2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı saatler kaldı.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Elâzığ’da da birçok okul tam gün eğitim sistemine geçti.

Elazığ’da ki okulların %90’ı tam gün eğitime geçerken %10’u ise sabahçı ve öğlenci olmak üzere eski sistemdeki gibi eğitim ve öğretime devam edecek.

Tam gün eğitime geçecek okullarda altı yapı çalışmalarına gidildi.

Bahçelievler Ortaokulunun tam gün eğitime geçilmesi için yeniden dizayn edildi.

Okuldaki çalışmalar kısmen tamamlandı hatta bitmek üzere.

Ancak 9 Eylül Pazartesi günü okul teslim edilmeyecek.

Sebebi ise müttehit firmanın hak edişini alamaması. İddialar bu yönde.

Bu kapsamda Elazığ’da 6 okul teslim edilemedi.

Ve bu yüzden tam gün eğitime geçilemeyecek.

3 Eylül Salı Günü Kanal Fırat ekranlarında yayınlanan Fırat’ta Gündem programının canlı yayın konuğu olan Eğitim Bir Sen 1’Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, 2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılında Elazığ’da bazı okullarda tam gün eğitime geçilemeyeceğini, nedeninin ise yüklenici firmaların hak edişlerini alamamaları olduğunu belirterek, yetkililere seslenmişti.

BAHŞİ: SENDİKA OLARAK YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDECEĞİMİZ BİR KONU VAR

Eğitim Bir Sen 1’Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, “Bizim sendika olarak yetkilileri göreve davet edeceğimiz bir konu var. Özellikle şu an biz sürekli alandayız geziyoruz. Okullarımızı ziyaret ediyoruz. Görev yeri değişikliği olan. Yeni göreve başlayan okul müdürlerimiz var. Aynı kurumda devam eden okul müdürlerimiz var. Onları ziyarete gittiğimizde okullarımızın genel durumunu konuştuğumuzda bazı okullarımızın hemen yeni yapılan binalarının bittiğini görüyoruz. Ama özellikle gittiğimiz ziyaret ettiğimiz bir okulda binayı yapan müteahhidinde orada olduğunu gördük ve müteahhidin bize de burada sendika olarak bir talebi oldu. Normalde dedi ki ben bu okul binasını 2019 yılının12’inci ayında 31 Aralık itibari ile teslim etmem gerekiyor. Ama ben özverili bir şekilde bitirdim, temizliğini yaptım. 2 gün sonra teknik boyutu ile doğalgaz ve diğer bütün okulun ihtiyaçlarını ve donanımını hazırlayıp, kapıyı kitleyip teslim etmeyeceğim. Niye teslim etmeyeceksin dedik, çünkü burada 900 ve bine yakın öğrenci eğitim görecek niye teslim etmiyorsunuz dedik o da dedi ki ben şu an hakkedişlerimin hiçbirini alamadım. Bu konu üzerinde biz yoğunlaştık. Öğrendiğimiz kadarıyla İl Özel İdaresine gelen ve Milli Eğitime ayrılan bütçeden gelen paraların maalesef buraya aktarılmadığını gördük dedi” ifadelerini kullandı.

 Bahşi’nin açıklamasının ardından bu kez de Yüklenici Firma Yetkilisi Ömer Faruk Yılmaz devreye girdi.

YILMAZ: İŞLERİ DURDURMAK ZORUNDA KALDIK

Ömer Faruk Yılmaz, “Şubat ayında başladık buraya. 6 aydır hızlı bir şekilde eğitim ve öğretime yetiştirmeye çalışıyoruz ancak Milli Eğitim ve İl Özel İdaresi arasında ödenek sıkıntısından dolayı işleri durdurmak zorunda kaldık" açıklamalarına yer verdi.

YILMAZ: OKULLARIN PARASINI TUTUP BAŞKA YERE AKTARMIŞLAR

3 aydır ödenek alamadıklarını söyleyen Yılmaz, kendilerine muhatap bulamadıklarının da altını çizerek, “Şu anda okul içerisinde hiçbir imalatımız kalmadı. Bitmiş durumda. Eğitim ve öğretime hazır. Ancak çevre imalatlarımız ödenek yetersizliğinden dolayı 7-8 ve 9’uncu ayın, 3 aydır ortalama ödenek alamıyoruz. Milli Eğitime gidiyoruz orada özel idareye gönderiyorlar. En son edindiğim bilgilere göre Özel İdare Milli Eğitim’in mevcut olan ödeneğini başka yerlere aktarıldığı yani ödeneğimizin olduğu ama nakit paranın olmadığı, nakitinde başka yerlere aktarıldığı. Eğitim ve öğretime açılması gereken okulların parasını tutup başka yere aktarmışlar ve 3 aydır kendimize muhatap bulamıyoruz. Milli Eğitim’e gittik, Özel İdareye gittik. Hatta ve hatta bundan 15 gün önce CİMER’e bir şikâyet dilekçesi yazdık ve onun cevabını bekliyoruz. Okul bu durumda bekliyor. Yetkililerden açıklama bekliyoruz. Ödeneğin olup olmayacağını, ne zaman olacağını, ne zaman olacağını. Ona göre bir yanıt bekliyoruz” dedi.

