Elazığ Valiliği öncülüğünde tüm kurumların paydaş olduğu; ELFED’in İstanbul ayağını yürüttüğü ve Yenikapı’da 4-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Elazığ Tanıtım günlerinin istişare toplantısı yapıldı.

Toplantıya Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, ETSO Başkanı Asilhan Arslan başta olmak üzere kurumlar, STK Başkanları ve firma yetkilileri katıldı.

DEMİRDAĞ: ÖN PLANA ÇIKAN UNSURLARIMIZ BÜTÜN TÜRKİYE’YE BU ŞEKİLDE TANITILACAKTIR

İl Kültür ve Turizm Müdürü, Ahmet Demirdağ, “Hep beraber hareket ettiğimiz zaman çok daha verimli, Elazığ’ın bütün güzelliklerini tanıtmak adına, kültürel varlıklarını, kültürel değerlerini, turizm potansiyelini bizim değerlerimiz yediklerimiz, içtiklerimiz, bizim için ön plana çıkan unsurlarımız bütün Türkiye’ye bu şekilde tanıtılacaktır diye düşünüyorum. Geçen yıl bunu yaparken Ankara’da çok güzel bir organizasyon gerçekleştirdik. Ve iyi bir tanıtım yapıldı. Ankara’daki kültür merkezinden aldığımız sayısal değerler ve bilgiler doğrultusunda Elazığ günlerine katılımın diğer organizasyonlara göre çok daha üst düzeyde olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

İÇMELİ: ALANDA KULLANICAK 2 TANE ÇADIR VAR

ELFED Başkanı Faik İçmeli, “Yerleşik planında Yeni Kapı Fuar Alanı diğer tarafı Avrasya Yolu’nun geçtiği kısım. Burada 30 çaplı 80 büyüklüğünde 2 tane çadır var. Bu çadırlarda birisinde ürünler sergilenecek yani gıda, diğerinde de Belediyeler, Kaymakamlıklar, Kamu Kurumlarının stantları olacak” dedi.

DÖNMEZ: KATILIMCI BULMA NOKTASINDA ZORLUK ÇEKİYORUZ

Vali Yardımcısı Fevzi Dönmez, “Elazığ’dan yemek konusunda katılımda zorluk çekiyoruz. Yani katılımcı bulma noktasında zorluk çekiyoruz. Buradaki alanda 25 tane yemek yapılabilecek alan var, 25 ayrı restoran olabiliyor. Yeme içme anlamında. Şimdi 25 tane restorana biz illaki şu yöresel yemek olsun dediğimiz zaman bunda problem yaşayabiliriz. Gelen vatandaş örneğin der ki çocuğum döner istedi. Döner de yiyebilsin. Biz bunu düşünüyoruz. Ama geçen Ankara tanıtım günlerinde biz Allah biliyor arkadaşları zorla götürdük. Yalvardık, gittik kolundan tuttuk rica ettik öyle götürdük. Ama şunu gördük biz siz para kazanın istiyoruz. Esnafımızın para kazanmasını istiyoruz biz” şeklinde konuştu.

KALDIRIM: ARZUMUZ ELAZIĞ ÜRÜNLERİNİ TANITMAK

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Elazığ gastronomi şehri. Türkiye’nin en zengin mutfağı olan ikinci şehir. Ama Antep’le kıyasladığımız zaman bizim bazı eksiklerimiz var. Nedir bu? Bir tanıtım iki maalesef dışarıda bunu temsil eden yemekleri yapan restoranımız yok. Elazığ’da bulamıyoruz. Ben bunu paylaşınca sosyal medyada çoğu insanlar şaşırıyor. Elazığ mutfağı nasıl bukadar zengin olur diye. Çünkü gündeme gelmemiş. Bu önemli bir konu. Ama alt yapısına bakıyoruz gerçekten güzel bir alt yapı yapmışlar. Ankara’da geçen yıl yaşadık. Kapalı mekan, dumanlı, koku oluyor, çadırı iyi değil. Ama burada çok güzel bir alt yapı oluşturmuşlar. Alan büyük. Bizmi arzumuz Başkanımız da söyledi; Elazığ ürünlerini A’dan Z’ye tanıtmak. Turizmden, kültüründen, gastronomisinden ne tür değeri varsa yöresel değerlerine kadar olan ürünlerimizi değerlendirmek.

