Elazığ Valiliği Karantina İşlemi İle İlgili Açıklama Yaptı

Bugün sabah saatlerinde Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Seydilli köyünde bir inekte çıkan kuduz vakasından dolayı köye hayvan giriş çıkışları yasaklanırken, tüm hayvanlar aşılanmıştı. Elazığ Valiliği olayla ilgili açıklama yaparak vatandaşları korku ve paniğe sevk edecek herhangi olumsuz bir durumun olmadığını söyledi.

Elazığ Valiliği Karantina İşlemi İle İlgili Açıklama Yaptı

Olay, Palu ilçesine bağlı Seydilli köyünde meydana geldi.

Edinilen bilgiye göre, Yaşar Yıldız’a ait inek, yaban hayvanlar tarafından ısırıldı.

Durumun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine bildirilmesinin ardından ineğin bulunduğu alana gelen ekipler, hayvanı test için Elazığ’a sevk etti.

Test sonuçlarının ardından ineğin kuduz olduğu belirlendi. Ekipler, köydeki bütün hayvanları aşılarken, yılsonuna kadar köye hayvan giriş ve çıkışları kapatıldı.

Bu olay üzerine açıklama yapan Elazığ Valiliği vatandaşları korku ve paniğe sevk edecek herhangi olumsuz bir durumun olmadığını söyledi.

Elazığ Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle:

02 Haziran 2022 tarihinde Bölgede görev yapan bir Serbest Veteriner Hekim’in ihbarı üzerine Palu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince aynı gün hayvancılık işletmesine gidilmiş, kuduz şüphesi bulunan hayvan bağlanarak karantinaya alınmıştır. Söz konusu tarihten itibaren işletme Palu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince her gün ziyaret edilerek şüpheli hayvan takip edilmiştir. 07 Haziran 2022 tarihinde şüpheli hayvanın ölümü gerçekleşmiştir.  Ölüm Vakası sonrasında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince ölen hayvandan numune alınmış ve ölü hayvan Palu Belediyesinden temin edilen iş makinesi ile 5996 sayılı kanun kapsamında gerekli tedbirler alınarak gömülmüştür.

Alınan numune uygun şartlarda Elazığ Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü laboratuvarına ulaştırılmıştır. 08 Haziran 2022 tarihinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü ve Veteriner Hekimlerden oluşan ekip olay mahalline giderek yerinde incelemelerde bulunmuştur. 09 Haziran 2022 tarihinde numunenin analiz sonucu pozitif çıkması üzerine aynı gün hayvanla temas eden hane halkı ve hayvana müdahale eden Tarım ve Orman İlçe müdürlüğü personeli hastaneye sevk edilerek kuduz aşısı yaptırılmıştır. Yine aynı gün köyde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kedi, köpek, tek tırnaklı hayvanlar dahil olmak üzere hayvanların tamamı aşılanmıştır. 5996 Kanun çerçevesinde ilgili Kurumlar ve Köy Muhtarlığı bilgilendirilmiştir.  Yine aynı Kanun çerçevesinde köy giriş ve çıkışlarına uyarı tabelaları asılmıştır. 6 ay boyunca Seydili köyüne hayvan ve hayvansal ürün girişi ve çıkışı yasaklanmıştır. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Toplum Sağlığı Merkezi Hekimlerince çalışmalar hassas bir şekilde yapılmaya devam edilmektedir. Karantina işlemi tamamen tedbir amaçlı olup konuya ilişkin çalışmalar Bakanlığımız,  Elazığ Valiliği, Elazığ İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde yürütülmekte olup bu aşamada halkımızı korku ve paniğe sevk edecek herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2022, 20:52

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137