YILMAZ: BİZİM İÇERİDE 20 MİLYON ARTI KDV ALACAĞIMIZ

Ömer Faruk Yılmaz, “Aynı şekildeki okulların, geçen sene 2018’in 9’uncu ayında yer teslim yapılıp kazıya başlanılan işler şu anda bizim yaptığımız okulun seviyesine yetişmediler. Biz çok hızlı bir şekilde çalıştık ve başlarken milli eğitim müdürümüze bu yönde sözümüzü verdik. Biz bu okulu yeni eğitim ve öğretime açacağız. 6’ıncı aya kadar ödemelerimiz yapıldı ama 6’ıncı aydan sonra 3 tane hak edişimiz gitti ve hiçbir ödenek yapılmadı. Bu seviyeye kadar kendi imkânlarımızla getirdik ama bizde bir yerde mecburen artık durmak zorundayız. İhale bedelimiz 4 milyon 742 bin lira. İş artışımız ile birlikte 5 milyona yakın bir rakam. Nakdi olarak aldığımız para 2 milyon 900 bin lira. Bizim içeride 20 milyon küsür artı KDV alacağımız var ve işte şu an %98 seviyelerinde” diye kaydetti.

YILMAZ: 3 AYDIR KENDİMİZE BİR MUHATAP BULAMIYORUZ

Yılmaz, okul ödeneklerinde yaşanan olumsuzluğun giderilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini söyleyerek, “Milli Eğitim Müdürü Fevzi Gürtürk ile görüştüğümüzde bize söyledi. İbrahim Fidan Şube Müdür, Yaşar bey bütçeden sorumlu şube müdürü arkadaşımız. 12 Milyona yakın bir paramız veya 12 Milyonun üzerindeki bir paramızın İl Özel İdare’nin hesabında. İhale yapan İl Özel İdare. İhale yapan kurumun bu parayı ödemesi gerektiği söyleniyor. Parayı da Özel İdare artı başka bir yere aktarmış. Yola mı yoksa başka yere mi, İpek Yolu projesine mi bilemiyoruz tabi. Ama bize söylenen 12 veya 13 milyon paranın Özel İdare tarafından Milli Eğitimden habersiz olarak harcandığı. Geçen seneden beri devam eden bu maddi krizden yani hükümetimizin de yaşadığı bu maddi krizden dolayı bakanlıktan tekrar para talep edemiyorlar. Paranın olmadığını. Dolayısıyla bu parayı Özel İdare’nin ödemesi gerektiğini beyan ediyorlar. Özel İdareye gidiyoruz yok Milli Eğitim ödeyecek diyorlar. 3 aydır kendimize bir muhatap bulamıyoruz. hakkedişlerimiz imzalı, tetkikten çıkmış. Milli Eğitim Müdürünün masasının üzerinde duruyor. Bunu kim imzalayacak kim ödeyecek herhangi bir açıklama yapılmıyor. Sadece söyledikleri 12 milyon paramızın İl Özel İdaresi tarafından başka taraflara aktarıldığı. Şu anda paramızın mevcut olmadığı. Bizim Malatya’da da devam eden işlerimiz var. Oradaki durum şöyle; 4’üncü ayda Milli Eğitim Müdürlüğü bize bir yazı yazdı. Bu şantiyede 50 milyon, diğer şantiyede 3 milyon ödeneğiniz var ona göre çalışma yapın. Burada diyoruz ki 2 tane 3 tane içeri dilekçe verdim. Ödeneğin mevcut olup olmadığına dair tarafımıza bir bilgi verilmesi diye. Dilekçelerimize dahi cevap verilmiyor” açıklamalarında bulundu.

YILMAZ: DEVLETİMİZ ZOR DURUMDAYSA BİZDE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SOKMASINI BİLİRİZ

Yüklenici Firma Yetkilisi Yılmaz, “Hak edişleri önümüzdeki hafta içerisinde ödeme yaparlarsa ben Cuma günü okulu eğitim ve öğretime veririm. 5 günlük bir süre içinde açarım. Yeter ki büyüklerimiz destek olsunlar. İçeride bekleyen iki tane hak edişimi ödesinler diğerini 11’inci, 12’inci ayda ödesinler hiç sıkıntı değil. Devletimiz zor durumdaysa bizde elimizi taşın altına sokmasını biliriz ki %98 seviyesine getirdik zaten işi” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: ONU DAHİ BİZE ÖDEYEMİYORLAR

Yüklenici Firma Yetkilisi Ömer Faruk Yılmaz, “Bizim okulla yani şantiye ile ilgili Gönül İhsan Tangülü Hanımefendinin 1 buçuk milyon TL gibi rakam yardımı edeceği söz konusu. O parayı da Milli Eğitim Müdürlüğünün hesabına yatırdığını, bu şifahi bir bilgi, Millî Eğitim’den öğrendiğimiz bilgi. Onu dahi bize ödeyemiyorlar. Sebep şu Özel İdareye aktarırsak o parada yok olup gidecek. Korkumuzdan o parayı bile Özel İdareye gönderemiyoruz bize söyledikleri bu. Gönül Hanımın yatırdığı 1 buçuk milyon parada Milli Eğitimin hesabında bekliyor. Onu dahi ödeyemiyorlar” dedi.

Yeni eğitim ve öğretim yılında teslim edilmeyecek 6 okuldan biri de sanayi Mahallesi’nde bulunan Şehit Fethi Murat İlkokulu.

Okul her şeyi ile hazır ancak kapısına kilit vurulmuş durumda.

Sebebi ise yetkili firmanın hak edişini alamayışı