sıra çok güzel fikirler, yerelden çok ulusala taşınmalı ve  kurulacak platformun ulusal bazlı olması gösterilecek tepkilerinde daha fazla ses getirmesine vesile olacaktır dedi.

BULUT: “BİR ZULME ENGEL OLAMIYORSANIZ ONU HERKESE DUYURUN!" POLİTİKASIYLA HAYKIRMAMIZ GEREKİYOR

Türk Ocakları Başkanı Dr. Birol Bulut’un hedefinde ise Küresel güç çıkarlarının yönelik yapılan haksızlar vardı. İnsan Hakları Beyannamesinde ki çelişkilere vurgu yaptı… “İnsan hakları haftasından ne yazık ki dünyada özelikle İslam Coğrafyasında birçok yerde büyük bir zulmün yaşandığına tanıklık ediyoruz bunlardan 1.si de Doğu Türkistan, Orada insanlar büyük bir Asimile Politikasına maruz bırakılıyor, Doğu Türkistanlılar ibadetlerini yerine getiremiyor, çocuklarına Türk ismi veremiyor ve ölümden daha öte İnsan onuruna insan haysiyetine yakışmayacak politikalara maruz kalıyorlar. Orada tırnak içinde söylüyorum Kardeş Aile Projesi kapsamında her eve bir Çinli erkeği yerleştirerek oradaki insanların namuslarıyla oynanıyor. Bu acı olayları dile getirerek onların yaşadıklarını en azından  "Bir Zulme Engel Olamıyorsanız Onu Herkese Duyurun!" politikasıyla haykırmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Elazığ Şehir Meclisi tarafından kurulan Doğu Türkistan Platformu yönetimine; Prof. Dr. Asaf Varol, Prof. Dr. Bilal Çoban, Doç. Dr. Birol Bulut, Av. Murat Erdoğan, Erol Aslan, Naim Doğan ve Nafiz Koca seçildi.