Elazığ’da Kaç Kişi Koronavirüs Aşısı Oldu? İşte Son Rakamlar…

Türkiye'nin 81 ilinde aşılama çalışmalarının başlamasıyla birlikte vatandaşlar kaç kişinin aşı olduğunu merak ediyor. Bu kapsamda Elazığ’da 8 Mart 2021 tarihi itibariyle kaç kişi koronavirüs aşısı oldu?

Elazığ’da Kaç Kişi Koronavirüs Aşısı Oldu? İşte Son Rakamlar…

Hekim ve sağlık çalışanlarının aşılanmasının ardından yaşlı, kronik hastalar ve vatandaşların aşılamaları da devam ediyor.

Covid-19 aşısı uygulaması Türkiye'de olduğu gibi Elazığ’da da hızla devam ediyor.

Elazığ’da kaç kişinin koronavirüs aşısı olduğu ise kamuoyunda merak konusu oldu

Sağlık Bakanlığı Elazığ ile ilgili verileri sayfasında paylaştı.

146 BİN 835 KİŞİ AŞI OLDU

Sağlık Bakanlığı’nın sayfasından paylaşılan bilgilere göre Elazığ’da 8 Mart 2021 tarihi itibariyle toplam 146 bin 835 kişi koronavirüs aşısı oldu.

Elazığ’da koranavirüs aşısının birinci dozunu 91 bin 24 kişi oldu. Elazığ’da ikinci doz aşıyı ise 55 bin 811 kişi oldu.

COVİD 19 AŞISI KİMLERE UYGULANACAK?

Birinci aşamada sağlık kurumlarında çalışanlar aşılandı. Ardından yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde çalışanlar aşılanıyor. Sonrasında 65 yaş üstü bireyler aşılanacak.

İkinci aşamada öncelikli sektörler aşı olacak. Bakanlıklar, kritik görevlerdeki kişiler, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü ve 60-64 yaş arası bireyler. Ardından 50-64 yaş arası kişiler.

Üçüncü aşamada, kronik hastalığı olan kişiler ve diğer yaş grupları.

Dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlar aşılanacak.

COVİD 19 AŞISI YAN ETKİLERİ

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

YAN ETKİLERLE KARŞILAŞILIRSA NE YAPILMALI?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık olduğunda enjeksiyonun yapıldığı kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmelidir. Soğuk uygulama yapılmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Yorgunluk hissediliyorsa istirahat edilmeli, yeterli sıvı alınmalıdır.

Hafif ateş ve titreme ve/veya kas ve eklem ağrısı varsa istirahat edilmeli, yeterli sıvı alınmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Baş ağrısı varsa parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kusma, ishal varsa bol sıvı alınmalıdır. Beslenme şekli ishal diyetine uygun olarak düzenlenebilir. Sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma görülüyorsa hekime başvurulmalıdır.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137