Elazığ’dan Dünyaya Çömlek İhracatı

Elazığ'da 60 çeşit çömlek ürünü üreten iş insanı Metin Başbay, hem Elazığ ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sunuyor. Elazığ’da üretilen 60 çeşit ürün, dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

Elazığ’dan Dünyaya Çömlek İhracatı

Elazığlı iş insanı Metin Başbay’ın girişimleri ile kurulan Uslu Çömlekçilik fabrikasında üretilen 60 çeşit ürün, Dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

BAŞBAY: ÇALIŞMALARININ HEPSİNİ BURADA DA YAPIYORUZ

Elazığlı iş insanı Metin Başbay, “Bu meslek belki daha eski olan bir kültür olabilir. Bizim bölgemizdeki kalıntılardan bin 200 yıllık bir geçmişi var. Yaptığımız analize göre bir kültür var. Yaklaşık bir elli senedir bu meslek terk edilmişti. Biz şu anda 5 arkadaşız. Bir 10 arkadaş olarak kurduk 5 tanesi çekildi, 5 tane kaldık. Böyle bir fikir oluştu. Memleketimize katkımız nasıl olur, bu mesleği nasıl devam ettiririz? Diye bir düşünce oldu. Elazığ’a geldik, burayı yaptık. Bizim çalışmalarımız ben yaptım oldu değil, tamamen üniversitelerle, fakültelerle çalışıyoruz. Toprak analizlerini yaptırıyoruz. Bunun içerisinde herhangi bir zararlı bir madde var mı yok mu onlara bakıyoruz. Buradaki çalışmalarımızda ısıya ne kadar dayanıyor, ne kadar sürede pişiyor, suyu ne kadar arıtıyor bunların çalışmalarının hepsini burada da yapıyoruz, üniversitelerle fakültelerle de yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞBAY: EL YAPIMI DAHA MAKUL

Kurulan çömlek fabrikasında fabrikasyonun yanı sıra el işçiliği ile yapılan ürünlerinin olduğunu ifade eden Başbay, “Aslında fabrikasyon yani preslerden çıkan ürün ile elde çıkan ürün arasında çok büyük bir ciddi lezzet farkı var. Çünkü presler sıkıştırarak yaptığı için el üretimlerinde çok sıkıştırılarak yapılmıyor. Bu da yemeğin daha fazla ısının eşit derecede dağılmasına neden oluyor. El yapımı daha makul” şeklinde konuştu.

Metin Başbay, pazar sorunu yaşamadıklarını ifade ederek, dünyaya bu kapsamda ihracat yapan tek firma olduklarını kaydetti.

Kalifiye elemanın yanı sıra nakliyede yaşadıkları sıkıntılarının olduğunu belirten Başbay, ihracat için alt yapının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çömlek ve toprak kapların yapılışı ve fırınlamasına kadar epey emek ve zaman istiyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
bende
bende - 4 yıl Önce

Bende fabrika kurulum çalışmalarına başladım.Yarı fiyatına satacağım.

Eskiden beri 23
Eskiden beri 23 @bende - 4 yıl Önce

Nerde fabrika

Seyfo
Seyfo @bende - 4 yıl Önce

Sat kardeşim yakışırrrrr

.
. @bende - 4 yıl Önce

firma reklamını yaparsa olacağı bu.

Elazığlı
Elazığlı @bende - 4 yıl Önce

Elazığlının huyudur zaten biri bir iş yapıp para kazanınca görenler mantar gibi türerler işi bilsin bilmesin. :))

Gakkos23
Gakkos23 - 4 yıl Önce

Elazığımız adına güzel bir kazanım tebrik ederim. Fakat ürünleriniz ilk kullanımda birde çatlamasa dayanıklı olsa sektörde çok daha hızlı büyürdünüz bizde gurur duyardık. Umarım bu çatlama konusunda teknik bir çalışma yaptırırsınız...

Gs1905
Gs1905 - 4 yıl Önce

Çok çabuk çatlıyor, kullanışsız...

SIRADAKİ HABER

banner137