Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ’ı turizm kenti yapmak için yapılacak çalışmaları anlattı.

Televizyonumuza özel açıklamalarda bulunan Vali Kaldırım, başta Sivrice ilçesi olmak üzere Elazığ’da yapılacak turistik projeleri anlattı.

Sivrice’nin önemli bir merkez olduğunu ifade eden Vali Kaldırım, Hazarbaba Kayak Merkezi’ne yapılan çalışmaları anlattı.

“SİVRİCE’DE KIŞ AKTİVİTELERİNDE DE ARTIŞ OLDU”

Hazar gölü çevresindeki aktivitelerin çeşitlendirilmesine önem verdiklerini söyleyen Vali Kaldırım, “Kayak merkezine 4 tane ek pist açtık. Snowboard pisti açtık. Çok ciddi ilgi var. Gelen ziyaretçide çok ciddi artış var.  Tanıtımlarını da yapıyoruz. Sivrice yaz ağırlık çalışan bölgesel bir merkez. Kışın gelenlerin sayısı 50 bini aştı. Kış aktiviteleri için gelen ziyaretçilerin sayısı arttı. Yüzde 5’lik ciddi bir artış oldu. Alt yapıyı getirdiğiniz zaman, biraz da alt yapıya önem verdiğiniz zaman nereye gidebileceğini gösteriyor. Bu bölge her türlü aktiviteye uygun. Sağlık turizmine de uygun. Kış, yaz 12 ay işleyebilecek bir merkez. Bir mekan. Kış alt yapısını güçlendirme çalışmaları var. Snowpark çalışması var. Gelen insanlar sadece kayak yapmıyor. Herkes kayağı sevmeyebilir. Her yaş grububndan insan geliyor. Yaşlısı da geliyor bebeği de geliyor. 2 hafta önce oradaydım. Her kesimden insan var. Herkes kayağa alışkın olmayabilir. Orada gerekli görüşmeleri yaptık. Gelen insanların orada kara dokunmak istiyor. İnsnaalrın değişik aktivite yapabilecğei, karla oynayabileceği aktiviteler yapabilsin. Planlamamıza koyduk. İnşallah orada bir kar park oluşturup hem gelen ziyaretçi sayısını artırma hem de insanalrın kayak dışında farklı aktişvite yapabilmesine imkan verme düşüncesindeyiz” diye konuştu.

“TAKIMLARIN KAMP YAPABİLECEĞİ ALAN VAR”

Vali Kaldırım yaptığı açıklamada, “Yaz kamplarına dönük, takımların spor kampı yapabileceği bir alt yapı var” diyerek “Yükselti olarak çok uygun. Rakım olarak 1700 ile 2000 arasında çok uygun bir alan var. Takımların kamp yapabileceği alternatif oluşturma düşüncemiz var. Buna da talep çok. Ben Erzurum örneğini inceledim. Elazığspor Erzurum’da çalıştı. Ben gittiğimde 60 takım vardı. O da çok ciddi potansiyel arz ediyor. Özellikle yaz aylarının değerlendirilmesi noktasında bir alternatif teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

Elazığ’da macera parkları yapacaklarını ifade eden Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Zipline’ı bölgemize ilk defa getirmiş olacağız. Palu’da ve Harput’ta da Zipline yapmayı düşünüyoruz” dedi.

“BİZ BÖLGEMİZE İLK DEFA GETİRMİŞ OLACAĞIZ”

Macera park’ın Türkiye’de yeni bir konsept olduğunu belirten Vali Kaldırım, “Dünyada gelişen bir alan. Bunu biz zipline ile birleştirmeyi arzuladık. İlgili uzmanlara, yatırımcılara bu işi yapabilecek deneyimli firmaları buraya çağırdım. Görüşmelerimizi yaptık. Parkurları belirledik. Hem bir zipline kayak merkezinde bulunan bizim tesislerden şu anda kaymakamlığın kullandığı mesire alanı, ormanlık alan oraya kadar bir parkur belirlediler. Uzmanlar çok beğendiler. Bölgeye çok ciddi katkı vereceğini düşünüyoruz. Kendileri de bu tespiti yaptılar. Bölgeye müthiş çeşitlilik, hareketlilik getirecektir.

Biz ağaçlıklı bölgeleri, orman alanlarını, doğayı iyi değerlendiremiyoruz. Piknik dışında farklı aktivite de yapılamıyor. Gençlere, çocuklara ağaçlarla hemhal olma, ağaç üzerinde zaten ipli parkurlar, değişik parkurlar yapılıyor. Orada oynama, aktivite yapma hem de doğayla iç içe değişik aktiviteler yapmasına imkan veriyor. Zipline zaten havadan kayarak gittiğiniz, dünyada çok ilgi gören, önemli destinasyonlarda var olan bir yapı. Bunu da inşallah biz bölgemize ilk defa getirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

“PALU VE HARPUT’TA DA DÜŞÜNÜYORUZ”

Vali Kaldırım sözlerine şöyle devam etti: “Akabinde belki Palu’ya düşünüyoruz. Ardından Harput’ta belki benzeri bir çalışma yapılabilir. Öncelikle Sivrice’de şu anda ilgili uzmanlara da hemen proje hazırlığını başlattım. Mutabık kaldık. En kısa sürede proje hazırlığını tamamlayacaklar. Fırat Kalkınma ajansının da bu konuda finansman desteği var. Oraya sunacağız. Bunun alt yapısını yaptıktan sonra bir işletmeciye verip hem bir turizm aktivitesi hem çeşitlendirme hem de bir alternatif olacak. Gelen insanların aktivite yapabileceği, vaktini farklı bir şekilde, para harcayabileceği, para bırakabileceği bir alan olacaktır. Bölgede hiç olmadığı için hatta Türkiye’de ilk olarak İstanbul’da yapılmış. İstanbul dışında bir ilk olacağı için çok ciddi ziyaretçi talebini göreceğini düşünüyorum.  Bu konsepti gerçekleştirdiğimiz zaman hem gelen insanların sayısını artırma hem de gelen insanın farklı aktivite yaparak daha fazla kalıp, daha fazla para harcamasını sağlamış olacağız. Ben bunun yurt dışlında çok ilgi gördüğünü gördüm. Değişik merkezleri de ziyaret etme şansım oldu. Bu alanda en iyi Avusturya’dır. Avusturya’da 4, 5 merkezi gezdim. Bu tür alanları nasıl bir şekilde planladıklarını, nasıl başarılı olduklarını gördüm. Aynı şekilde bunu da yaparsak hem ilgi çekecektir hem de ilimizi daha da markalaştırıp ön plana çıkaracak bir destinasyon haline getirecektir.”