Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programının canlı yayın konuğu olan Fırat Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, koronavirüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar koronavirüsünün belirtileri ve korunma yollarını ayrıntılarıyla anlattı.

ELAZIĞ’DA KORONAVİRÜSÜ VAR MI?

Koronavirüsü Elazığ’da var mı sorusuna cevap veren Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, Elazığ’daki durumu ayrıntılarıyla anlattı.

“YURT DIŞINDAN GELEN VAKALAR BİZİM İÇİN RİSKLİ”

Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, “Özellikle yurt dışından gelen vakalar şuan bizim için riskli. Umreye giden ve umreden dönen kafileler var. Bunlardan da yine Elazığ’a inen ve önümüzdeki günlerde gelecek olan bir kafile olacak. Dolayısıyla onlar geldikçe bu tarz söylentilerin artacağını düşünüyorum” dedi.

“EVET, BUGÜN UMREDEN GELEN BİR YOLCU ACİL SERVİSE GELDİ”

Umreden gelen bir yolcunun bugün Fırat Üniversitesi Hastanesi acil servisine müracaat ettiğini belirten Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tatar, “Ben şuanda enfeksiyon hastalıkları olarak acil servis sorumlusuyum. Bu dedikoduları gerçekten duyunca şaşırıyorum. Evet bugün kafileyle inen yolculardan biri bizim acil servise geldi ama biz ondan numune bile göndermedik. Çünkü olası vaka tanımını karşılamıyordu ve sağlıksız durumu yoktu. Çok hafif soğuk algınlığı semptomlarıyla umredeyken hekime gitmiş bir hastaydı. Umreden gelenler veya haçtan gelenler orada mevsimsel itibariyle klima kullanımı çok fazla. Klima bakımı çok iyi yapılmıyor. Bu nedenle soğuk algınlığı hastası bize sürekli geliyor aslında” ifadelerini kullandı.

“İMZA VERİP ÇIKMAK İSTEYEN HASTALAR OLDU”

Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tatar, “Bugün acile gelen bu vaka o tarz bir özellik bile taşımıyordu. Buna rağmen hastaneye böyle bir dedikodu yayıldı. Bizim kliniğimizden koronavirüslü hasta yatmış diye imza verip çıkmak isteyen hastalar oldu. Buradan kesinlikle duyuruyorum. Böyle bir vaka yatırılmadı” dedi.

“ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK”

Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde tüm hazırlıkları yaptıklarını belirten Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tatar, “Hazırlıklarımızı yaptık. Koronavirüsle ilgili olası vakalar için hastanemizde ayrı bir klinik oluşturduk. Bu ayrı klinik normal hasta yataklı servislerinin içinde de değil. Ayrı bir bölmede yer alıyor. Diğer yataklı servislerden oldukça uzak bir bölgede. Kullanacakları yolu bile mümkün olduğunca ortak yapmadık. Şuan itibariyle hiç yatan hastamız yok. Çünkü hiç olası vakamız olmadı” şeklinde konuştu.

“FETHİ SEKİN ŞEHİR HASTANESİ’NDE OLASI VAKALAR VAR”

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde olası vakaların olduğunun altının çizen Fırat Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, “Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde ise olası vakalar var. Takip ediliyor ama henüz sonuçları pozitif çıkmadı. Elazığ’da doğrulanmış vakamız yok. Ankara’ya giden numuneler var. O numunelerin sonucu çıkmak üzeredir. Ama şuan için pozitif vakamız yok” dedi.