"En başından beri söylüyorduk"

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın başındaki isim İdris Alan, Cazibe merkezileri programının bölge iş dünyasının önemli beklentisi olduğunu ifade ederek, KHK ile değişikliğe gidilen programda iş dünyasının taleplerinin karşılandığını söyledi.

"En başından beri söylüyorduk"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki Elazığ’ın da aralarında olduğu 23 ilde özel yatırım teşvikleri verilmesini öngören ve başvuruları, 92 milyarlık başvuru ile 9 ay önce tamamlanmasına rağmen, somut adım atılmayan Cazibe Merkezleri Programı’nda, değişikliğe gidiyor.

Değişiklik kararının ardından yaptığı açıklama ile alınan bu yeni kararı değerlendiren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, “Cazibe Merkezleri Programıyla ilgili resmi bir açıklama olmamasına ve Odalara herhangi bir bilgi gelmemesine karşın medya organlarında konuya ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığıyla ilgili haberler yayınlandığını belirterek, “Yayınlanan bu haberlerin içeriğine baktığımızda program kapsamındaki 23 ilde uygulanan teşvik yasasının, cazibe merkezi programı ile karışıklığa yol açtığı ve adı geçen 23 ilin tamamının 6. Bölge teşviklerinden istifade edeceği ve aynı zamanda teşviklerin içeriğinin değişeceği ifade edilmektedir. Programın ilk gündeme geldiği 2016 yılı aralık ayından itibaren aynı şeyi söyledik.

“CAZİBE MERKEZLERİNE BÖLGE İLLERİNDEN BEKLENMEDİK BİR İLGİ OLDU”

Program kapsamındaki tüm illerin teşviklerde 6. Bölgede olması gerektiğini ifade ettik. Bu yoğun mücadelemiz sonrasında ilgili bakanlıkların aldığı karar ile OSB’lerde yapılacak yatırımların 6. Bölgede olması kararlaştırıldı. Cazibe Merkezleri programı kapsamındaki yatırımlar da ayrıca programın sunduğu desteklerden istifade edeceği açıklandı. Ancak, Cazibe Merkezlerine bölge illerinden beklenmedik bir ilgi oldu. 3 bin 500’ün üzerinde ve toplamda 92 milyar yatırım tutarlı ve 350 binin üzerinde istihdamı ön gören bu talepler karşısında başvuruları alan Kalkınma Bankası bu yoğun müracaatı inceleme ve sonuçlandırmada sorun yaşadı. İlimizden 330 başvuru ve tahmini 20 binin üzerinde istihdam ile 2-5 milyar arasında yatırım tutarı talebi oluştu. İllerin bu talepleri karşısında gerek kaynak gerekse incelemede yaşanan sorunlar nedeniyle süreç maalesef çok ciddi manada uzamış ve birçok yatırımcı artık heyecanını kaybetmiştir. Birkaç ay öncesine göre sürekli programı soran ve beklentisi devam eden iş dünyasının programdan ümidi kesilmiştir. Aceleye getirilen, altyapısı oluşturulmadan büyük beklentilerle açıklanan ve heyecan yaratan program maalesef bugün iş dünyasında umut olmaktan çıkmıştır” dedi.

“4. BÖLGE PROBLEMİ UZUN BİR MÜCADELE SONRASI ORTADAN KALKACAKTIR”

Kanun Hükmünde Kararname ile programda köklü değişikliklere gidilerek, anahtar teslimi fabrika binası yapma yerine fabrika inşaatına finansman desteği verileceği, ayrıca 2009 yılından beri uygulamada olmayan enerji desteği sağlanacağını anımsatan Başkan Alan, “2015 yılından beri hemen her ortamda dile getirmiş olduğumuz Elazığ için 4. Bölge desteklerinin ilimiz ekonomi ve sanayisini bitirme noktasına getirdiği ve yatırımların durduğu bu nedenle ilimizin ivedi şekilde 6. Bölge desteklerinden istifade etmesi gerektiği noktasındaki beklentimiz yeni düzenleme ile karşılanmaktadır. İlimizin en önemli sorunu olan 4. Bölge problemi uzun bir mücadele sonrası çok şükür ortadan kalkacaktır. Bu yeni düzenleme ile birlikte ilimizde yeni yatarımlar açısından çok ciddi bir canlanma yaşanacak ve iş dünyasının üzerindeki 4. Bölge psikolojik etkisi yerini olumlu bir havaya bırakacaktır” ifadelerine yer verdi.

