Elazığ Şeker Fabrikası'nda 2019 yılı kapsamında "Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası" için tören düzenlendi.

Merkeze bağlı Yurtbaşı Beldesinde bulunan fabrikada düzenlenen törende kurban kesilip, dua edilmesiyle çiftçinin sökümünü gerçekleştirdiği ilk pancarlar tartılarak fabrikaya teslim edildi.

ÇELİK: YAKLAŞIK 92 GÜN KAMPANYA YAPILACAKTIR

Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik, “2019 yılı içerisinde 3 ilde 72 köyde bin 145 çiftçi ile toplamda 30 bin 955 dekar alana 245 bin tohum A kotası sözleşmesi yapılmıştır. Bu yapılan sözleşme içerisinde bu yıl beklenen yaklaşık 180 bin ton pancar teslim edilip 165 bin ton pancar işlenecektir. İşleyeceğimiz bu pancardan 21 bin 500 ton kristal şeker yan ürün olarak 6 bin 600 ton olarak melas, 50 bin ton olarak yaş küspe beklenmektedir. Toplamda da yaklaşık 92 gün kampanya yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

MURAT: ELAZIĞ’DA SULAMADAN DOLAYI SIKINTIMIZ VAR

Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat ise, “Elazığ Şeker Fabrikası ve Malatya’nın içinde bulunduğu bir portföy bir grup oluşmuştu. Dört fabrika satılıyordu. Bu satış esnasında ciddi anlamda mücadeleler verdik. Bu mücadeleyi verirken belki o gün ki yöneticilerimizin çoğu bizi yalnız bırakıp fabrikayla baş başa bıraktılar. Gidecekleri kurumdaki maaşının ve makamının hesabını yapmaya başladılar. Ama bu sendika, bu çalışanlar hiçbir zaman yılmadı. Sizin bize vermiş olduğunuz sorumluluk, bize yüklediğiniz mesuliyet gereği yerine getirmek amacıyla mücadele ettik. Elazığ Şeker Fabrikası olarak da ciddi sıkıntılarımız var. Bizim tribün sıkıntımız var. Otomasyonda sıkıntımız var, pancarda sıkıntımız var. Çünkü sulamada kaynaklanan sıkıntılarımız var. Sayın vekillerim; ben hiç unutmam Malatya’ya 40 bin ton pancar gelirdi. Özellikle Uluova’da bize 40 bin ton pancar gelirdi. Ama şu anda Elazığ’da sulamadan dolayı sıkıntımız var. Biz Malatya’nın pancarını 500 bin tona çıkarttık ama Elazığ’da sulamadan dolayı sorunumuz var. Sayın vekillerim o sorunu çözebilirsiniz. Çünkü şeker fabrikaları bu bölgenin en büyük kamu ihtisadi kurumları. Gerek yarattığı katma değer gerek yarattığı İslam açısından bakacak olursak bölgenin en iyi işletmeleri. Bunlar eğer ham madde yeteri kadar olunca burada ister istemez maliyetler düşecek. Karlı ihale gelecek. Sayı vekillerim bunları özellikle hasetten sizden rica ediyorum” şeklinde konuştu.

ARAT: SEKTÖRDEKİ KONUMUNU DAHA DA GÜÇLENDİRMEK OLACAKTIR

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat da, “Hedefimiz tüm şeker markasıyla yerli ve milli sermayemizin gücü ve en büyük paydaşımız olan çiftçilerimiz ile birlikte şirketimizin sektördeki konumunu daha da güçlendirmek olacaktır. Bu hedeflerimizi hayata geçirirken ülke ekonomisine ve bölgesel gelişime katkıda bulunmak öncelikli hedeflerimizdendir. Bin bir meşakkatle üreterek fabrikamıza teslim edeceğiniz pancar için sayın cumhurbaşkanımız alın terinizin ve emeğinizin karşılığını verme konusundaki hassasiyetiyle 2019 yılı yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı kesim fiyatı 300 TL olarak açıklamıştır” dedi.

