Elazığ’da 24 Ocak tarihinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan çalışmalarla ilgili Elazığ Valiliği’nde basın toplantısı düzenlendi. 

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve süreçle ilgili ayrıntılı açıklama yaptı. 

Vali Kaldırım'ın açıklamaları şöyle;

İLK ANDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Meydana gelen depremin ardından milletvekillerimiz, ilgili birimler, kurumlar hızlı bir şekilde sahaya çıkarak müdahale ederek, koordinasyon merkezinde gelen bilgileri değerlendirerek müdahale etmeye başladık. Tabi ilk dakikadan itibaren gerek bakanlarımız gerekse Cumhurbaşkanımız bilgi almaya başladılar. Bakanlarımız depremden 2 saat sonra bölgeye, ilimize intikal ettiler. Ve koordinasyon etmeye başladık. Tabi afetle ilgili çalışmalarımız, koordineli bir şekilde yürütmeye başladık. Bütün kurum ve kuruluşlar olması gerektiği gibi afet müdahale eylem planları kapsamında nasıl hareket etmeleri gerektiğini bilerek, o donanımla ve arama kurtarma, sağlık faaliyetleri, jandarma faaliyetleri ve diğer kurum ve kuruluşların yapması gereken faaliyetleri tamamlanarak, her birim elinden geleni yapmıştır. Depremden 3 ay önce Afete dönük tatbikat yapmıştık. Arkadaşlarımızı bilgilendirecek toplantılar yapmıştık. Ne yapmaları gerektiği noktasında çalışmalar yapmıştık.

Genel olarak şunu söyleyebilirim; Kamuda, yerel yönetimler dahil ne yapması gerektiğini, sahada nasıl hareket etmesi gerektiğini, nasıl davranması gerektiğini, nasıl bir eylem içerisinde olmaları gerektiğini ve sorumluluklarını bilir şekilde hareket ettiler. Depremin şiddetini ve Elazığ’a etkisini görmüş olduk. Şiddeti çok büyük bir deprem ve uzmanların ifade ettiklerinde göre 7 şiddetindeki bir deprem. Dolayısıyla, Elazığ’ın hasar durumu nedir? Bunu depremin 10. Dakikasında buraya gelerek, Belediye başkanımızla, milletvekillerimizle, ilgili birimlerle beraber değerlendirmeye başladık. Depremin ilk görüntüleri de havadan İHA ile tespit edildi. Bu da teknolojinin Ülkemizdeki etkisini gösteriyor. Havadan alınan ilk görüntü Gezin bölgesinden geldi. Ve değerlendirerek, çalışmalara başladık.

ELAZIĞ'IN DEPREMSELLİĞİ

Deprem şiddetli bir depremdi. Elazığ birinci derece deprem kuşağında bulunan bir il. Bu sene de iki deprem yaşadık. Her zaman deprem riskine açık bir şehir. Hazırlıklı bir şehiriz. Ülkemizde gerçekten deprem kuşağında bulunan bir ülke. Elazığ’da da 2007 ve 2010 yıllarında yaşanan depremler var. 37 vatandaşımız vefat etti. Kimsenin vefat etmesini arzu etmezdik. Depremin şiddetine etkisine bakınca teselli buluyoruz. Deprem 24 saniye sürdü. Keşke bir can kaybı yaşanmasaydı. Depremin ilk dakikasında Cumhurbaşkanımız aradı, bizlerden bilgiler aldı.

TRAFİK SORUNU

Depremler açısından vatandaşlar ne kadar hazırlıklı olursa olsun en önemli konulardan birinin trafik olduğunu gördük. Vatandaşlar panik halinde bir yerlere ulaşma noktasında çabaya girdiler. 2 saat içerisinde trafiği açabildik ama bu trafik akışının sağlanmasının önemli bir ders olduğunu düşünüyorum. Yolların açık tutulması gerçekten önemli. Depremin 10’uncu dakikasından itibaren ekiplerimiz enkaz bölgesine ulaştı. Ama depremden sonra şehir içerisinde trafik akışını hızlandırmak lazım. Ne kadar önlem alırsanız alın, trafik kilitlendikten sonra herşey boş oluyor.

