ELMÜTDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Avcıl, Elazığ’ın ardından İzmir’de yaşanan depremin ardından açıklamalarda bulundu.

AVCIL: YAPILAR RUHSATLANDIRILMALI VE İSKANA AÇILMALIDIR

Başkan Osman Avcıl, “Öncelikle; depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet,  yakınlarına başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyor ve İzmir’de yaşanan deprem sonrası, hızla deprem bölgesine intikal eden Devletimizin tüm kurumlarına ve sivil yardım kuruluşlarına sonsuz teşekkür ediyoruz. Yaşanabilecek depremlerde can ve mal kaybına önlem olarak alınabilecek tedbirler elbette bellidir. Bu tarihten sonra yeni kentsel dönüşüm alanlarında, öncelikli olarak yeni yapı ruhsatları aşamasında yapılacak yapının veya dönüşümün önceden belirlenen risk haritası içerisinde olup olmadığına bakılarak, yapılar ruhsatlandırılmalı ve iskana açılmalıdır” ifadelerinde bulundu.

AVCIL: TALEPLER ÇOĞU ZAMAN YOK SAYILMIŞTIR

ELMÜTDER Başkanı Avcıl, “İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonumuz Sektör ile ilgili tüm yasal düzenlemeler öncesinde sektörün sorunları ve taleplerinin enine boyuna tartışılması gerektiğini belirtmesine rağmen, talepler çoğu zaman yok sayılmıştır. Ancak; her deprem sonrası sektörün ve müteahhitlerin direkt hedef gösterilmesini, zan altında bırakılmalarının ve bu doğrultuda kamuoyunda algı oluşturulmasının doğru  ve adil olmadığını düşünüyoruz” dedi.

AVCIL: YASALAR REVİZE EDİLMELİDİR

Kentsel dönüşüm yasası, imar yasası, yapı denetim yasası, müteahhitlerin sınıflandırılması ve belgelendirilmesi yasası, belediye yasaları ve yapı malzemeleri standartları yasaları ivedilikle gözden geçirilerek; net anlaşılabilir ve kolay uygulanabilir olarak revize edilmesi gerektiğini düşünen Osman Avcıl, “Afet risk kapsamında bulunan 7 milyona yakın riskli yapı stokunun dönüştürülmesi için ilgili yasaların; Kentsel dönüşüm kanunu, müteahhitlerin sınıflandırılması yönetmeliğini, yapı denetim yasası imar kanunu uygulamalarından kaynaklı sıkıntılar giderilmediği takdirde hedeflenen  bu dönüşümün bu şartlarda  hızlı olması  mümkün değildir” diye kaydetti.

AVCIL: DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALIDIR

Öncelikli olarak dönüşümün hızlanması noktasında yasal ve yapısal iş ve işlemler netleştirilmesi ve hızlandırılmasını vurgulayan Başkan Avcıl, “İmar planlarından, plan notlarından kaynaklı sorunlar, müteahhitlerin doğru sınıflandırılamamasından kaynaklı sorunlar giderilmelidir. Yine emsal yetersizliği sebebiyle dönüştürülemeyen bölgelerde kentsel taşıma rezerv yapı alanları oluşturarak, kentsel dönüşüme hızla imkân sağlanmalıdır” ifadelerinde bulundu.