EROL: ÖNCE BU FABRİKAYA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Bu fabrika uzun yıllardır Elazığ çiftçisine, Elazığ sermayesine hizmet eden ve aynı zamanda Elazığ’da istihdam alanı yaratan bir fabrika. Burada çalışan insanlar var. Şeker fabrikalarının Türkiye’deki tarihsel süreci 93 yıldır. Yani İstiklal Savaşı’ndan sonra toplumun ihtiyaçlarına göre ülkedeki sanayi devrimi ve toplumun ihtiyaçlarının önceliğine göre şeker fabrikaları Türkiye’nin bir çok tarafında kurulmuş ve devlet eliyle işletilen işletmeler bunlar. Yani kamu fabrikaları. Ama ne yazık ki şu anda Elazığ’da sanıyorum kamu yatırımı olarak işletme olarka kalan tek fabrika Elazığ şeker fabrikası. Tekel, Azot Sanayi, çimento fabrikası, birçok fabrikalarımız. Özelleştirildi. Ama şeker fabrikası hala devletin güvencesinde ve kamu işletmesi olarak elimizde. Önce bu fabrikaya sahip çıkmamız lazım. En büyük sorun; sulama ile ilgili sorun var. Sayın Milletvekilimiz Tolga Ağar, size teşekkür ediyorum. DSİ Genel Müdürünün ziyaretinde Elazığ sulama projeleri için 225 milyon lira ihtiyacın olduğunu, bu ek ödeneğin temini ile ilgili de Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığına sizin girişiminizle bir para talep edildiğini, her ne kadar oradan sonuç gelmese de takip edildiğini bana ifade etti. Ama bu kentte en büyük sorunlardan birisi geçmişten günümüze kadar gelen sorunlardan birisi; hizmette öncelik ve yatırımlarda öncelik anlayışı yok. Yani bir yatırım yaparken önce o yatırımın önceliği olmalı. İhtiyaca göre planlanmalı ve o planlama doğrultusunda gidilmeli. Yani 225 milyon lira talep ederken ve bu 225 milyon lirayla Elazığ’da gerçekten sularla ovaları birleştirip tarıma destek olmak gerekirken yeni lojman binalarının yapılması, yeni hizmet binalarının yapılması çok doğru değil. Bununa gibi aslında planlamadan kaynaklı yanlış yatırımların yapıldığı bir süreç var Elazığ’da. Buna hepimizin müdahale etmesi lazım” diye konuştu.

AĞAR: HER ZAMAN GÖNÜL KAPIMIZ AÇIK OLARAK BİR ARAYA GELİRİZ

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, “Hasat çiftçimizin 1 yıllık emeği, alın teri, bekleyişi ve bütün sene boyunca maddi manevi ailecek katkıda bulunduğu ürünlerin burada artık taçlanmasıdır. Hakikatten elimizden geldiği kadar bizler, sizler tabi ki özellikle sizler gerek doğa şartlarıyla gerekse günümüzün getirmiş olduğu ekonomik zorlukların altından kalkarak zor hasatlar elde ediyorsunuz. Bizlerde tabi ki hükümet olarak sayın cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde elimizden geldiği kadar sizlerin yanında olabilmek, sizlere destek verebilmek için her türlü katkıyı ve fedakarlığı, fedakarlığı siz yapıyorsunuz katkıyı da biz sunuyoruz diye düşünüyorum. Tabi ben klasik bir konuşma yapacaktım. Ama sayın vekilimiz Gürsel Erol’un buradaki konuşmasından sonra başka bir konuşma yapmaya karar verdim. Kendisinin gerçekten yapıcı siyasetine, Elazığ’la olan yakın bağına, bizlerle olan her zaman diyalog kurma içinde profesyonel bir şekilde vekillik yapmasına ama canı gönülden de Elazığ’ın sorunlarına sahip çıkmasına ben kendim bir Elazığlı olarak öncelikle hasetten teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun. Siyaset tabi ki sahada bir takım siyasi görüşler nedeniyle rekabet ettirmeyi gerektirir. Ama Elazığ gibi dev bir şehir tarihsel bir kentin problemleri bir araya geldiği zaman çözülmesini gerektiren, bizlerin de bu güçle ve kudrette olduğunu sizlerin de bildiğinize ben eminim. İnanın bundan sonraki süreçlerde, bundan önceki süreçlerde olduğu gibi daha da artarak belki il başkanları seviyemizde başlayıp ondan sonra vekillerimizle beraber bir araya gelip şehrin problemlerine, sayın vekilimizin de işaret ettiği gibi her zaman gönül kapımız açık olarak bir araya geliriz” ifadelerine yer verdi.

HABER: SITKI TAŞEL