SAĞLIK ÇALIŞMALARI

Temel kamu hizmetlerinde hiçbir sorun yaşanmadı Elazığ’da. Elektrik, enerjide su da hiçbir sorun yaşanmadı. Sağlıkla ilgili bir tane şikayet almadık. Şehir hastanemiz çok iyi bir sınav verdi. O binada deprem 4’ün altında hissedildi. Üniversite hastanemiz iyi bir sınav vardı. Özel hastanelerimize de teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımıza tekrar başsağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle bir afete maruz bırakmasın. Ama hazırlıklı olmak lazım.

YAPILAN YARDIMLAR

Hem masada hem sahada işler iyi yürütüldü. Sürekli sahada olduk. Temel ihtiyaçlar bunlar. Hızlı bir şekilde giderildi. Barınma ihtiyaçları karşılandı. Çok hızlı bir şekilde sıcak yemek hizmetine başlanıldı. Her ihtiyaç anında ulaştırılmış oldu. Gönüllüğün ne kadar önemli olduğunu gördük. Bine aşkın gönüllüler Türkiye’nin farklı noktalarından Elazığ’a geldiler. Valiliğimiz koordinesinde çalışmalarını yürüttüler. Depolardan malzemelerin sevki gibi birçok konuda çok destekleri oldu. Düzenli koordineli bir seferberlik oldu. Vatandaşlar bu tür afetlerde korkuyor. Psikososyal destekler son derece önemli. Onların sağlanması noktasında kurumlarımızın hepsi seferber oldular. Psikososyal destek verilen kişi sayısı 74 bine ulaşıldı.

22 gün bakanlarımız sahadaydı. Sahada çok pratik gelişti. Çok iyi bir tecrübe olundu. Geldiğimiz nokta fevkalade iyi.

ELAZIĞ’DAKİ YAPI STOĞU

Elazığ yapı stoğu açısından söylüyorum, Elazığ aslında ilk etapta gündeme gelen 4 bina yıkıldı şeklinde değerlendirince hafif hasar vermiş gibi değerlendiriliyor. Elazığ’ın yapı stoğu açısından yarısı yani 105 bin bağımsız bölüm depremden etkilendi. Depremden çok ciddi etkilenme var. Merkezde 20 bine yakın bina ağır hasarlı. 13 bin 957 orta hasarlı bina var. Toplamda 33 bin 887 bina şehrin 3’de birine tekabül ediyor. Depremin şiddetini ve verdiği hasarı gösteriyor.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Acil yıktırılacak binaların yıkımı devam ediyor. Çok hızlı bir şekilde doğru bir uygulama yapıyor. Acil yıkılması gereken binalara yenileri de ekleniyor. Ağır hasarlı binalar konusunda kararlıyız. İtirazlar var. 15 noktadan itirazları alıyoruz. Dün itibariyle bin 454 itiraz alındı. Bugün 2.500’ü geçtiğini söyledi arkadaşlar. Sayının artmasını bekliyoruz. İtirazlara detaylı bir inceleme yapılacak. Ağır hasarlıları yıkmaya başlayacağız. Köylerde de yıkılacak.

YAPILACAK BİNA DURUMU

Tahminen 20 bine yakın yeni bina yapılacak. Şehrin değişik noktalarında yapacağız. Bizmişen, Çatalçeşme, Zafran’da yeni binalar yapacağız. Mustafapaşa, Sürsürü, Abdullahpaşa’da yerinde konutlar yapacağız. Diğer bölgelerde de değerlendirmeler ve çalışmalar yapılıyor. İlk defa Elazığ’da uygulanacak bir çalışma başladı. Kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Çelik sağlam binalar yapacağız. Kırsal kesimde de bunları yapacağız. Şuanda konutların yenilenmesiyle ilgili söyleyeceğimiz şeyler bunlar. Şimdiye kadar afetlerde dünyada ne uygulanıyorsa o uygulanacak. Ücretsiz konut yapma gibi bir durum yok. Daha büyük depremlerde de ne yapıldıysa o yapılacak. 2 yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli bir süreç olacak.

AFET BÖLGESİ KONUSU

Elazığ’ı afet bölgesi yapalım demek Elazığ’ı kapatalım demek. Hayat, ticaret, ekonomi durur. Elazığ’ı afet bölgesi yapalım demek şehri taşıyalım demek. Türkiye’de afet bölgesi ilan edilen yerler var. Onlar çok pişmanlar. Elazığ’ı afet bölgesi ilan edelim demek doğru değil. Elazığ’da vatandaşlara en üst düzeyden tüm imkanlar ve yardımlar sağlanıyor.

