Elazığ'da Kaç Kişinin Göç Etmesi Öngörülüyor?

Şehirlerde yaşanan doğal afetler sonucunda göç olgusunun gerçekleştiği biliniyor. Elazığ’da meydana gelen yıkıcı depremin ardından da şehirden göçler başladı. Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “14 bin kişinin ikametini taşıdığını düşünüyoruz” diyerek şehrin nüfusunun yüzde nüfusunun 10-15’inin taşınmasını ön gördüklerini ifade etti. Bu yüzdelik dilim de yaklaşık olarak 88 bin 650 kişiye tekabül ediyor.

Elazığ'da Kaç Kişinin Göç Etmesi Öngörülüyor?

Geçmişten günümüze kadar şehirlerde yaşanan doğal afetler göç olgusunu da beraberinde getirmekte.

Göçün oluşmasında başlıca nedenlerden birisinin, doğal koşullardaki değişikliler ve afetler olduğu bilinirken deprem, sel ve diğer doğal afetlerin oluşması sonucu ortaya çıkan yer değiştirme durumları doğa temelli göçlerin başında gelmekte.

VAN’DA YÜZDE 20 GÖÇ YAŞANMIŞTI

Elazığ’dan önceki en büyük depremlerden biri olan 2011 yılındaki Van depreminde de şehirden ciddi göçlerin yaşandığı görüldü. Kanal Fırat Televizyonu canlı yayına bağlanan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van depreminden sonra şehrin nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin göç ettiğini ifade etmişti.

ELAZIĞ’DA DA GÖÇLER BAŞLADI

Elazığ’da yaşanan depremle birlikte de şehirden göçler başladı. Deprem psikolojisinden kurtulmak isteyen vatandaşlar güvenli gördükleri başka bölgelere göç ediyorlar. Göç olgusunda göç edilen bölgenin başta ekonomi olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaştığı yapılan akademik çalışmalarda görülmekte.

VALİ KALDIRIM: 14 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ. ÖN GÖRÜMÜZ YÜZDE 10 YÜZDE 15 VATANDAŞIMIZ

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Bizim gördüğümüz resmi olarak gözüken 14 bin kişinin ikametini taşıdığını görüyoruz. O da çok ciddi bir rakam değil. Yani bizim de ön görümüz yüzde 10 yüzde 15 vatandaşımız. Yüzde 10-15 bir nüfusun kesimin gittiğini düşünüyoruz. Bunlarda geçici olarak gidenler. Yarın kalıcı konutlar yapıldığında Şehir daha güzel hale geldiğinde geri döneceklerdir. O kadarlık bir resmi rakamlarda 14 bin kişi gözüküyor. Ama bizim de hesaplamalarımıza göre yaklaşık yüzde 10 ile 15 arası geçici gidenleri görüyoruz. Gördüğümüz tablo bu. Çok bir gidiş yok. Yoğun bir şekilde vatandaşı terk etmesi söz konusu değil” dedi.

YAKLAŞIK 88 BİN 650 KİŞİNİN GÖÇ ETMESİ BEKLENİYOR

Elazığ’ın 2019 nüfusu 591 bin 98 kişi. Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım “şehirdeki nüfusun yüzde 10-15’inin taşınmasını ön görüyoruz” demişti.  Şehrin nüfusunun yüzde 15’lik bölümü yaklaşık olarak 88 bin 650 kişiye tekabül ediyor. Yani depremin ardından süreç içerisinde 88 bin 650 kişinin Elazığ’dan göç etmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2020, 12:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
mehmet
mehmet - 4 yıl Önce

gidene eyvAllah. ama kaçmakla bu iş olmaz. ülkemizin neredeyse her tarafı deprem bölgesi. onun için kaçmak yerine işi sıkı tutup, kuralına göre bina yapıp, afetlerden korunmayı ve afetlerle baş etmeyi öğrenmemiz lazım.

Prosedür
Prosedür @mehmet - 4 yıl Önce

Devlet afetten zarar göreni, yardım için prosedür manyağı ediyor. Basın sürekli yarası sarılanı gösterip bürokrat alkışlatıyor. Oysa on binlerce mağdur sessiz sedasız terkedip gidiyor

Birgül DEMİRPOLAT
Birgül DEMİRPOLAT - 4 yıl Önce

Sayın Valim.Abdullahpaşa da ikamet etmekteyken evim ağirhasaralıp yıkıldı.Canımız safya şükür ama lütfen yetkili olarak bizi aydınlatın. EVLER yapılacak onu anladık bizlere maliyeti yaklaşık ne olacak.Zira genelimiz memur emeklisi bilgi kirliliği fazla. Lütfen

Murat
Murat - 4 yıl Önce

Bugün bazı tv lerde akpınar mah çadır da yaşayan insanlarımızı gördüm cocuklarda ayakkabı olmadığını gördüm devletimiz orda bakanlarimiz orda kamp kurdu sağolsunlar fakat bunları görünce üzülüyorum yardım almalılar çünkü zor durumdalar günlük takip ediyorum ona göre seçimde karar verecem elazig benim için önemli çünkü ata yurdum

Ali yardim
Ali yardim - 4 yıl Önce

İlk bir iki yılda elbette göçler olacak. Ancak elazığlı siyasiler üzerine düşeni yapıp şehir için gerekli yatırımları yaparlarsa bir iki yıl içerisindeki geçici kayıp daha sonra aksine bir yönelim gösterecek. Bu aşamada devlet bütün erkaniyla elazigda. Önemli olan sürecin unutulmayip özellikle de milletvekillerimizce takip edilmesi. Mesela kentsel dönüşüme özellikle ağırlık verilmeli ve şehir modern yaşanılır bir görünüme kazanmali. Allaha şükür bu şiddette depremde fazla can kaybımız olmadı. Depremi aslında lehimize de cevirebiliriz. Kentsel dönüşüm planlı ve hızlı bir sekilde yurutulmeli.

SIRADAKİ HABER

banner137