İZMİR Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE İzmir Fuarı, binlerce sektör temsilcisinin katılımıyla açıldı.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen fuara Elazığ’dan da sekiz firma katıldı.

SEYRAN: BUGÜN 2 MİLYAR DOLARLARA ÇIKTI

Firmalarla birlikte fuarda yer alan Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Ali Seyran, “İzmir fuarı tabi 25.si düzenleniyor. 25 yıl dile kolay. Az bir şey değil. Biz buraya nerelerden geldik. İşte 200 milyon dolar Türkiye’nin mermer ihracatı vardı. Bugün 2 milyar dolarlara çıktı. Çok büyük mesafeler kat ettik. Tabi Türkiye mermer açısından dünyanın mermerlerinin %30’unu bünyesinde barındırıyor. Çok büyük bir mermer rezervimiz var. Bu rezervin tabi bizim en büyük alıcımız Çin. Çin fuarı da o yüzden bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

SEYRAN: ELAZIĞ’IN 318 MİLYON 731 BİN DOLAR İHRACATI VAR

Ali Seyran, “Elazığ’ın TİM’in verilerine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre; 318 milyon 731 bin dolar Elazığ’ın ihracatı var. Bu 318 milyon 731 bin doların demek ki 24 milyon doları Elazığ’ın ihracatı, geriye kalan 294 milyon doları mermer ve maden. Yani 318 milyon doların 294 milyon doları normalde mermer, geriye kalan 24 milyon doların Elazığ ekonomisine katkısını düşünün. Tabi burada bu rakamın %50’lik kısmını krom ihtiva ediyor. Geriye kalan %45 kısmını da mermer ihtiva ediyor” şeklinde konuştu.

SEYRAN: DOĞAYA DA HİÇ ZARARI YOK

Başkan Seyran, “Mermerci, madenci nereden geliyor? Nerede çalışıyor, nerede üretime aşlıyor? Ocaklardan, dağlardan. Yani atıl olan bir yerden üretim yapıyor. Bunun doğaya da hiç zararı yok. Bir tane ağaç kesildiği zaman biz 10 ağaç parası ödüyoruz. Çok büyük vergiler alınıyor. Hem orman alıyor hem çevre alıyor. Büyük vergiler var. Düşünün 1 ağacın yerine 10 ağaç. Gittiğimiz yerin yolunu yapıyoruz. Gittiğimiz köyün camisi yoksa camisini yapıyoruz. Gittiğimiz köyde atıl olan insanları yani hiç çalışmayan insanları istihdam ediyoruz. Nasıl istihdam ediyoruz? Mesele bizim açtığımız ocaklara yakın bir köyde ne kadar, diyelim ki bir köyde 20 kişi istihdam ettiniz. Bu artı bir şeydir. Yani hiç ekonomiye katkısı olmayan insanları istihdam ediyorsunuz. Bunlar şehirde yaşamıyor. Köyde yaşıyorlar. Oranın traktörü size su getiriyor faydalanıyor, kamyonu varsa size hafriyat nakliye yapıyor yani ekonomiye çok büyük katkısı var mermercinin, madencinin. Ama tabi bizim Türkiye’deki mermercilere, madencilere insanların bakış açısı biraz yanılş, değişik. Mermerci, madenci çok zor koşullarda üretim yapıyor. Çok zor koşullarda çalışıyor, çok zor para kazanıyor. Fakat dışarıdan insanların böyle ön yargıyla mermecidir, madencidir, zengindir veya hiçbir ekonomiye katkısı yoktur, dağları yıkıyorlar, alıp götürüp paraya çeviriyorlar gibi bir şey var. Böyle bir ön yargısı var” dedi.

SEYRAN: BİZİM EN BÜYÜK ALICIMIZ ÇİN

EMMAD Başkanı Ali Seyran, “Bizim en büyük alıcımız Çin. Bizi şöyle etkiledi, geçen yıl çok etkiledi. Çin’deki resesyondan yani inşaat piyasasında olan durgunluktan dolayı etkiledi. Çin’de inşaat piyasasında çok büyük bir durgunluk var. Onlar halen tam harekete geçemediler. Fakat bu seneki verilerimiz orada piyasanın açılacağı siparişler var. Daha iyiye gideceği çoğu firmaların kanısı bu. Ellerindeki veriler bu. İnşallah Çin bizim büyük bir piyasamız. Çin’den sonra kesilmiş olarak sattığımız Amerika büyük bir piyasa Suudi Arabistan’da biraz siyasi durumlardan dolayı sıkıntılarımız var. İnşallah onları da yakın bir zamanda aşacağız. O yönde söylentiler geliyor” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl 25'inci yaşını kutlayan dünyanın en büyük fuarlarından MARBLE İzmir Fuarı, 4 gün süresince Türkiye ile dünyanın her bölgesinden sektör profesyonelini Fuarİzmir'de ağırlayacak.

HABER: SITKI TAŞEL