Elazığ Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile Çınar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından “Engellilerle İletişim” Semineri düzenlendi.

KARAHMANOĞLU: YAŞADIĞI EN BÜYÜK PROBLEMLERDEN BİRİSİDE İLETİŞİM SORUNUDUR

Seminerde konuşan Çınar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kerkezi Müdürü Suzan Karahmanoğlu, “Biz çınar özel eğitim ve rehabilitasyon özel eğitim merkezi olarak engellilerle ilgili nasıl bir katkıda bulunabilir ve farkındalık yaratabiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Engelli kardeşlerimizin yaşadığı en büyük problemlerden biriside iletişim sorunudur. Geçtiğimiz haftalarda Aksaray da yaşanan otizmli öğrencilere gösterilen ön yargıya ayrımcılık dolu davranışlar yıllardır ülkemizde kaynaştırma öğrencilerinin ve ailelerinin yaşadığı, seslerini yeteri kadar duyuramadıkları buzdağının görünmeyen kısmıdır. Bu problemlerin çözümlenmesi ya da aza indirgenmesinin yolu engelliler ile iletişimden geçer”dedi.

EROL: FARKINDALIK AÇISINDAN ÇOK ÇOK ÖNEMLİ

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Bekir Erol, “Tabi ki bu tür faaliyetler özel gereksinimi olan bireylere yönelik bakış açısı, toplumda ki farkındalık vs. açısından çok çok önemli. Sağ olsun Mehmet Bey de bizi kırmadı geldi. Mehmet Kızıltaş beyefendi. Onunda deneyimlerini sizlerle paylaşacak deneyimlerini. Faydalı bir etkinlik olacağını düşünüyorum” diye kaydetti.

KENÇ: ŞİARIMIZ DA KİMSESİZİN KİMSESİ OLMAK

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, “Yaklaşık ülkemizin 80 milyon nüfusunun %10 u çeşitli nedenlerle doğuştan veya sonradan birtakım uzuvlarını veya ulusal yönden engelli duruma düşünmüşler. Hayat bunlar için çok zor. Sosyal devlet ilkesi olma adına, gerçekten son yıllarda çok büyük işler yapılmakta. Aile çalışma ve sosyal politikalar bakanlığı her yerde. Şiarımız da kimsesizin kimsesi olmak. Şu anda Elâzığ ilinde 850 insan bizim kurumlarımız da misafir edilmekte. Beş bin aileliye evde bakım ücreti ödeyerek karınca kararınca da olsa onların yükünü alma noktasında birtakım hizmetler yapıyoruz. Yeterli mi? Değil” açıklamalarını kaydetti.

KIZILTAŞ: AMCA ŞOK OLDU

Seminere konuşmacı olarak katılan İletişim Uzmanı ve Yazar Mehmet Kızıltaş, “Ben bayramlıklarımı giydim. Ayakkabılarımı temizledim. Gazi caddesinin yolunu tuttum. Gazi caddesinin yolunu tuttuğumda ilk çırak aranıyor yazısı yazan dükkânlardan birine gözümü iliştirdim. Kapıyı açtım ve içeri girdim. Amca bana baktı ben amcaya baktım. Amca çırak lazım mı dedim. Büyük bir coşku heyecan, büyük bir cesaret göstergesiydi. Amca şok oldu. Böyle çok şaşkın. Bana bir kez daha baktı. Evet, evet lazım da sen bize lazım değilsin dedi” ifadelerine yer verdi.