“MÜCADELEMİZİN MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLIYORUZ”

Mücadelelerinin meyvelerini toplamaya başladıklarını ifade eden Başkan Alan, “Sonuç olarak Cazibe Merkezleri Programının yeniden dizayn edildiği görülmektedir. Uygulanabilir bir teşvik mekanizmasının hayata geçirilmesi için atılan tüm bu adımları büyük bir memnuniyet ile karşılamakta ve son üç yıldan beri vermiş olduğumuz mücadelemizin karşılığını almaktan çok büyük bir mutluluk duymaktayım. Atılan bu çok önemli adımların bölgemizde karşılık bulması ve bu çok değerli destek ve teşviklerin amacına ulaşması noktasında Odaların görüşlerinin alınarak düzenlemenin bir defada yapılması ve sürecin sağlıklı işlemesi anlamında aşağıdaki adımların da atılmasının önemli olduğunu düşünmekteyim” dedi.

Başkan Alan, atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı: “Başvurular yerelde Oda ve Kalkınma Ajanslarına sunulmalı. Ön değerlendirme bu iki kurum tarafından sağlanmalı. Başvurularda yerel kaynakların ekonomiye kazandırılması, ihracat hedefi ve istihdam öncelikli olmalı. Sektör ve istihdam kısıtı kaldırılmalı. Ancak, yerel kaynakları ekonomiye kazandıran ve daha fazla istihdam taahhüdü olanlar öncelikli olmalı. Bölgede risk sermayesi sorunu göz önüne alınarak; 5 bin istihdamlı büyük entegre yatırımlara devlet iştirak ederek yap-işlet-devret modeliyle ortak olmalı. Bu yapılara özel sektör, Kalkınma Ajansları, Yerel Yönetimler, Özel İdare, Meslek Örgütleri müşterek müracaat etmeli. Bölgedeki mevcut yatırımcıların tamamı kapasite büyütme ve Yatırım Teşvik Belgesi düzenlemesi şartı ile 6. Bölge desteklerinden istifade edecek hale getirilmeli. Program kapsamında uygun görülen projeler için teminat yada banka garantisi yerine işletmenin kendisi teminat olarak kabul edilmeli. Program kapsamında illerde yatırım ortamının iyileştirilmesi için altyapıların kurulmasına kaynak ayrılmalıdır.”

“PROGRAM İLE BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞEBİLİR”

Başkan Alan, Cazibe Merkezleri Programının sadece bölgede yatırımları özendirmeyle kalmamakta aynı zamanda kaynakları ekonomiye kazandırarak, istihdam sağlamakta olduğunu ve bir çok sosyal sorunu da ortadan kaldıracak bir vizyon içerdiğini söyleyerek, “Bu nedenle şu an itibarı ile iş dünyası için artık gündem dışı kalmış olmasına rağmen destek süreci takviminin çok net bir şekilde ilan edilerek buna uyulması halinde iş dünyası yine aynı ilgiyi gösterecektir. Bölgemiz illerinin her birinin kendine özgü değerleri var. Bu değerlerin program ile özel sektör tarafından ekonomiye kazandırılması yada yap-işlet-devret modeliyle kamu-yerel yönetimler-özel sektör ve Stk işbirliğiyle yapılması bölge illerimizin kalkınma ve gelişme sürecinde yeni bir adım olacaktır” diye belirtti.

“KARMAŞA SONLANDIRILARAK ARTIK UYGULAMAYA GEÇİLMELİ”

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan açıklamasına şöyle devam etti: “2017 yılının başında çok büyük bir heyecan ile Sayın Başbakanımız tarafından özel toplantı ile açıklanmış ve büyük bir ilgi görmüş programın artık yoruma dayalı ve kargaşaya meydan bırakmayacak şekilde sadeleştirilerek ivedi şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. 2018 yılı ilk üç ayı içerisinde süreç tamamlanmalı ve yatırımcı hangi tarihte işe başlayacağını bilmelidir. Bölgenin sosyo ekonomik yapısını olumlu yönde değiştirebilecek ve cumhuriyet tarihimizin en önemli teşviklerini içeren bir program oluşturulmuştur. Bu program açıklandığı şekliyle misyonuna uygun bir şekilde hayata geçirilmeli ve işdünyasının umutları kırılmamalıdır. Biz bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza ve tüm hükümet üyelerine güvenmekte ve inanmaktayız.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
yaşar kimsesiz
yaşar kimsesiz - 6 yıl Önce

yani sen yaptın öylemi.?? başkalarının başarılarını ancak aciz insanlar üstlenir,beceriksiz ve vasıfsız insanlar üstlenir.ben sizde birşeyleri başarabilecek bir kapasite göremiyorum sayın başkan.........

SIRADAKİ HABER

banner137