“Elazığ’ın Köyleri ve Tarım” Sohbetleri

Elazığ’ın tarım potansiyeli bu kez Türk Ocakları tarafından düzenlenen Ocakbaşı sohbetlerinde masaya yatırıldı. Sulama sorunu başta olmak üzere maliyetlerin yüksek olmasına kadar çiftçilerin sorunları görüşüldü.

“Elazığ’ın Köyleri ve Tarım” Sohbetleri

Elazığ Türk Ocakları tarafından düzenlenen ocak başı sohbetlerin de “Elazığ’ın Köyleri ve Tarım” konusu ele alındı.

Elazığ’ın tarım potansiyelinden çiftçilerin sorunlarına kadar tüm konuların masaya yatırıldığı sohbetlere konuşması olarak Altınovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdem ve Elazığ Pancar Ekicileri Başkan Yardımcısı Feridun Ergin katıldı.

BULUT: BİR FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Türk Ocakları Başkanı Dr. Birol Bulut, “En başta gelen problemlerimizden birisi; Uluova Sulama Birliği Projesi’nin bir türlü tamamlanamamış olması. Topraklarımız çorak kaldı. Maalesef bereketsiz kaldı. Dolayısıyla insanlarımız çiftçilikten uzaklaşır oldu, çiftçilikten, köylerden kaçar oldu. Dolayısıyla böyle bir durumda tarımsal üretimden bahsedemiyoruz. Biz Elazığ’da stadın yapımı için oluşturulan kamuoyunu Uluova Birliği Sulama Projesi’nin bitirilmesi için oluşturamadık. Stada karşı mıyız? Hayır Elazığspor bu memleketin reklam yüzü, vitrini. Elbette ki bitmesi lazım. Bir kazma vuruldu. İnşallah kurdela kesmesi de nasip olur. Dolayısıyla bizim bu noktada hiçbir şeyimiz yok. Ama köylünün bir anlamda topraklarının bereketsiz kalması, çorak olmasına biz göz yumamıyoruz. Dolayısıyla biz bunu dile getirmek, bir farkındalık oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DİNÇ: GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILADA ÇOK CİDDİ DÜŞÜŞLER VARDI

Altınovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç, “Özellikle Türkiye’nin arazi yapısının yüzde 36’sı tarıma elverişli. 1940’lı yıllarda 14 milyon 800 bin hektar tarım alanı var iken bu özellikle 2 binli yıllara 26 milyon 500 bin hektara çıkmış. Fakat son yıllarda yüzde 11 eksilerek bu oran 23 bin 700 milyon hektara düşmüştür. Gayri safi milli hasılada çok ciddi düşüşler vardı. Bu rakamlara girmek istemiyorum. Kamuoyunda hepimiz geçen yıl bir soğan, patates olayı yaşadık. Televizyonlardaki ithal programların özellikle son yıllarda 12 milyara yakın buğdaya vermiş olduğumuz ithal parasını düşünürsek tarımımızın geldiği tabloyu anlatmaya gerek yok” şeklinde konuştu.

ERDEM: KENDİ MALIMIZI KENDİMİZ PAZARLAYALIM

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdem, “Buradaki tek sorunumuz devlet yetkililerinin çiftçi sorunlarına daha fazla süspansiyon ile destek vermesidir. Burada örnek vermek gerekirse silajlık mısır ekiyoruz. Devlet bir taban fiyat vermiş. Destekleme fiyatı 125 ile 130 lira arasında fiyat vermiş. Şimdi çiftçimiz bunu ekiyor. Pazar yok. Pazarlayamıyorsun. Pazar bulamıyorsun. Pazar bulamayınca ne yapıyor? Elinde kalıyor. Burada vatandaşlarımız 2 tane tesis yapmış. Orada istediği fiyattan alıyor istediği fiyattan satıyor. Çiftçilerimizi mağdur ediyor. Biz buna karşıyız. Biz diyoruz ki gelin burada kooperatif sistemine gidelim. Kendi malımızı kendimiz pazarlayalım” dedi.

ERGİN: YURTBAŞI BÖLGESİ’NDE 100 DÖNÜME YAKIN SERA VAR

Elazığ Pancar Ekicileri Başkan Yardımcısı Feridun Ergin, “Haziran seçimlerinden bir hafta evvel kapalı sistem boruları geldi. Gittik orada açıklama yaptık. Kamera arkasında sayın vekilime şunu söyledim ‘dedim ki sayın vekilim; eğer bu su hayata geçerse inan edin Elazığ’da çalıştıracak adam bulamazsınız. Herkes köyüne döner’ Şimdi vatandaşlar neredeler? 100 dönüm tarlasını bırakıp gitmiş, asgari ücretle çalışıyor. 100 dönüm tarlayı bırakmış gitmiş. Şu anda bizim Yurtbaşı Bölgesi’nde 100 dönüme yakın sera var. Şunu da söyleyeyim; o kapalı sistem hakikatten çok büyük bir proje. Türkiye’de belki bir kerede olan bir proje yoktur sulama olarak. Bu hayata geçerse bizim şeker fabrikamız bize kafi gelmez. Mümkün değil” diye ifade etti.

HABER: SITKI TAŞEL

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137