Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Engelleri Aş ve Katıl” projesinin zirvesi Elazığ’da gerçekleştirildi.

Akgün’de Elazığ Şizofreni Derneği’nin evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Kurum müdürleri ve çevre illerden bir çok davetli katıldı.

Elazığ Şizofreni Derneği Başkanı Çiçek Tutuş, yaptıkları çalışmalardan bahsederek, toplantının açışını gerçekleştirdi.

Proje Koordinatörü Onur Tahmat da, projenin öncesinden ve sonrasında bilgiler vererek “ Engelliler Türkiye’de ki nüfusun 6.9’nu oluşturuyor. Bu bakıldığında büyük bir rakam. Engelliler ile alakalı hiçbir kota kamuda da devlette de doldurulamamış durumda. Engelliler bu konuda haklarını bilmiyorlar. Projesinin gerekçesine baktığımız da engelli bireylerin sorunlarının da farkına vardık ”dedi.

 MÜCAHİT YANILMAZ “ELAZIĞ BELEDİYESİ OLARAK HİÇBİR İMKANIMIZI ENGELLİ KARDEŞLERİMİZDEN SAKINDIRTMADIK”

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise konuşmasında Belediye olarak engellilere sağladıkları desteklerden bahsederek “ Elazığ’da engelli kardeşlerimiz ile ilgili birçok çalışmaları birlikte yaptık. Elazığ Belediyesi İşitme Engelliler Futbol takımımız Türkiye süper liginde 3 yıl üst üste süper lig şampiyonu oldu. 2017 yılında İşitme Engelli Milli Takımız Avrupa Şampiyonu oldu. Elazığ Belediyemizin İşitme Engelli Futbol Takımı aynı zaman da Avrupa Birincisi oldu. Buna bağlı olarak Elazığlı engelli kardeşlerimizin yaşamını kolaylaştırmak onları hayata bağlamak, onların yüzünde ki tebessümü artırmak onların mutluluklarını artırmak için Elazığ Belediyesi olarak hiçbir imkanımızı Engelli kardeşlerimizden sakındırtmadık sakındırtmayacağız inşallah” ifadelerine yer verdi.

SUAT KENÇ “TOPLUMA BİR FARKINDALIK YARATMAKTADIR”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç ise, engellilerin sıkıntılarının empati yapılarak aşılabileceğini söyleyerek “ Toplumda empati yaklaşımını bizim harekete geçirmemiz lazım. Engelli rampasından tutun da karşıdan karşıya geçmeye kadar. Normal bir insana el atmak bile bir insanlık görevi. Okullarımız da birçok engelli çocuklarımız var. Gözleri görmeyenler veya az görenler sakatlık yaşayanlar yani burada ki toplantının bir diğer amacı da topluma bir farkındalık yaratmaktadır. Devletimiz gerçekten büyük atılımlar yapmakta” diye aktardı.

İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk ise engelli öğrencilerin eğitim hayatlarının aksamaması için özel sınıflar oluşturulduğunu kaydederek “ Bizim yaptığımız çalışmalar. Birincisi otizim sınıflarının açılması. Bir yıl içersin de 6 okulumuz da otizim sınıfı açmış bulunmaktayız. Hastane sınıfı açtık. Burada da 200 üzerinde engelli ve hasta çocuk eğitim öğretimlerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir” ifadelerine yer verdi.