Elazığ’dan dünyanın 23 ülkesine ihracat yapan şehrin ekonomisine ve istihdamına destek olan Uslu Çömlekçilik misafirlerini ağırladı.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Mehmet Özeren ve beraberindeki heyet Uslu Çömleği ziyaret etti.

Vali Kaldırım ve diğer misafirler fabrikada gezerek çömlek yapımını izleyip fabrikayla ilgili bilgi aldılar.

KALDIRIM: SADECE ÜRETİM YAPMIYOR

Ziyarette değerlendirmelerde bulunan Vali Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ’a güzel bir yatırım yapıldığını belirterek, “Hedefi daha büyük, 55 ülkeye ihracat yapmak istiyor. Gerçekten güzel bir yatırım. Elazığ çömlekçilikte gayet global başarılıydı. Ara verilmiş, biraz sönmüş. Bunu yapan küçük ölçekte firmalar vardı. Metin beyler geldiler sağ olsunlar. Çok güzel bir yatırım yaptılar, baya da başarılı oldular. Kendilerine ifade ettim. 1 yılı sadece AR-GE’sine harcadılar ürün geliştirmeye harcadılar, testlerini yaptılar, üniversite ile çalışılıyorlar. Hammaddeyi de kendi köyünden, Sivrice Uslu’dan getiriyorlar. Hammaddenin de burada olması anlamlı. Böylece bir kültür oluşacaktır. Sadece üretim yapmıyor. Burada dışardan getirdiği ustalar var. Onlar burada Elazığ’da usta yetiştiriyor. Bu bir kültür oluşturacaktır. Kendi amacı da sadece kendi üretimi değil bir ekosistem oluşturmak. Bu alanda başka firmalarında çıkması, dünyada da tuttu. Yeni ürünler yapıyor,  sağlıklı bir ürün” dedi.

KALDIRIM: BU MARKA CİDDİ BİR MARKA

Vali Kaldırım, fabrikayı kurulma aşamasından bu yana takip ettiklerini ve şuana kadar 6 – 7 kez fabrikayı ziyaret ettiğini söyleyerek, “Kurulma aşamasından beri takip ettiğimiz, görüşme yaptığımızdan beri ziyaret ettiğimiz gaye memnun olduğumuz hem firma hem üretim inşallah Elazığ’da diğerlerine de öncü olur. Çömlekçilikte burası iyi bir yüz haline gelir. Dünya zaten gıdada özellikle bugünde sempozyumu yapılıyor. Sağlıklı tüketim, sağlıklı gıdaya, doğal beslenmeye yönelik. İnşallah hedeflerine ulaşır. Çok büyük hedefler koydu. 55 ülkeye açılmayı hedefliyor. Baya bir başarı elde etti ama yeni Pazar arayışı içinde. İnşallah bunları başardı mı hem kapasitesini, hem istihdamını arttırır. Elazığ’da hem Uslu Çömlekçilik hem de el izi markası ile götürüyor. Bu marka ciddi bir marka” diye kaydetti.

USLAN: ULUSLARARASI ALANDA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAK BİR YATIRIM

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan sağlıklı ürünlerin üretilmesine dikkat çekti ve firma yetkililerini tebrik ederek, “Dünya globalleşen bir dünya. Globalleşen bir dünyada artık kentler, kasabalar, alışveriş merkezleri size hangi ülkede hangi şehirde olduğunuzu fark ettirmeyecek düzeyde benzerlikler teşkil ediyor. Dolayısıyla bu manada medeniyet değerlerimize ait geleneksel el sanatları dediğimiz bizi uluslararası alanda rakipsiz bırakacak değerlerimiz var. Ben burada Uslu Çömlekçilikte bu değerlerin çok farklı modellerini, üstelik yüksek bir el becerisi ile, yani bir kabı üretmek mümkün ama her seferinde ürettiğiniz kabın kapağını birebir uydurmak el becerisi olarak baktığınızda bir sanat. Ama ürün çeşidi de çok fazla. Ben uluslararası alanda büyük başarılara imza atacak bir yatırım olarak gördüm” ifadelerini kaydetti.