SOYLU: ELAZIĞ FİRMASININ DIŞINDA KATILIM GENELGEYLE YASAKLANMIŞ OLDU

Doruk Medya Yönetim Kurulu Başkanı ve ETUDER Başkanı Burak Soylu da, “Bu Elazığ günlerinin en önemli özelliği belki de şu olacak; biliyorsunuz en son ki Elazığ günlerinden sonra Sayın Valimizin imzasıyla bir genel ge yayımlandı. Ve Elazığ firmasının dışında katılım genelgeyle yasaklanmış oldu. Sözleşmede de şu anda maddesi kesin kes var; aksi taktirde bu firmayı aynı gün çıkarmak zorunda kalacağız. Orada tatsız bir durum olmayacak. Fakat bir tek belki de istisnası şu; yemek bölümü bizi gerçekten panikletiyor. Sebebi de şu; boş kalırsa kötü bir görüntü çıkıyor. Çünkü bu bölümde bundan önce katılan firmalara gerçekten onlara da teşekkür etmek lazım. Çünkü yükü taşıdılar. Bu anlamda katılanlara da teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki tanıtım günlerinde de size ben katılıyorum. Aklıma gelen bir durum vardı; fiyat istikrar lığı meselesi. Yani birinci gün on liraya satılan dördüncü gün 50 liraya satılmamalı. Bizim kendimizi de eleştirmemiz lazım. Bizim bu başımıza geldi. Bir de Fethiye Hanım geçen tanıtım günlerinde yöresel kıyafetlerle insanları karşılamıştı ve çok güzel bir fotoğraf çıkarmıştı ortaya. Bu tanıtımı biz yapacağız şüphesiz. Esnafımızla, kamu kurumları üzerine düşen görevi yapıyor ama özel sektörün de üzerine düşeni yapması lazım. Burada firmalara da yüklemek haksızlık olur düşüncesiyle zaten fiyatlar çok minimum tutuldu” ifadelerine yer verdi.

ARSLAN: HER ŞEYİN EN İYİSİNİ YAPMAKTAN GERİ DURMAYACAĞIZ

ETSO Başkanı Asilhan Arslan ise, “Gastronomi bizim vaz geçilmezimiz. En öne çıkarmamız gerekecek tanıtım da bizi zirveye taşıyacak sektörümüz onunla alakalı gastronomi de faaliyet gösteren firmalarımızın varsa ihtiyaç duydukları teknik destek özellikle ambalajlama noktasında odamızda kurduğumuz kurumlar hem teknik destek hem de maddi destek sağlamaya biz bu konuda hazırız. Onu bilmenizi isterim. Biz bu konuda para harcamaktan her şeyin en iyisini yapmaktan geri durmayacağız. Ama neticede bunlar bütçe meselesi. Bütçeyle alakalı konuları da inşallah hemen istişare edelim. Amacımız yer doldurmak değil, amacımız Elazığ’ı en güze şekilde tanıtmak. Gerekirse bir tane çadırımız olsun, bir holümüz olsun ama Elazığ’ımızın dışında herhangi bir ürün orada olmasın. Biz bunu istemiyoruz” diye konuştu.

YANILMAZ: SİZE YARDIMCI OLACAĞIZ

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da, “Biz Elazığ tanıtım günlerinde para kazanmak mı istiyoruz? Elazığ’ı tanıtmak mı istiyoruz? Veya Elazığ tanıtım günlerine ‘mış’ gibi katılmak mı istiyoruz gerçekten emek mi vermek istiyoruz. Bu ikinci bölümünü Belediye dahil olmak üzere kamu kurumlarına söylüyorum. Ben de orada bulunmuş olayım da ne olursa olsun mantığından ziyade biz Elazığ tanıtım günlerinde vitrine çıkıyoruz. Oraya gelen herkes orada Elazığ’ı görmek istiyor, Elazığ’ına yöresel ürünlerini görmek istiyor. Elazığ’ın tanıtımının en iyi şekilde orada yapılmasını istiyor. Ankara’da standa gelen birçok kişiden ben şunu duydum; ben diğer illerinde tanıtım günlerine gidiyorum ancak Elazığ’ın bu tanırım günü kadar ciddi hazırlanmış bir yer görmedik dediler. Şimdi onun bir daha büyüğü, bir daha ötesi İstanbul’da olacak inşallah. Biz İstanbul’daki tanıtım günlerinde Elazığ’ımızın yöresel ürünlerini, sebzelerini, meyvelerini, kültürünü, sanatını musikisini, şiirini en iyi şekilde tanıtmalıyız. Biz yine İstanbul’daki Elazığ tanıtım günlerinde de bütün esnafımızın taşıyacağı bütün sebzesini, meyvesini, yükünü İstanbul’a bedava biz taşıyacağız inşallah. Bu konuda size yardımcı olacağız” diye konuştu.