Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan veriler Elazığ’da sigortalı çalışan sayısına ulaşıldı. Sonuçlar; Elazığ Depreminin sigortalı çalışan sayısını etkilediği görüldü.

SGK’dan derlenen verilerine göre Elazığ’da 4-A sigortalı çalışan sayısı 2020 yılının ilk 11 ayında ciddi bir artış gösterdi.

ELAZIĞ’DAKİ 4-A SİGORTALI İŞÇİ SAYILARI

Ocak 2020 yılında Elazığ’da sigortalı çalışan sayısı 58 bin 434 iken, Şubat ayında 70 bin 844’e Mart ayında ise 74 bin 729’a yükseldi.

Elazığ’da sigortalı çalışan sayısı Nisan ayında 76 bin 25, Mayıs ayında 77 bin 937, Haziran ayında 84 bin 631, Temmuz ayında 85 bin 717, Ağustos ayında 91 bin 191, Eylül ayında 99 bin 665, Ekim ayında 105 bin 739, Kasım ayında ise 105 bin 513 oldu.

ELAZIĞ SİGORTALI İŞÇİ SAYISI ARTIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

2020 yılı Ocak ayı ile 2020 yılı Kasım ayı karşılaştırıldığında 11 ay içerisinde Elazığ’da istihdamın yüzde 81 olarak arttığı görülüyor.

Yine 2020 yılı Kasım ay ile 2019 yılı kasım ayı kıyaslandığında da istihdam sayısının yıllık yüzde 35 oranında arttığı kaydedildi.

Her iki karşılaştırmada da Elazığ’ın istidam artışında Türkiye birincisi olduğu görülüyor.

VATANDAŞLAR RAKAMLARA İNANMADI

Kağıt üzerindeki rakamlar bu şekildeyken peki bu durumun sokaktaki karşılığı ne oldu? Vatandaşlar Elazığ’da işsizliğin olduğunu söyleyerek istihdam sayısının arttığına inanmadıklarını kaydetti.

PEKİ RAKAMLARIN ARKA PLANINDA NE VAR?

Fırat Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzet Taşar, her Cuma Kanal Fırat ekranlarında hazırlayıp sunduğu “Herkes İçin Ekonomi” programında bu rakamları ele alarak durumu açıkladı.

DOÇ. DR. TAŞAR: ELAZIĞ TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA

Doç. Dr. İzzet Taşar, “Elazığ’da sigortalı çalışan sayısı 2020 Kasım ayı ile 2019 Kasım karşılaştırıldığında yüzde 37 artmış görünüyor. Sene başına göre baktığımızda yüzde 80 Elazığ’daki istihdamın arttığı görünüyor. Yani Ocak ayında 58 bin kişinin istihdam edildiğini görüyoruz, bu sayı Kasım ayında 105 bine çıkıyor. İnanılmaz bir şey. Elazığ, Türkiye’de istihdam artışında birinci sırada” ifadelerini kullandı.

“BU DENLİ ARTIŞ TOKİ İNŞAATLARINDAN KAYNAKLANIYOR”

Fırat Üniversitesi Maliye Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Gökçe Demirel ile rakamları değerlendiren Doç. Dr. Taşar, Elazığ’da bir yılda istihdam sayısının bu denli artmasının nedenini TOKİ inşaatlarından kaynaklandığını söyledi.

TAŞAR: ELAZIĞ’IN İŞSİZLİĞİNE FAYDASI DOKUNACAK BİR İSTİHDAM MI? HAYIR!

Doç. Dr. Taşar, “Sokağa bakıyoruz, caddelerdeki arkadaşlara, abilere, ablalara soruyoruz; böyle bir şey yok. Peki bu nereden kaynaklanıyor? Elazığ’da deprem sonrasında gerçekten 2020 özel bir yıl. Tüm veriler çok doğru okunmalı. Deprem sonrasında Elazığ’da TOKİ’nin yaptığı 20 bine yakın konuttan bahsediyoruz. Bu konutlarda çalışan sigortalı işçiler Elazığ’daki istihdam sayısını balon gibi artırıyor. Şu an Ankara’dan bakan bir yönetici olduğunuzu düşünün. Deprem gerçeğini de unuttuğunuzu düşünün, size ilden doğru veri akışı olmadığını düşünün. Diyecek ki ‘Elazığ’a bak maşallah Ocak’tan, Kasım’a Elazığ’da 50 bine yakın kişi işe girmiş. Ne demek bu. Toplam çalışan sayısı hemen hemen iki katına çıkmış Ocak’tan, Kasım’a. Elazığ’da çok iyi işler yapılıyor, Elazığ çok iyi, Elazığ işsizlik problemini çözmüş gibi görünüyor. Fakat problem nerede? Problem şu; bu çalışanların bu yeni sigortalıların çok büyük bir kısmı hemen hemen hepsi diyebiliriz TOKİ’de çalışan işçiler. Peki bu Elazığ’ın işsizliğini çözecek bir şey mi? Hayır. TOKİ’de çalışan işçiler Elazığlı mı? O da büyük ölçüde hayır. Yani Elazığ’da işsiz olanlar işsiz kalmaya devam ederken şehrin istihdam oranları fiktif olarak artmış görünüyor. Bu bağlamda gerçekten verileri izlememiz lazım, verileri görmemiz lazım ve doğru yorumlamamız lazım. Amca diyor ya ‘kim söylüyorsa inanmıyorum öyle bir şey yok’ öyle bir şey var bu gerçek. Ama Elazığ’ın işsizliğine faydası dokunacak bir istihdam mı? Hayır. O para Elazığ’da harcanacak, Elazığ ekonomisine katkıda bulunacak mı? Maalesef küçük ölçüde” şeklinde konuştu.

DEMİREL: İNANILMAYACAK BİR RAKAM

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gökçe Demirel, “Hakikatten inanılmayacak derecede istihdam artışının, bu rakam; işsizlik azalmış, istihdam artmış denildiğinde inanılmayacak bir rakam aslında zikrettiğiniz rakam. Elazığ’da tabi özellikle pandemi döneminde bir yatırım mı yapıldı, fabrikalar mı kuruldu veya uzun dönemli istihdam edilecek işler mi yaratıldı? Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

VİDEO