DEMİRDAĞ: BEN BU TESİS YAPAN TESİS SAHİBİNİ KUTLUYORUM

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, ürünlerin doğal ve sağlıklı topraktan yapıldığına vurgu yaparak, “Her şeyi ile doğal topraktan, analizi tamamen tesis edildi. Sağlıklı topraktan üretilen her çeşit çömleğin üretimine şahit olduk. Sıfırından başlayıp üretiminden fırınlamasına kadar ki aşamalarına şahit olduk. Burada bu işleri yapan değerli dostumuzun 50’nin üzerinde sipariş almasına sevinerek şahit olduk. Ben bu tesis yapan tesis sahibini kutluyorum. Aynı zamanda sadece iç üretimine değil dışa da ihracat yapmış olması ve birçok testten geçerek bu çömleklerin üretilmiş olması sevindirici oldu” açıklamalarında bulundu.

GÜRGÖZE: DESTEKLENMESİ GEREKLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ

AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Elazığ’ın ham maddelerinin değerlendirilip yurt dışına ihracat yapılmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyleyerek, “Bugün hep birlikte biraz önce işletmeyi gezdik. Çok önemli ürünler imal ediliyor ve en önemlisi de doğal olması ve kendi hammaddemizi değerlendiriyor olmamız ve OSB’de böyle bir işletmenin böyle bir fabrikanın kurulmasını anlamlı, değerli ve desteklenmesi gerekli olduğuna inanıyoruz. Tekraren işletme sahiplerini tebrik ediyorum. Burada üretilen ürünler sadece ilimizde tüketilmiyor, sevindirici olan. Hatta ilimizde değil Türkiye’de tüketilmiyor. Şu an itibariyle işletme sahibinin verdiği bilgiye göre 23ülkeye ihraç edildiğini, ancak 23 ülke değil 55 ülkeden de talep olduğunu ifade ettiler. 55 ülkeye üretebildikleri taktirde 55 ülkeye ihraç yapabilecek bir ürün üretiyorlar. Hayırlı ve bol kazançlar vermesini yüze rabbimden niyaz ediyor, başarılar diliyorum. Çok sayıda insan çalıştırıyorlar. Bundan sonra o sayının daha çok artacağına yapacakları ihracatta hem ülke ekonomisine döviz, hem de ülkemize ve ilimize istihdam sağlayacak bir işletme. Tekrar tebrik ediyorum”dedi.

BAŞBAY: 55 ÜLKEYE İHRACAT YAPMA HEDEFİMİZ VAR

Uslu Çömlekçilik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Başbay, kaybolan kültürü Elazığ’da tekrar canlandırmak istediklerini belirterek 23 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “Elazığ’a biz bu işi bir gönül olarak ne kadar istihdam sağlayabiliriz, yaklaşık bin 200 yıllık bir kültürün de kaybolmaya yüz tutmuştu. Bu kültürü tekrar Elazığ’da yaşatmak istedik. Şu an 55 kişi civarında çalışan personelimiz var. 55 ülkeye ihracat yapma hedefimiz var. Hedefimiz hem burada personel yetiştirebilmek, hem üretim yapabilmek hem ülkenin hem memleketimize katkı sunabilmek için çaba gösteriyoruz. Rektörlerimiz olsun, sayın başkanımız olsun, sayın valimiz olsun bizlere bu konuda desteklerinden dolayı da teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

KAYA: ÜRETİM OLMAZSA HİÇBİR ŞEY OLMAZ    

Elazığ OSB Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Kaya, fabrikanın çok güzel olduğunu belirterek üretimin önemine dikkat çekerek, “Elazığ her şeye layık. Elâzığ ülkesini seven, milliyetçi, devletini seven şehir olduğu için her şey layık. Üretim olmazsa hiçbir şey olmaz. Üretim, üretim, üretim. Bunlara sahip çıkalım” diye kaydetti.