Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” canlı yayının konuğu Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım oldu.

Vali Kaldırım Koronavirüs ile ilgili son durumu değerlendirdi.

Vali Kaldırım’ın açıklamalarının satırbaşları:

“TÜRKİYE’DE VAKA SAYISINDA EN BAŞARILI İL OLDUK”

Pandemi sürecinde İl Pandemi Kurulumuz elini taşın altına koyarak sıkı tedbir alarak atlatmamızı sağladı. Türkiye’de vaka sayısında en başarılı il olduk. Bu sürece kadar hastanemizde yatan hasta kalmamıştı. 15 gün önce alınan kararla kontrollü hayata girdik ve tedbirler genişletilmeye başladı. Belirli yerler açıldı. İller arası seyahatte gevşeme oldu. Bayram sonunda sıkıntı olmazsa diğer şehirlerde de kalkacak.

“TABURCU ETTİĞİMİZ HASTA SAYISI 59, MEVCUT VAKA SAYISI 10”

Vatandaşlarımız tedbirlere uysunlar. İlimizde durum kontrol altında. Endişelenecek bir şey yok. Taburcu ettiğimiz hasta sayısı 59, mevcut vaka sayısı 10. Hastanedekileri taradık. Şüpheli kişileri taradık. Hastanemize gelen hastaları taradık ve pozitif vaka çıkmadı. Son 20 gündür vaka gelmiyordu son 30 gündür 1 vaka vardı. 1’inci aşama dediğimiz aşamada birinci biz olduk. Elazığ ulaşıma açık merkezi bir yerde. 5 tane giriş çıkışı olan yer. Ulaşımı kolay bir şehir. Bu tür şehirlere baktığımızda vaka sayısı çok yüksek. Ama Elazığ’da vaka sayısı çok azdı.  Nüfusuna bakıldığında en başarılı bir şehir. Elazığ deprem yaşamış bir şehir, konteyner kent olmasına rağmen vaka sayısı çok az. Ben bu süreçte emeği geçen, görev alan herkese çok teşekkür ediyorum.

“ŞU AN 6 BİNA KARANTİNADA”

Pandemi kurulunda önemli karar aldık. Vatandaşlarımız bazı şeyleri hissetmedi. 26 binayı karantinaya aldık. Şu an 6 bina karantinada, Sivrice, Baskil, Maden, Karakoçan ilçemizi karantinaya aldık. Köylerden merkeze giriş çıkışı aldık. Bu konuda eleştiriler geldi baskı yaptılar ama büyük mücadele ettik. Gelenlere 14 gün karantina kuralı uyguluyoruz. Bugün 12 kişiye uymadığı için ceza kestik. Muhtarlarımız takip ediyor. Çok başarılı bir süreç geçirdik.  Mesai meftunu gözetmeden ekiplerimiz çalışıyor.  Elazığ Türkiye’de büyük taktir topladı. Elâzığ için gurur verici bir tablo.

“ŞEHRİ TAMAMEN KAPATAMAYIZ. KAPATMA DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL”

Son 2-3 gündür kamuoyunca biri Adana’dan biri İstanbul’dan gelenlerin bulaştırdığını söylüyor. Bunu kontrol altına aldık. Önleyici tedbirlerimizi alıyoruz. Şehri tamamen izole etmemiz mümkün değil. Şehri tamamen kapatamayız. Kapatma durumu söz konusu değil. Vatandaşlarımızın sorumluluk alarak tedbire uyması, sosyal mesafeye uyması, maske takması gerek. Bu süreci vatandaşlarımızın desteği ile atlatacağız. Elazığ’ın örnekliğini vatandaşımızın desteği ile devam ettireceğiz.

“ELAZIĞ ÖRNEK BİR DURUŞ SERGİLEDİ”

Ben vaka olduğunda üzülüyorum. Bunun vebali var. Elazığ hem depremde hem de koronavirüs döneminde örnek bir duruş sergiledi. Şehrimizin örnek, kalkınan şehir olması lazım.

“EN UFAK İHTİMALİ BİLE DEĞERLENDİRİYORUZ”

Yeni çıkan vakalarda kimlerle temasta bulundularsa ulaştık. Pozitif çıkan vakaları aradık. Kimlerle temasta bulundular bulduk. En ufak ihtimali değerlendiriyoruz. Tedbirleri büyük aldık. İlmeleri, mahalleri, köyleri mezraları karantinaya aldık. Bu konuda sabırlı olmamız lazım. 20 gündür görülmeyen vakayı bayram dolayısıyla gelenler yüzünden gördük. 10 tane yatan vakamız var. İyi durumdayız.