Elazığ Belediyesi tarafından 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Kültürpark’ta bir program düzenlendi.

Programa; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal, Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan ve medya çalışanları katıldı.

Programın açılış konuşmasını Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan yaptı.

“BUGÜN MESLEKİ DAYANIŞMA GÜNÜDÜR”

Başkan Doğan, “Kendimizi çok fazla anlatmamıza gerek yok. Neredeydik, nereye geldik, bundan sonra ne yapabiliriz? Biz bunu düşünmeliyiz çünkü geçmişimiz gerçekten çok önemli çok iyi gazetelerimiz vardı, çok iyi basın gücü vardı. Ama bugün maalesef biz o gücün çok uzağındayız. Bunu yakalamak için birlik beraberlik içinde olmamız lazım. Aslında bugün mesleki dayanışma günüdür. Çünkü mesleğin ileri gelenleri, mesleğin içinde olanlar, bütün arkadaşlar bir aradayız. Bizim kendimizi fazla anlatmamızın da bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİ BENİM NAZARIMDA OBJEKTİF OLAN GAZETECİDİR”

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal ise gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu söyledi.

Başkan Topal, “Hepinizin 10 Ocak bayramını kutluyorum. Gazetecilik gerçekten zor bir meslek ama bu zorlukları göze alamayan insanın bu meslekte yeri yoktur. Heyecan olacak, tehdit olacak ama iyi bir gazeteci her zaman objektif olacak. Körü körüne yandaş, körü körüne de muhalif olmayacak. En iyi gazeteci benim nazarımda objektif olan gazetecidir” şeklinde konuştu.

“NE KADAR ŞÜKRETSEK AZDIR”

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da gazetecilik mesleğinin önemine vurgu yaparak, “Bugün basın camiamızın çok değerli emektarlarıyla birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Elazığ Belediyesi olarak 4.’sünü düzenlediğimiz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yine birlikteyiz. Ne kadar şükretsek azdır. Tabi gazetecilik bir taraftan halkı bilgilendirmek, onların ulaşamadığı, onların göremediği, onların hissetmediği bilgileri ulaşarak, koşturarak, görerek, hissederek vatandaşlarımıza o bilgiyi aktarmak. Bizler gazetede bir makaleyi okurken veya bir haberi okurken veya bir analizi okurken onun perde arkasında çekilen zahmeti çok bilmeyiz” diye konuştu.

“BASINI KARAR ALMA SÜRECİNE DAHİL ETMEYEN İDARECİLERİN BAŞARI ŞANSI YOK”

“Basını karar alma sürecine dahil etmeyen idarecilerin başarı şansı yok” diyen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise şöyle konuştu: “Günümüzde iletişim kanalları çok hızlı gelişiyor, farklılaşıyor, çeşitleniyor. Hem dünyamızdan hem ülkemizden farklı mecralara, nerelere gittiğini çok iyi görüyorsunuz. Yeni yayın iletişim kanalları açılıyor. Gazetecilik de, basın anlayışı da sürekli bu değişime adapte olma, bu değişime ayak uydurma ve hızla gelişen iletişim olanaklarına, enstrümanlarına, kanallarına kendini adapte etme gayreti içinde oluyor. Eskiden sadece yazı ile baskıya verilip gazete ile ifade edilenler günümüzde internet kanalıyla, sosyal medya kanalıyla akıllı telefonlarımıza kadar inen yayın, televizyonculukla farklı mecralara gitmiş durumda. Baş döndürücü hale gelmiş durumda. Eskiden idareciler basını dikkate almadan yapamazlardı ama artık dünyada basını özellikle karar alma sürecine dahil etmeyen idarecilerin başarı şansı yoktur. Eskiden yapılan çalışmalarda, alınan kararlarda, yapılan uygulamalarda basın ne yazmış bakılırdı, dikkate alınırdı ama artık birçok alanda da gördüğümüz gibi basın direk idarenin içinde 4. kuvvet ve hem toplumun hem de yönetimlerin, idarelerin çok önemli çok önemli bir mekanizması haline geldi. Bunu birçok kurumda kuruluşlarda gerek cemiyetler gerek gazetecilerimizin temsil edilmelerinde de görüyoruz.   

“15 TEMMUZ’DA GERÇEKTEN BÜYÜK BİR FEDAKARLIK ORTAYA KOYMUŞLARDIR”

Özellikle 15 Temmuz’da da gerçekten büyük bir fedakarlık ortaya koyarak, ilk meydanlara inerek çok ciddi toplumu doğru bilgilendirerek hiçbir tereddüt göstermeden, hiçbir çekinmeye girmeden gerçekten son derece sorumlu bir yayıncılık yerine getirmişlerdir. Bu açıdan kendilerini tebrik etmek lazım” diye söyledi.

Program daha sonra kürsübaşıyla devam etti.