Ertuğrul Karsıloğlu, Belgesellerini Anlattı

Türkiye’nin ilk belgesel film yönetmenlerinden Ertuğrul Karslıoğlu, neden belgesele yöneldiğini, Fırat’ın Türküsü belgeselinin nasıl doğduğunu mikrofonlarımıza anlattı.

Ertuğrul Karsıloğlu, Belgesellerini Anlattı

Ertuğrul Karslıoğlu, Türkiye’nin nadir belgesel yönetmenlerinden. Sırtını Anadolu’ya vermiş, gözleri her daim ufka ve çağdaşlığa adanmış bir yaşayan çınar.

KARSLIOĞLU: BELGESEL HEP DEVAM ETTİ

Belgesel film yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu, “Önce belgesel çekilir, ben film yaparım düşüncesi bu kafaca hazır olmayan ama biraz egosantrik düşünce diyelim buna. Başladıktan sonra başka bir tarafa kaymanın bir olası olduğunu düşünmüyorum ben. Eğer bunu hazmederseniz, belgeselin içinde var olan duyarlılığı, gerçekliği yakalama çabası gösterirseniz kurmacaya yanaşmazsınız. Hobi olarak belki 1-2 tane çekersiniz ama asıl mesleğiniz olan belgesel devam eder. Ben hiç kopmadım. Diziler yaptık, kısa filmler çektim ama belgesel hep devam etti. Şu anda da devam ediyor” dedi.

KARSLIOĞLU: BÜTÜN KÜLTÜRLER SU ETRAFINDA OLUŞUR

Hayat öyküsünden belgesellerine kadar tüm yaşanmışlık hikayesini mikrofonlarımıza anlatan Karslıoğlu, “Fırat’ın Türküsü ’nü aslında biz o dönemde arkadaşlarımla beraber ki biliyorsunuz belgesel sinema işi. Belgesel ayrı, sinema ayrı diye bir şey yok. Belgesel ve sinema, sinemanın dallarından biri. Belgesel, kurmaca gibi dalları genişletebilirsiniz. Biz arkadaşlarımızla birlikte Fırat ile Dicle’yi konu alan aşağıya körfeze dökülünceye kadar bir serüveni sürdürmeye ve onun etrafında oluşan kültürleri koymaya çalıştık. Ancak o zaman Saddam Irak’a geçişimize izin vermemişti. Türkiye’de ki sınırlar içindeki Fırat’ı ve Dicle’yi konu aldık. Su, İnsanın vücudunu 4’e 3’ü su. Yaklaşık söylüyorum ciddiye alınmasın. Su çok önemli insanlık için ve bütün kültürler su etrafında oluşur” diye kaydetti.

KARSLIOĞLU: GERÇEĞİN YARATICI BİR ŞEKİLDE YORUMLANMASIDIR BELGESEL

Belgesele dönüşüyle ilgili ise Karslıoğlu, “Belgesel sinema, sadece sorunları ortaya çıkaran, sorunları sergileyen anlamda anılmamalı. Belgesel sinema, bir gerçekliği yakalamaya çalışan bir insanların yaptığı iş. Gerçeklik nedir? Karşımızda duran somut bir olgudur. O olguyu veya olayı çekmeye kalkışırken mutlaka yaratıcı yorum katmanız lazım. Tanımda deriz ya gerçeğin yaratıcı bir şekilde yorumlanmasıdır belgesel” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137