ELAZIĞ’DAKİ EĞİTİM DURUMU

14 tane ağır hasarlı okulumuz var. 14 tane orta hasarlı binamız var. Orta hasarlı binalara da zaten öğrenci alamayız. Bunların planlarını yaptık. Öğrencileri yeni okullarına yerleştirdik. Sınıfta kalabalık olmamasına dikkat ettik. 24 şubat itibariyle okullar açılacak. 23 bağışçı Elazığ’a okullar yapacaklar. Protokoller yapılmaya başlandı. Depremden etkilenmeyecek şekilde okullar yapılacaktır. Azami yerinde yapacağız okulları. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan güçlendirmeyle ilgili ödenekler gelmeye başladı. Seneye inşallah daha güçlü bir şekilde, tam gün eğitime geçecek şekilde planlamamızı yapıyoruz. Üniversitemiz de 24 Şubat tarihi itibariyle başlamış olacak. Yurtlarımızın çalışmalarını hazırlıklarını tamamladık. Evlerde kalan ve hasarlı olan öğrencilerimiz içinde yurtlarımızın kontenjanını artırdık ve konteynırlar oluşturduk.

KONAKLAMA VE KONTEYNIR KENT ÇALIŞMALARI

Misafirhanelerimizi, hastanelerimizi, yurtlarımızı hizmete alarak vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Bin 205 çadırımız boş. İhtiyaca göre hazır bekletiyoruz onları. Okulları, camileri ve spor salonları boşalttık. Daha sağlıklı yemek hizmetinin, temizlik hizmetinin verildiği mekanlara aldık. Konteynır kentler şuanda yapılıyor. Türkiye’de en erken Doğukent Mahallesi’ndeki konteynır kent alanı bitecek. Türkiye’de en erken biten konteynır kent 900 aileyi ağırlayabileceğimiz bir yer. 60 günden süreyi 15 güne bitirmiş oluyoruz. Diğer konteynır alanlarında alt yapı çalışmalarımız başladı. Rezerv alanlar belirlendi, ihtiyaca talebe göre hızlı bir şekilde yapıma geçecek. 5 bin civarında konteynır hazırladık. Talebe göre bakacağız. Hiç kimse dışarıda kalmadı. Fazlasıyla yerimiz var. Hazar gölü çevresindeki tesislerde olmak üzere, kimse açıkta kalmaz.  

GİYİM MAĞAZASI

Bir giyim çarşısı açtık. Malzeme tükenene kadar orası açık olacak. A’dan Z’ye bütün giyim malzemelerini temin edebiliyorlar. Zincir mağaza mantığıyla yürütülüyor. Talep toplanıyor. Vakıf görevlileri tarama yapıyorlar. İhtiyaç sahipleri belirleniyor, davet ediliyorlar. Araç gönderiyoruz. Vatandaş araçla evinden alınıyor, mağazaya götürülüyor. İhtiyacı ne varsa alıyorlar. TC Kimlik numaralarıyla kayıt altına alınıyorlar.

AKSA’NIN DOĞALGAZ FATURALARI

AKSA yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Bakanlıklarımızda görüşme yaptılar. Fatura okuma 10 gün ertelendi ardından faturalar kabarık geldi. Bazı görüşmeler yapılıyor. Talepler iletildi. Görüşmelerin ardından açıklama yapılacaktır. Okuma süresi 30 günden 40 güne çıkınca faturalarda böyle bir yansıma oldu.

ELAZIĞ’DAN GÖÇ OLDU MU?

Resmi rakamlara göre Elazığ’dan 14 bin kişi ikametini taşıdı. Bizim hesaplarımıza göre yüzde 10-15’lik bir nüfusun gittiğini düşünüyoruz. Geçici olarak gidenler şehir daha güzel bir hale geldiğinde döneceklerdir. Okullar açılınca tabloyu daha net görmüş oluruz. Diğer şehirlerde bu durumlarda daha fazla göç yaşanıyordu. 

Ayrıntılar Geliyor…